Älä jätä perinnöksi kaaosta. Lohduton siivousurakka helpottuu, kun otat avuksi nämä 10 ohjetta.

– Kuolinpesän siivoaminen on aina raskasta – sekä henkisesti että fyysisesti, kertoo tiedotusvastaava Sandy Talarmo Suomen ammattijärjestäjät Ry:stä.

Järjestämisen ammattilainen antaa kymmenen työtä helpottavaa ohjetta.

 1. Arvioi aikataulusi. Jaksatko tai ehditkö siivota kerrallaan vartin vai useamman tunnin? Aikatauluun vaikuttaa myös se, kuinka nopeasti asunnon pitää olla tyhjä. 
 2. Pilko urakka sopivan kokoisiin osiin. Vuosikymmeniä asutun omakotitalon siivoamisessa on paljon työtä, ja kokonaisuuden ajatteleminen uuvuttaa varmasti. Mieti mitä teet ensimmäiseksi ja mitä säästät myöhemmäksi.
 3. Ryhmittele tavarat. Onko asunnossa tavaroita, joita kukaan läheisistä ei halua? Niistä kannattaa hankkiutua eroon ensimmäiseksi. Se helpottaa kokonaisuuden hallitsemista.

  "Älä jätä tätä perinnöksi”
  – katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

 4. Tavarat kiertoon. Kierrätyskeskuksesta voi tilata paikalle henkilön, joka arvioi mitä tavaroista he voisivat hyödyntää. Kierrätyskeskus voi myös maksua vastaan toimittaa kierrätyskelpoiset tavarat eteenpäin, vaikkeivät ottaisikaan niitä myyntiin.
 5. Lahjoita hyväntekeväisyyteen. Hyväntekeväisyysjärjestöt ottavat vastaan erilaisia tavaroita: Hope-yhdistys ottaa vastaan etenkin lapsiperheille sopivia tavaroita ja vaatteita, Fida-järjestö myy lähetystoreillaan lahjoitettuja tavaroita, SPR:n Kontti-tavaratalotkin ottavat vastaan lahjoituksia.
 6. Kirjat voivat olla ongelma. Antikvariaatit ostavat harvoin isoja kirjamääriä. Kirjastojen kierrätyshyllyihin voi sujauttaa muutaman kirjan, mutta isoa kirjakokoelmaa voi tarjota kirjaston varastoihinkin. Isot tietokirjasarjat ovat erityisen vaikea saada kiertoon, ja niiden ainoa paikka voikin olla kierrätyslaatikko. Kannattaa varmistaa oman paikkakunnan jätehuollosta pitääkö kirjoista repiä kannet irti ennen kierrättämistä.
 7. Tee työ itsellesi mahdollisimman helpoksi. Kun lajittelet tavaroita, varaa viereen jätesäkkejä poisheitettävälle tavaralle ja laatikoita säilytettäville. Näin vältyt turhalta ramppaamiselta.
 8. Lajittele läheisille. Jos tiedät, mitä tavaroita läheiset haluavat itselleen, tee jokaiselle valmiiksi laatikko, johon tavarat keräät. Näin selviät kertatyöllä, eikä samoja tavaroita tarvitse lajitella moneen kertaan. 
   

  Lue myös: Näin muutat omaisuuttasi rahaksi nopeasti – 8 ammattilaisvinkkiä

   

 9. Muista syödä ja juoda. Työ vie helposti mukanaan, ja silloin ruokatauot unohtuvat helposti. Jos verensokeri laskee liiaksi, katoavat voimat, eikä työ enää etene. Pelkkä päätöksenteko vie yllättävän paljon voimia. 
 10. Apua saa pyytää. Työ sujuu paljon helpommin, kun rinnalla on ystävä tai järjestämisen ammattilainen. Kun asioita pääsee puhumaan ääneen, ne usein selkiytyvät.

Onko sinulla kokemuksia kuolinpesän raivaamisesta? Menikö suurin osa tavaroista väsymyksessä roskiin? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

He ottavat vastaan lahjoituksia

HOPE Yhdessä ja Yhteisesti ry

Suomen Punaisen Ristin Kontti-tavaratalot

Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International ry

U-landshjälp från Folk till Folk i Finland rf (UFF)

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla