Tyhjä huone pimeäksi. Televisio kiinni virtakytkimestä. Eli niks, naks kytkimille ja säästät sähkölaskussasi sievoisen summan vuodessa. Katso myös muut sähkövinkkimme.

 1. Sijoita sähkölaitteet oikein. Varmista  ilmankierto kylmälaitteiden ympärillä. Eiväthän ne ole uunin vieressä?
 2. Lue käyttöohjeet, käytä laitteita järkevästi. Aina ei kannata pestä tiskejä ja vaatteita kuumimmalla vedellä ja pisimmällä ohjelmalla.
 3. Ota remontissa keraaminen tai induktioliesi. Keraamisen lieden sähkönkulutus on 20 prosenttia ja induktiolieden 40 prosenttia pienempi kuin valurautalieden. Käytä kantta ja oikeankokoisia keittoastioita. Pienennä lieden tehoa hyvissä ajoin, hyödynnä jälkilämpö.
 4. Suunnittele kokkaus, hyödynnä jälkilämpö. Kierto-ilmauunissa teet useita ruokia samanaikaisesti eri tasolla olevilla pelleillä, etkä tarvitse esilämmitystä. Muista silti, että kakut ja pullat paistuvat kauneimmin perinteisellä ylä- ja alalämmöllä.
 5. Pienelle annokselle pieni kone. Jos tarvitset vettä vain pari kupillista, käytä mikroa tai vedenkeitintä. Muista myös parilat, paahtimet ja muut pienkoneet.
 6. Sulata pakastin, imuroi tausta. Älä jätä liian pitkiä pakastimen sulatusvälejä. Kun pakastat kerralla paljon, napsauta pakastusteho päälle vuorokautta
  aiemmin. Muista ottaa se pois päältä, kun pakasteet ovat jäätyneet. Muutama sämpyläpussi ei vaadi pakastustehoa, mutta jäähdytä ne ensin jääkaapissa.
 7. Sammuta turhat valot, hyödynnä ajastimia, liiketunnistimia ja hämäräkytkimiä. Jos poistut huoneesta yli puoleksi tunniksi, sammuta valot. Yhden lampun säästö on noin euron vuodessa, mutta kodin kaikista lampuista kertyy jo melkoinen summa.
 8. Älä pidä sähkölaitteita turhaan päällä, ethän jätä vesihanaakaan valumaan turhan takia. Jos katsot televisiota joka päivä 3 tuntia, maksat siitä 8–16 euroa vuodessa. Jos tv on muun ajan valmiustilassa, kerrytät 1–6 euron lisälaskun. Vaihtelun aiheuttaa tv-laitteiden tehoero.
 9. Puhdista ja huolla laitteet. Hyvin pidetty sähkölaite toimii tehokkaasti ja pysyy toimintakunnossa pidempään kuin kehnolla hoidolla oleva.
 10. Suosi led-lamppuja. Led on kalliimpi, mutta pitkäikäisempi ja vähemmän sähköä kuluttava kuin tavallinen energiasäästölamppu. Yleis­valaistuksena käytettävien led-lamppujen tehon pitäisi olla  7–10 W. Silloin valon määrä eli lampun lumen-arvo on noin 800 lm. Suuritehoiset ledit ovat vielä kalliita, noin 20 e/kpl. Halogeenilampuilla saa hyvin kohdistettua valon pienelle alueelle, mutta niiden sähkönkulutus on lähes yhtä suuri kuin perinteisen hehkulampun.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla