Omaa muovinkäyttöään voi vähentää esimerkiksi ruokakaupassa miettimällä valintojaan ja ajamalla mahdollisimman vähän autolla.

1. Kevennä kaupassa

Iso osa kotiin päätyvästä muovista tulee ruokakaupasta. Osa muovijätteestä on onneksi helppo jättää kauppaan.

Kaikki hintatarrat voi liimata kassin kylkeen.

Esimerkiksi banaaneja ja monia muita hedelmiä tai vihanneksia ei tarvitse pakata hedelmäpussiin. Viitseliäs kantaa mukanaan kangaspussia, johon sujauttaa hedelmät ja vihannekset punnituksen jälkeen. Kaikki hintatarrat voi liimata kassin kylkeen. Leivät, lihat ja kalat saa tiskistä paperikääreessä.

Monissa tuotteissa muovipakkaus on kuitenkin ainoa vaihtoehto. Silloin kannattaa valita se, jossa muovia on vähiten. Kun ostokset pakkaa kestokassiin, voi muovikassinkin jättää ostamatta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kestävää keittiöön

Muoviset keittiövälineet ovat halpoja ja käteviä. Niiden sijaan kannattaa kuitenkin hankkia metallisia tai keraamisia kulhoja sekä puisia kapustoja ja leikkuulautoja. Ehjiä muovivälineitä ei ole syytä heittää pois, mutta niiden hajotessa tilalle voi valita ei-muovisen vaihtoehdon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kierrä kertakäyttöiset

Moni muovituote on tehty käytettäväksi vain kerran tai lyhyen aikaa. Mehupilleistä, kertakäyttöastioista ja muusta joutavasta kertyy vuosittain merkittävä määrä muovijätettä. Tämän voi välttää hankkimalla käyttöä kestäviä tuotteita. Muovisen hammasharjankin voi korvata puusta tai bambusta valmistetulla.

4. Tunnista erot

Muovipakkauksilla on eroa. Ympäristön kannalta pahimpia ovat pakkaukset, joissa on käytetty useita erilaisia muovikerroksia ja paljon painoväriä, sillä niitä on vaikea kierrättää. Sellaisia ovat esimerkiksi monet karkkipussit. Mustat muovipakkaukset ovat myös ongelmallisia. Kierrätyslaitoksessa eri muovilaadut erotellaan infrapunan avulla, mutta laitteisto ei tunnista mustaa. Sen takia mustat pakkaukset päätyvät poltettavaksi. Siitä huolimatta nekin on hyvä kierrättää: on parempi, että muovi päätyy polttoenergiaksi kuin kaatopaikalle.

PVC-muovi ei sovi kierrätykseen.

PVC-muovi ei sovi kierrätykseen. Sen tunnistaa merkinnästä PVC, 03 tai 3. Pienet PVC-esineet voi laittaa sekajätteeseen. Suuremmat erät on kuitenkin vietävä jäteasemalle.

5. Suosi luonnonkuituja

Vaatteissa käytetään paljon keinokuituja, kuten polyesteriä, akryylia ja elastaania. Niistä irtoaa pesussa mikromuovikuituja, joista osa päätyy vesistöihin. Sen takia vaatteiden turhaa pesemistä kannattaa välttää. Fleecet ja muut keinokuituvaatteet voi laittaa pesukoneeseen pesupussissa. Se vähentää mikromuovin irtoamista.

Luonnonkuidut eivät sisällä mikromuoveja.

Luonnonkuidut, kuten puuvilla, pellava ja villa, eivät sisällä mikromuoveja. Niitäkin ostaessa kannattaa varmistaa, että tuote on ekologisesti tuotettu.

6. Meikkaa mikromuovitta

Osa meikeistä, puhdistusaineista ja hammastahnoista sisältää mikromuoveja. Vaikka kosmetiikka ei olekaan merkittävä mikromuovin lähde, muovittomien tuotteiden valitseminen on helppo ekoteko.

Joutsenmerkkituotteissa ei käytetä mikromuovia.

Monissa tuotteissa muovi on korvattu muun muassa sokerilla, siemenjauheilla tai muilla luonnossa hajoavilla aineilla. Joutsenmerkkituotteissa ei käytetä mikromuovia.

7. Jätä auto parkkiin

Suurin osa Suomen vesistöjen mikromuovista on peräisin tieliikenteestä.

Mikromuovia irtoaa niin renkaista kuin tien pinnastakin. Mitä vähemmän kilometrejä ajat, sitä vähemmän mikromuovia kertyy.

8. Muista muovi matkoilla

Rento lomafiilis johtaa usein huolettomampaan suhtautumiseen omaan kuluttamiseen. Kotona käytetyt kestokassit vaihtuvat reissussa muovikasseihin, ja kaupan hyllystä on helppo napata matkaan muovinen vesipullo. Muutos voi tuntua pieneltä, mutta esimerkiksi Välimeren maissa vierailee vuosittain 200 miljoonaa turistia, minkä seurauksena meressä on muovia paljon enemmän kuin alueen oma väestömäärä tuottaisi. Suurimpia Välimeren muovikuormittajia ovat suomalaistenkin suosikkikohteet Espanja, Italia ja Turkki.

9. Kierrätä

Kotiin päätyneet muovipakkaukset kannattaa viedä kierrätyspisteeseen, joita on Suomessa yli 500. Monissa taloyhtiöissä on lisäksi omat keräysastiansa muovipakkauksille. Kierrätykseen voi viedä esimerkiksi leikkele- ja juustopakkaukset, muovikassit ja -kääreet ja sampoopullot. Sen sijaan lelut, muovikauhat tai kastelukannut eivät ole pakkauksia.

Jos pakkaus on likainen, se on syytä huuhtaista puhtaaksi. Sellainen puhtaus riittää, josta ei synny hajuhaittoja. Huolimattomasti pestyyn tai täysin likaiseksi jätettyyn muoviin kertyy varastointiaikana mikrobeja.

10. Vähennä vähän kerrallaan

Muovijätteen vähentämistä voi auttaa asettamalla itselleen yksinkertaisen tavoitteen: jos muovia kertyy nyt pussillinen viikossa, yritä saada määrä tippumaan vaikka neljänneksellä. Kun tavoite on mielessä, on kaupassa helpompi miettiä mitä ostaa.

Lähteet: Ympäristöministeriö, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 18/2018

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla