Ahmiminen, rahapelien pelaaminen, alkoholismi ja seksiriippuus. Kaikissa on kyse perimmältään samasta asiasta. Ja apuakin saa.

Alkoholismi ja peliriippuvuus ovat jo tuttuja termejä, mutta ruokariippuvuuteen on havahduttu vasta nyt. Ruokaan voi jäädä koukkuun samaan tapaan kuin viinaan, seksiin tai pelaamiseen.

Riippuvuudella tarkoitetaan sitä, että ihmisellä on toistuva ja pakonomainen tarve saada mielihyvää jostain aineesta tai käyttäytymismuodosta.

– Riippuvuus on krooninen aivosairaus, jolla ei ole tahdonvoiman kanssa mitään tekemistä, sanoo vastaava ohjaaja Marja Kanu Avominne-päihdeklinikalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Herkut mielessä jatkuvasti

Ruokariippuvaisella herkut pyörivät mielessä pitkin päivää. Monet tuntevat vastustamatonta vetoa sokeripitoisiin tuotteisiin tai roskaruokaan. Niitä tulee ahmittua yli tarpeen, ja kohtuulliseen ruokavalioon siirtyminen tuntuu mahdottomalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ahmija aloittaa laihdutuskuurin, retkahtaa ja syö lisää syyllisyyteensä. Kilot kasvavat, ja masennus sekä häpeä valtavat mieleen. Ruoka lohduttaa.

On arvioitu, että pakonomaisesti ahmivia on Suomessa satatuhatta. Ahmivia on erityisesti keski-ikäisissä naisissa ja miehissä. Joillekin riippuvuus tulee hiipien, joillakin se voi laueta elämäntilanteen muutoksessa.

Eläkkeelle jääminen voi olla monelle kova paikka. Silloin ollaan paljon kotona ja ehkä kaivataan lohtua yksinäisyyteen tai turvattomuuteen. Myös puolison kuolema voi laukaista ruoka- tai jonkun muun riippuvuuden.

Riippuvuussairauksissa pirullista on se, että riippuvuus saattaa siirtyä. Esimerkiksi alkoholista vierottunut voi alkaa ahmia pakonomaisesti.

Vertaisryhmä auttaa irti

Riippuvuussairauden hoidossa moni saa apua vertaistuesta. Suomessa voi mennä esimerkiksi seuraavien tahojen luokse:

  1. OA:han eli ilmaisiin Anonyymit ylensyöjät -ryhmiin. Syrjäseudulla asuvat voivat osallistua ryhmiin Facebookissa tai Skypen välityksellä.
  2. Ruoka ja riippuvuus -projekti pitää luentoja ja jakaa tietoa.
  3. Syömishäiriöliitto Syli tarjoaa mm. vertaistukea.
  4. Avominne-klinikan ryhmäohjaus maksaa 1320 euroa ja sisältää 40 h ohjausta + 4 kk jatkohoitoa (kerran viikossa).
  5. Yksityinen, yhdistyspohjainen Syömishäiriökeskus.

Lue koskettavat tarinat ja tuhti tietopaketti riippuvuuden hallitsemasta elämästä ET Terveys -lehdestä 5/15

Voi tilata Terveyslehden tästä

Sisältö jatkuu mainoksen alla