Lomamatka meinasi mennä pipariksi, kun pankki sulki ilmoittamatta luottokortin. Kuinka käy maailmalla silloin?

Reissuilla moni kaivaa lompakosta käteisen sijaan kortin, mutta entäpä jos korttia käytetään salaa väärin ja se joudutaan sulkemaan?

Miten pankin asiakas voi suojautua aiheettomilta luottokorttilaskuilta, Nordean lehdistöpäällikkö Anni Kuusisto?

– Helppo ja varma tapa suojata omaa korttia mahdolliselta väärinkäytöltä on käyttää korttiin liittyviä turvaominaisuuksia. Kortin verkkokäyttö on mahdollista estää kokonaan ja sallia kortin verkkomaksut esimerkiksi ainoastaan ostosten tekemisen ajaksi. Toinen tehokas tapa suojautua kortin väärinkäytöltä on rajata sen maantieteellistä käyttöaluetta hyödyntäen korttien maarajausta. Molempien asetusten muuttaminen onnistuu konttorin ja asiakaspalvelun lisäksi kätevästi verkkopankin kautta.

Uskaltakaako luottokorttia käyttää verkko-ostoksilla?

– Verkossa kortilla maksamisen turvallisuutta lisäävät kansainvälisten korttiyhtiöiden säännöt, jotka takaavat maksun palauttamisen maksajalle, jos tapahtuma on reklamoitu.

Maksajan turva ei rajoitu ainoastaan korttitietojen väärinkäyttöön, vaan se pätee myös tilanteissa, joissa kortinhaltijan itse tekemään verkko-ostokseen liittyen on ongelmia – esimerkiksi konkurssitapaus tai verkkokauppa ei toimita tuotteita. Vastaavaa turvaa ei sisälly käteisellä tai verkkopankin kautta tililtä maksettuihin maksuihin.

Lue lisää: 28 vinkkiä verkkomaksamiseen.

Mitä pitää huomioida, jos luottokorttia käyttää ulkomailla?

– Yleisesti ottaen voidaan todeta, että maksaminen ulkomailla ei juurikaan eroa maksamisesta kotimaassa. Matkoilla on aina hyvä palauttaa mieleen kotimaassakin pätevät turvallisen maksamisen ohjeet, kuten summan varmistaminen ennen hyväksymistä, tunnusluvun suojaaminen, kortin säilyttäminen näköetäisyydellä maksutilanteessa ja kuitin pyytäminen myös mahdollisesti epäonnistuneista ostoksista.

Etenkään matkalla ei kaikkia kortteja kannata kantaa mukanaan tai säilyttää samassa paikassa. Ennen matkaa on aina hyvä tutustua esimerkiksi
Ulkoasianministeriön matkustustiedotteisiin. Kotimaahan palattua kannattaa kortin maantieteellinen käyttöalue rajata jälleen omaa arkea ja tarvetta vastaavaksi.

Taustaa: Älä pilaa kesääsi unohtamalla nämä pankkiasiat.

Jos kortti katoaa, se on heti suljettava. Joskus taas pankki voi sulkea kortin havaitessaan epäilyttäviä ostotapahtumia. Miten kortin sulkemiseen kannattaa varautua?

– Kortin sulkeminen on aina ikävä ja toisinaan myös yllättävä tilanne. Varakortti oman ensisijaisen kortin rinnalle on toimiva tapa varmistaa maksamisen sujuminen myös yllättävissä tilanteissa.

Pankki saattaa veloittaa epämääräiset laskut asiakkaan tililtä, vaikka on niiden takia jo sulkenut kortin. Miksi ihmeessä?

– Monessa tapauksessa tapahtuma itsessään on välitetty eteenpäin maksuverkkoon eikä sen peruuttaminen ole mahdollista.

Jos selvittelyn kohteena olevat tapahtumat on maksettu luottokortilla, ne voidaan ottaa huomioon asiakkaan laskutuksessa siten, että tapahtumat vähennetään asiakkaan laskun loppusummasta heti. Mahdollisesti aiheutuneet aiheettomat korot ja kulut hyvitetään asiakkaalle puolestaan reklamaatiokäsittelyn päätyttyä.

Taustaa: Osaatko käyttää pankkikorttiasi?

Korttireklamaatio on lähetettävä kirjallisesti pankkiin, eikä sitä voi täyttää sähköisesti. Miksi reklamaation tekeminen on tehty niin hankalaksi?

– Kortteihin liittyvät väärinkäytökset ovat aina ikävä tilanne. Toimeksiannon tapahtumien selvittämiseen on tultava asiakkaalta, eli asiakas kiistää maksut omikseen. Käsittelyaika on pitkälti sidonnainen kansainvälisten korttijärjestöjen (Visa / MasterCard) reklamaatiota koskeviin säännöksiin ja niissä tarkemmin määriteltyihin aikarajoihin, jotka liittyvät esimerkiksi kauppiaan velvollisuuteen ja mahdollisuuteen antaa vastine reklamoituun tapahtumaan.

Onko luottokortti turvallinen maksuväline?

– Yhteenvetona voidaan todeta, että kortti on turvallinen maksuväline niin verkossa kuin ulkomailla, monessa tapauksessa jopa käteisen käyttöä turvallisempi. Varastettua käteistä rahaa ei korvaa mikään, mutta kortin katoamistapauksessa on kortti puolestaan suljettavissa yhdellä puhelinsoitolla. Mikäli vahinko on jo päässyt tapahtumaan, ovat tapahtumat edelleen reklamoitavissa.

Lue myös: Kortti vai käteinen raha?

5 vinkkiä kortin käyttäjälle

 • Käytä kortin turvaominaisuuksia. Voit estää verkkokäytön ja rajata kortin maantieteellistä käyttöaluetta.
 • Muista turvallisen maksamisen ohjeet: varmista summa ennen hyväksymistä, suojaa tunnusluku, säilytä kortti näköetäisyydellä maksutilanteessa ja pyydä kuitti myös epäonnistuneista ostoksista.
 • Ota heti yhteys pankkiin, jos kortti katoaa tai huomaat, että sitä on käytetty luvatta.
 • Reklamoi epäselvistä tapauksista mahdollisimman nopeasti, mutta varaudu pitkään selvittelyaikaan. Joskus reklamaation oheen vaaditaan rikosilmoitus.
 • Hanki varakortti siltä varalta, että varsinainen korttisi katoaa tai se joudutaan sulkemaan.

Kortti suljettiin juhannuksena

Juhannusreissulla meinasi käydä huonosti, kun kortti ei kelvannut huoltamolla. Kun pankkiautomaattikaan ei korttia huolinut, oli pakko kirjautua verkkopankkiin. Siellä vilkkui luottokortin kohdalla varoitusmerkki, jonka aiheuttajaksi paljastui kaksi kummallista katevarausta. Yhteensä reilun 600 dollarin varaukset oli tehty juhannusaattona, jolloin sekä kortti että sen omistaja olivat olleet kaukana niin oikeista kuin verkkokaupoistakin.

Ei auttanut kuin soittaa pankin asiakaspalveluun.

Asiakkaan valvontavastuu

Ystävällinen virkailija kertoi, että pankki oli sulkenut korttini heti huomattuaan epäilyttävät katevaraukset. Minulle asiaa ei muistettu kertoa. Sattuuhan sitä.

Virkailija tilasi minulle uuden kortin, vieläpä pikana. Se maksoi muutaman euron, mutta ilman maksukorttia on hankala elää, eikä käteistäkään lompakossa ollut. Virkailija suositteli, että hankkisin samalla toisen luottokortin – ihan vain siltä varalta, että pääasiallisesti käyttämäni kortti syystä tai toisesta lakkaisi taas toimimasta. Näin pankki kuulemma neuvoo nykyään tekemään.

Rikosilmoitus vaadittiin

Kun korttiasiat oli saatu hoidettua, jäi epäselväksi enää mystisten katevarausten kohtalo. Pankki ei kuulemma voinut niille mitään tehdä, vaan minun oli itse tarkkailtava veloitetaanko laskut kortiltani. Näin kävikin parin päivän kuluttua.

Saadakseni rahat takaisin, joudun tulostamaan pankin verkkosivuilta löytyvän korttireklamaatiokaavakkeen ja täyttämään sen käsin. Jostain syystä kaavaketta ei voi täyttää sähköisesti. Tässä tapauksessa reklamaatiokaavakkeen lisäksi tarvittiin kopio rikosilmoituksesta.

Pankki käsittelee reklamaation parissa viikossa, mutta kansainväliset säännökset antavat myyjälle jopa pari kuukautta aikaa vastata reklamaatioon. Aiheeton veloitus katoaa luottokorttitililtäni siis vasta syyskuussa – jos katoaa.

Kotitarveviljelijä ja kalastaja säästävät ruokalaskussa, mutta onnistuu se ostoruuan varassa olijaltakin. Avainsana on ajoitus.

1. Tunne satokaudet ja osta oikeaan aikaan

Saatavuus vaikuttaa merkittävästi vihannesten ja marjojen hintaan kesällä. Selvitä, mihin ajankohtaan pääsatokaudet kotimaassa osuvat. Koska vuodet eivät ole veljeksiä, seuraa uutisia ja tutkaile erityisesti torikauppiaiden tarjontaa. Kannattaa piipahtaa torilla lähellä sulkemisaikaa, koska silloin voi tehdä todella edullisia ostoksia.

Tuontilajikkeista kesäsesonkiin kuuluvat muun muassa aprikoosi, kirsikka, luumu, maissi, melonit, munakoiso, nektariini ja persikka.

2. Tiedosta tarpeesi, älä haali

Vaikka halvalla saisit, älä hamstraa marjoja metsästä tai tomaatteja torilta enempää kuin käytät heti tai talven mittaan. Kalleimmaksi tulee heittää ruokaa pois.

Taloutesi talvivarastojen tarve on ehkä vuosien mittaan vähentynyt: sunnuntaivierailulla käyvät lapset eivät edes perheineen jaksa syödä yhtä paljon kuin kasvuikäisinä kotona asuessaan. Jos pakastin pursuilee ja kellarin hyllyt notkuvat vielä juhannuksen alla edellisvuoden satoa, on aika päivittää säilömisen määrää.

Lue myös: Herkuttele pakastin tyhjäksi – näitä uskaltaa vielä käyttää 

3. Jos kasvatat itse, laske tuotoksi myös hyvä mieli

Ahkera kotitarveviljelijä voi omalla työllään pitkän päälle säästää ruokakaupan laskussa. Aloitusinvestointeja silti kertyy esimerkiksi työkaluista, kasteluvälineistä, suojarakenteista, taimista, siemenistä ja lannoitteista.

Jos omaa viljelymaata ei ole, palstan voi vuokrata kunnalta tai puutarha- tai asukasyhdistykseltä. Pienimuotoista kasvatusta pystyy harrastamaan vaikka parvekkeella. Jos rahansäästö on ykkösasia, kannattaa keskittyä yrtteihin ja salaatteihin.

Itse kasvatettuun ruokaan liittyy kuitenkin myös muita etuja, jotka voi laskea tuotoksi: parvekkeella ja kasvimaalla puuhaillessa saa hyötyliikuntaa ja mielihyvää. Moni arvostaa kotona kasvaneen ruuan puhtautta ja tuoreutta.

4. Luonnostakin saat vihanneksia

Nokkonen, voikukka ja vuohenputki ovat runsassatoisia luonnonvihanneksia, joiden keruu puhtailta kasvupaikoilta on silkkaa säästöä talousmenoissa.

Syötäväksi sopivia yleisiä villivihanneksia on useita kymmeniä, joten syötävää riittää. Lajitunnistuksen kanssa pitää olla tarkkana.

Parhaimmillaan villivihannekset ovat nuorina ja nuppuisina, joten pääkeruukausi on alkukesästä. Vielä sen jälkeenkin ehtii mainiosti kerätä esimerkiksi mustikan, villivadelman ja horsman lehtiä sekä mesiangervon ja apilan kukkia teehen.

Jokamiehenoikeuden ulkopuolelle jäävät muun muassa kuusenkerkät, puiden silmut, lehdet ja versot.

5. Sata kiloa marjoja tarjolla jokaiselle

Suomen luonnossa kasvaa 37 syötäväksi kelpaavaa marjaa. Huononakin satovuonna marjoja kypsyy sata kiloa jokaista suomalaista kohti. Eniten kerätään puolukkaa ja mustikkaa, mutta niidenkin sadosta 90 prosenttia jää metsään.

Kerää ja syö marjoja reilusti jo tuoreina, älä tyydy vain säilömään niitä talven varalle.

Lue myös: Marjat säilöön! Älä tee näitä virheitä pakastaessasi

6. Lavenna sienien tuntemustasi

Peräti 60 prosenttia suomalaisista ei sienestä. Lisäksi suurin osa sienten kerääjistä keskittyy vain 5-10 sienilajiin.

Elintarvikeviranomaisen suositeltavien ruokasienten listalla on 23 helposti tunnistettavaa lajia. Kun opettelet tunnistamaan niistä muutaman uuden ja teet hieman nykyistä useamman sienireissun, saat helposti lisää ilmaista ruokaa pöytään ja pakastimeen.

Lue myös: Tunnetko syötävät sienet? Testaa tietosi

7. Suunnittele ja säilö

Mieti, miten hyödynnät satokauden parhaiten. Arvioi realistisesti käyttösi ja säilytystilasi. Laadusta tinkiminen voi kostautua, jos halvasta marjalaatikosta puolet onkin homeisia.

Käytä hyväksi kaupan pakasteiden edulliset hinnat ja säästä oma pakastustila taloutesi kannalta arvokkaimmille tuotteille. Säilö sienet ja yrtit kuivaamalla. Hyvinä omenavuosina etsi tarhureita netistä tai kysy reilusti lähiseudun kotipuutarhureilta, voiko omenoita ostaa edullisesti vaikka korjuuapua vastaan.

+ Hyödynnä sesongit!

Kesäkuu

Kaupoista ja toreilta kannattaa hakea kotimaisia retiisejä, varhaiskaalia, nippusipulia, kurkkua, paprikaa ja varhaisperunaa. Metsästä löytyy kantarelleja sekä koivu- ja keltahaperoita.

Heinäkuu

Sesonkiruokaa ovat kukka- ja parsakaali, salaatit, herneet, avomaankurkku, pinaatti, porkkana, kesäperuna ja mansikka.

Herkku- ja punikkitatit, kangashaperot ja leppärouskut nousevat. Mustikka kypsyy.

Elokuu

Tarjolle tulee suomalaista kesäkurpitsaa, papuja, fenkolia ja varsiselleriä sekä viinimarjoja ja omenoita.

Sienikoriin ilmestyvät haapa- ja kangasrouskut. Metsävadelmat ja hillat kypsyvät.

Syyskuu 

Syksy tuo mukanaan kotimaisen sipulin ja purjon, mukulasellerin, kurpitsan, raitajuuren ja lehtikaalin. Metsästä saa karvarouskuja, viinihaperoita, mustavahakkaita, lampaankääpiä ja puolukoita.

Lähteet: Anja Hopsu-Neuvonen, Marttalitto, Jaana Vetikko ja Mika Oraluoma, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Mika Jääskeläinen, Kalatukku Eriksson.

Painaako mieltäsi iäkkään läheisen yksinäisyys? Osta hänelle virkistävää seuraa! "Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa", sanoo senioreille palveluja tarjoava Mirka Saarinen. 

– Sopiiko, että etsin papalle maksullisen naisen?

Näin räväkästi Mirka Saarinen kertoi lähipiirille ideastaan – ja murheestaan. Mirkan sydäntä puristi huoli isoisän yksinäisistä ja ilottomista päivistä  palvelutalossa. Omaiset ehtivät vanhuksen luokse Pirkanmaalle vain viikonloppuisin, eivät aina silloinkaan.

Mirka lähti etsimään papalle säännöllistä seuranpitäjää. Mukavaa ja luotettavaa naista, joka kerran pari viikossa ulkoilisi ja seurustelisi puheliaan miehen kanssa. Veisi kuoroharjoituksiin, lukisi ääneen, kuuntelisi tarinoita. Saisi vanhuksen tuntemaan itsensä merkitykselliseksi.

Mirkan laatukriteerit täyttävää ihmistä ei Mäntän seudulta ehtinyt löytyä. Isoisä kuoli pari vuotta sitten.

Seuraa vanhuksille ja helpotusta omaisille

Papan kohtalo oli lähtölaukaus uudelle uralle. Markkinarako ja liikeidea olivat kirkastuneet kuin itsestään. Mirka perusti Seuranan, joka tarjoaa palveluja senioreille.

Samalla Mirka Saarinen tuli tehneeksi suuren henkilökohtaisen elämänmuutoksen, joka oli muhinut mielessä jo vuosia. Ennen Seuranan perustamista hän oli työskennellyt liki parikymmentä vuotta johtotehtävissä Management Eventissä, joka järjestää tapahtumia yritysjohdolle.

Kulunut vuosi on todistanut, että moni omainen on valmis maksamaan vanhuksen laadukkaasta viriketoiminnasta ja asiointiavusta. Tarjolla on myös rupattelua puhelimessa.

Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.
Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.

Moni seniori on tilannut seuraa myös itselleen. Kahvilaan, teatteriin tai lenkille on mukavampi lähteä kannustavassa seurassa.

Palvelua voi tilata myös kertaluonteisesti esimerkiksi omaisten lomareissun ajaksi.

– Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa, huomauttaa Mirka.

Asiakkaat asuvat joko kotona tai palvelutalossa.  

Seuranan toiminta on Valviran ja kunkin kunnan virallisesti hyväksymää sosiaalipalvelua.

Palvelun tilaaja on oikeutettu kotitalousvähennykseen – 50 %.

Mitä seura maksaa?

Hinta määräytyy palvelupaketin  mukaan tai omien tarpeiden mukaan räätälöimällä.

 • 2 tuntia joka toinen viikko: 229 e/ kk (kotitalousvähennys 114 e)
 • 3 tuntia joka toinen viikko:  269 e/kk  (kotitalousvähennys 134 e)
 • 2 tuntia viikossa: 320 e/kk (kotitalousvähennys 160 e)
 • 2+2 tuntia viikossa & 2 puhelua (30 min): 769 e/kk (kotitalousvähennys 384 e)

Jokaisen käynnin jälkeen omaisille raportoidaan päivän kulusta ja seniorin tunnelmista.

Lisää tietoa Seurana-palvelusta löydät täältä.

Vertaile

 1. Markkinoilla on myös muita uusia, senioreille tukipalveluja tarjoavia yrityksiä, kuten Ida Kujanpään johtama Ilostu Oy, jonka toimialaan seurustelun ohella kuuluvat siivoukset ja puutarhatyöt.  
 2. Hämeenlinna seudulla apua askareisiin, ulkoiluun ja muuhun asiointiin tarjoaa Pirkko Ratisen luotsaama toiminimi Kummityttö.
 3. Pääkaupunkiseudulla toimiva Suomen Seniorihoiva tarjoaa seurapidon lisäksi myös sairaanhoidollisia  palveluja.