Kuolinpesissä on aina jotain, jota kukaan ei halua. Nyt tähän paarialuokkaan ovat pudonneet entisten aikojen statussymbolit, golf- ja lomaosakkeet.

Parisänky, keittiön ruokapöytä ja putkitelevisio olivat vielä jokin aika sitten autioituvan perinnönjakohuoneiston viimeiset saarekkeet. Niille edes lapsenlapset eivät keksineet käyttöä.

Näiden heittopussien hyvä puoli oli se, että niistä pääsi eroon viimeistään kaatopaikalla pientä maksua vastaan.

Vaan mitä tehdä omaisuudelle, joka on menettänyt jälleenmyyntiarvonsa, mutta josta koituu perinnön vastaanottajalle kuluja ja vuosimaksuja?

Kysymys ei ole teoreettinen, sillä osa Suomen golf- ja lomaosakkeista on nykyisin erittäin hankalasti myytäviä ja pahimmillaan kalliita omistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Golfosakekauppa villiintyi

Golfosakkeiden arvon romahtaminen on johtanut niin sanottuihin negatiivisiin kauppoihin, joissa golfosakkeen haltija maksaa ostajalle järjestelypalkkion siitä, että tämä ottaa osakkeen haltuunsa.

Suomen Golfkenttien yhdistys selvittää parhaillaan golfosakkeisiin liittyviä kauppoja. Yhdistys epäilee, että liikkeellä on hämäräperäisiä ostajia.

Halu päästä golfosakkeista eroon vaikka pientä maksua vastaan on ilmeisesti houkutellut markkinoille jobbareita, jotka keräävät osakkeita vaikkapa konkurssikypsään yhtiöön. Näin myyjä ja ostaja välttävät vastikkeiden maksamisen, ja golfyhtiön muut osakkaat joutuvat maksamaan entistä korkeampaa vastiketta.

Löytyykö suvusta golfaajia?

Golfkenttien taloudelle ja tulevaisuudelle golfosakemarkkinan romahdus on todellinen uhka. Tilanne ei ole herkkua myöskään golfosakkeisiin sijoittaneille, etenkään jos suvun viimeinen golfin pelaaja lyö tyhjää.

– Meillä golfosakkeita on ollut muutamissa osituksissa ja perinnönjaoissa. Tähän asti niille on löytynyt ottaja pesän sisältä, mikä perustuu osittain siihen, ettei niillä ole myyntihintaa. Jos golfia harrastaa edes vähän, vastike- ynnä muut maksut eivät ole yleensä ylivoimaisia; Eija Karimaa tamperelaisesta asianajotoimisto Karimaa-Vähätalosta kertoo.

”Hyvää neuvoa ei ole”

Perikunnan kannattaa miettiä golfosakkeen kohtalo jo ennakkoon. Jos ketään ei kiinnosta eikä ostajaa löydy, Eija Karimaa suosittelee yhteisomistussuhdetta.

– Kovin hyviä neuvoja näissä tilanteissa on vaikea jakaa. Jos pesässä on useita osakkaita, vahinkoa voidaan jakaa niin, että golfosakkeeseen perustetaan yhteisomistussuhde, jolloin vuosikulu henkeä kohden ei ole mahdoton, ja osake voidaan myydä heti kun sille löytyy ostaja. Näin perinnönjako ei jää roikkumaan ainakaan tästä asiasta.

Karimaan mukaan asiaa voisi pohtia myös laajemmin: pitäisikö golf-kenttiä kunnallistaa, jos niiden rahoituspohja pettää.

– Kannattaa ainakin harkita, vaikka kuntatalous on mitä on.

Lomaosakkeet pudotuksessa

Eija Karimaa on törmännyt vastaaviin kysymyksiin lomaosakkeiden kohdalla.

Lomaosake oikeuttaa yleensä käyttämään tiettyä mökkiä viikon ajan vuodessa. Osakkeeseen liittyy varsinaisen hankintahinnan lisäksi muita kustannuksia kuten vastike ja vuosimaksu lomaosakeviikon vaihtojärjestelmään sitoutumisesta.

– Lomaosakkeiden arvo on romahtanut ja markkinat ovat heikot sekä Suomessa että ulkomailla, erityisesti Espanjassa. Joitakin välitystoimistoja on olemassa ja osa lomaosakeyhtiöistä pyörittää itse tällaista välitystoimintaa. Välittäjissä on liikkeellä myös huijareita, jotka ottavat osan välityspalkkiosta etukäteen ja katoavat sen jälkeen, Karimaa varoittaa.

Jossain tilanteessa lomaosake voi muuttua rasitteeksi, mutta hankalat kohteet ovat onneksi yleensä ulkomailla, josta on vaikea periä yhtiön saatavia. Golfosaketta hankalampi on viinikellariosake, jollaisia löytyy suurimmista kaupungeista. Tila on yleensä taloyhtiön vuokratila, josta ei yhtiönä hyödy, vaikka hankkisi kaikki osakkeet itselleen. Harva omistaja saati leski jaksaa itse käyttää viinikellaria, vierailijoiden kutsuminen tulee kalliiksi, yhteisiä viinivarastoja ei enää hankita. Ja eroon et pääse: reilu vastikehan on ulosottokelpoinen...

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla