Kodinkonemyyjä ja ravitsemusasiantuntija varoittavat väärin pakastamisen ja sulattamisen turvallisuus- ja terveysriskeistä.

1. Et tiedä, paljonko pakastimesi pystyy jäähdyttämään

Kodinkone-tuotepäällikkö Sami Viitanen:

"Monet tunkevat pakkaseen kerralla kaiken pakastettavan, vaikka ensin tulisi ehdottomasti tarkistaa, kuinka paljon pakastin pystyy kerralla jäähdyttämään. Pakastimen tehosta riippuen se pystyy jäädyttämään kerralla 4 kilosta alaspäin. Jos tavaraa ahdetaan pakastimeen enemmän kuin tämä määrä, pakastimen lämpötila nousee ja siellä olevat pakasteet voivat jopa puolittain sulaa."

Ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo:

"Sulaneita marjoja ei saisi pakastaa enää uudelleen. Uudelleen pakastaminen heikentää marjojen laatua, rakennetta ja ravintoarvoja. Sulata vain sen verran marjoja kuin arvelet tarvitsevasi."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ota talteen: 20 parasta marjareseptiä

2. Sulatat liian nopeasti

Kodinkone-tuotepäällikkö Sami Viitanen:

"Erityisesti lihan liian nopea sulattaminen on myös yleinen virhe. Liha tulisi ottaa jääkaappiin sulamaan noin vuorokautta ennen lihan valmistamista, jotta lihan nesteet säilyvät ja se pysyy mehevämpänä. Jos lihan sulattaa esimerkiksi mikrossa, lihannesteet valuvat sulatusastiaan tai lautaselle ja lihasta tulee kuivaa"

Ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo:

"Jos pakasteet ovat sulaneet, mutta jääkaappikylmiä, voit käyttää ne kuten sulatetut pakasteet yleensä. Huoneenlämpöiset tuotteet ovat käyttökelvottomia."

Lue lisää: Onko grillaaminen lähtenyt jo lapasesta?

3. Et osaa käyttää pikapakastus-kytkintä

Kodinkone-tuotepäällikkö Sami Viitanen:

"Kaikissa nykyaikaisissa pakastamissa on pikapakastusominaisuus. Pikapakastus pitäisi kytkeä päälle noin vuorokautta ennen suurien määrien pakastamista, jotta pakastin ehtii kylmentyä vaadittuun lämpötilaan. Useimmat eivät tätä muista, vaan pikapakastus kytketään vasta silloin, kun uutta tavaraa pistetään jo pakkaseen. Pikapakastaminen kannattaa erityisesti siksi, että mitä nopeammin tuote pakastuu, sitä paremmin tuotteen koostumus ja esimerkiksi vitamiinit säilyvät."

4. Pakastusrasia on liian suuri

Kodinkone-tuotepäällikkö Sami Viitanen:

"Nyrkkisääntö pakastamisessa on se, että mitä pienempään rasiaan tai pussiin pakastettavat laitetaan, sitä parempi, sillä ne pakastuvat nopeammin. Varsinkin pussittaessa pakastettavia tulisi muistaa poistaa ilma pussista: ilma sisältää kosteutta, joka muuttuu pakkasessa jäähileeksi. Jäähile taas heikentää esimerkiksi marjojen makua. Ilmat kannattaa siis päästää pakastuspusseista pihalle."

Ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo:

"Osa marjoista kannattaa pakastaa yksittäin ja laittaa rasiaan vasta, kun ne ovat jäässä. Näin pakastetut marjat voi helposti käyttää esimerkiksi kakun koristamiseen."

5. Maksat 40 euroa liikaa vuodessa

Kodinkone-tuotepäällikkö Sami Viitanen:

"Pakastin on aina päällä, joten vanha, tehoton tai huonosti toimiva pakastin voi olla kodin suurimpia energiasyöppöjä. Pakastimienlaskennalliset vuosikulutukset ovat laskeneet viimeisten 5–10 vuoden aikana esimerkiksi jääkaappipakastimissa parhaimmillaan 250 kilowattituntia, mikä voi tarkoittaa vuodessa lähes 40 euron säästöä sähkölaskussa."

Lue lisää: Näin säästät itsesi varakkaaksi

Jään muodostuminen on tärkein asia, jota pakastamisessa kannattaa tarkkailla.

"Jos johonkin kohtaan pakastimeen muodostuu selkeästi enemmän jäätä, niin luultavasti tiiviste vuotaa siinä kohdassa. Jos pakastin on muuten kunnossa ja palvelee pakastajan tarpeita, kannattaa vaihtaa pelkkä tiiviste. Tiiviste ei paljoa maksa, ja useimmissa malleissa sen pystyy vaihtamaan itsekin helposti."

Asiantuntijat: Kodinkone-tuotepäällikkö Sami Viitanen Gigantista ja ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo THL:stä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla