Tyhjä huone pimeäksi. Televisio kiinni virtakytkimestä. Eli niks, naks kytkimille ja säästät sähkölaskussasi sievoisen summan vuodessa. Katso myös muut sähkövinkkimme.

 1. Sijoita sähkölaitteet oikein. Varmista  ilmankierto kylmälaitteiden ympärillä. Eiväthän ne ole uunin vieressä?
 2. Lue käyttöohjeet, käytä laitteita järkevästi. Aina ei kannata pestä tiskejä ja vaatteita kuumimmalla vedellä ja pisimmällä ohjelmalla.
 3. Ota remontissa keraaminen tai induktioliesi. Keraamisen lieden sähkönkulutus on 20 prosenttia ja induktiolieden 40 prosenttia pienempi kuin valurautalieden. Käytä kantta ja oikeankokoisia keittoastioita. Pienennä lieden tehoa hyvissä ajoin, hyödynnä jälkilämpö.
 4. Suunnittele kokkaus, hyödynnä jälkilämpö. Kierto-ilmauunissa teet useita ruokia samanaikaisesti eri tasolla olevilla pelleillä, etkä tarvitse esilämmitystä. Muista silti, että kakut ja pullat paistuvat kauneimmin perinteisellä ylä- ja alalämmöllä.
 5. Pienelle annokselle pieni kone. Jos tarvitset vettä vain pari kupillista, käytä mikroa tai vedenkeitintä. Muista myös parilat, paahtimet ja muut pienkoneet.
 6. Sulata pakastin, imuroi tausta. Älä jätä liian pitkiä pakastimen sulatusvälejä. Kun pakastat kerralla paljon, napsauta pakastusteho päälle vuorokautta
  aiemmin. Muista ottaa se pois päältä, kun pakasteet ovat jäätyneet. Muutama sämpyläpussi ei vaadi pakastustehoa, mutta jäähdytä ne ensin jääkaapissa.
 7. Sammuta turhat valot, hyödynnä ajastimia, liiketunnistimia ja hämäräkytkimiä. Jos poistut huoneesta yli puoleksi tunniksi, sammuta valot. Yhden lampun säästö on noin euron vuodessa, mutta kodin kaikista lampuista kertyy jo melkoinen summa.
 8. Älä pidä sähkölaitteita turhaan päällä, ethän jätä vesihanaakaan valumaan turhan takia. Jos katsot televisiota joka päivä 3 tuntia, maksat siitä 8–16 euroa vuodessa. Jos tv on muun ajan valmiustilassa, kerrytät 1–6 euron lisälaskun. Vaihtelun aiheuttaa tv-laitteiden tehoero.
 9. Puhdista ja huolla laitteet. Hyvin pidetty sähkölaite toimii tehokkaasti ja pysyy toimintakunnossa pidempään kuin kehnolla hoidolla oleva.
 10. Suosi led-lamppuja. Led on kalliimpi, mutta pitkäikäisempi ja vähemmän sähköä kuluttava kuin tavallinen energiasäästölamppu. Yleis­valaistuksena käytettävien led-lamppujen tehon pitäisi olla  7–10 W. Silloin valon määrä eli lampun lumen-arvo on noin 800 lm. Suuritehoiset ledit ovat vielä kalliita, noin 20 e/kpl. Halogeenilampuilla saa hyvin kohdistettua valon pienelle alueelle, mutta niiden sähkönkulutus on lähes yhtä suuri kuin perinteisen hehkulampun.

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.