Marjut Sassi hyödyntää kotitalousvähennystä kaikessa, missä pystyy.

Marjut Sassi, 71, Lappeenranta

”Olen monena vuonna käyttänyt kotitalousvähennyksen kuta kuinkin täysimääräisesti.

Vaikka asun kissani kanssa kahden, 76-neliöisessä kaupunkikodissani käy siivooja parin viikon välein. Totuin siihen työaikanani, sillä olin kiireinen ja usein matkoilla.

Pesetän parvekelasit ja ikkunat ja olen ostanut apua muihinkin kotitöihin kuten kesä- ja talvivaatteiden järjestelyyn ja kellariin vientiin. Samalla olen saanut apua ylimääräisten vaatteiden kierrätykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaksi siivoojaa tulee päiväksi ja hoitaa työn kertalaakista.

Isommissakin asioissa olen hyödyntänyt vähennystä. Pari vuotta sitten asunnossani tehtiin suuri remontti, kun saunan tilalle asennettiin kotikylpylä. Viime vuonna Taipalsaarella sijaitsevan mökkini isoa pihaa puolestaan tasoitettiin ja kantoja poistettiin. Vesipumppu asennettiin pari vuotta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1960-luvulla rakennetussa mökissäni on tolkuton määrä ikkunoita. Kesäkausi alkaa niiden pesulla ja suursiivouksella, jotka nykyisin teetän. Kaksi siivoojaa tulee päiväksi ja hoitaa työn kertalaakista. Se on upeaa, sillä muuten putsailisin paikkoja pitkin kesää. Nyt vieraitakaan ei tarvitse vaivata projekteilla.

Vastikään vaihdatin kiukaan. Aion vähentää sen asennuksen samoin kuin repsahtaneen televisioantennin korjaajalle maksamani korvauksen.

Lue myös:


Sinkkujen sorto harmittaa

Kannattaa miettiä ajoitusta, jos tulossa on työläs remontti. Olen ajoittanut isommat hankkeet vuodenvaihteen molemmin puolin, jotta olen saanut vähennyksen mahdollisimman tarkkaan hyödynnettyä.

Koska minulla ei ole puolisoa eikä lapsia, en voi jakaa työkuluja ja etua kenenkään kanssa. Harmittaa, että sinkut ovat huonommassa asemassa kuin parit, jotka saavat kotinsa ja mökkinsä laittoon tuplavähennyksen.

Yritykseltä ostaessa vähennyksen käyttö on aika helppoa.

Yritykseltä ostaessani vähennyksen käyttö on aika helppoa: pitää vain huolehtia, että tekijät erittelevät työt ja muistaa laittaa laskut talteen. Olen vaatinut vähennyksen vasta veroilmoitusta laatiessani, jolloin töistä on voinut kulua vuosikin.

Lomakkeen täyttämisessä on vähän puuhaa, mutta täytyyhän sitä itsekin vaivautua tekemään jotain, kun yhteiskunta antaa tällaisen edun.

Haussa hyvä mökkitalkkari

Touhuan mökillä paljon omineni ja hoidan niin haravoinnit kuin pihan kukkaruukkujen laitonkin. Sauna- ja takkapuiden pilkkomisen ja liiteriin pinoamisen olen tehnyt ystävien kanssa talkoilla. Lehdet ja neulaset siivoan katolta, kun kukaan ei ole näkemässä eikä kieltämässä.

Olen pudotellut katolta lumiakin. Pari talvea sitten tupsahdin puolitoistametriseen penkkaan. Koska matka jäi lyhyeksi, minulle ei käynyt kuinkaan. Kylässä ollut ystävättäreni oli ikkunan takana tiskaamassa eikä edes huomannut mitään. Nauroin vain, että näin me kaksi mummoa täällä touhuamme.

Katiskat nostan itsekseni, vaikka muistankin hyvin, että kielsin homman 87-vuotiaaksi eläneeltä isältäni sen jälkeen, kun näin hänen seisovan veneessä ja nostavan pyydyksiä kävelykeppinsä koukulla. Uhkasin vielä airot Helsinkiin, jollei hän lopeta.

Alan tarvita yhä enemmän apua. Toivottavasti löydän hyvän mökkitalkkarin. Mökin pyykkihuollonkin voisin alkaa teettää. Kesävieraiden jäljiltä kertyy aika kasa pestävää ja mankeloitavaa.

Sassin teettämät työt 2016

  • Siivous ja muu kotiapu: 1946 euroa
  • Mökin pihan laitto: 1228 euroa
  • Tietokoneen korjaus, asennus ja tiedonpelastus: 348 euroa
  • Kosteushälyttimen asentaminen: 40 euroa
  • Tiskikoneen letkun asennus: 70 euroa
  • Muu asennustyö: 76 euroa

Yhteensä 3708 euroa

  • Koska viime vuonna etu oli pienempi kuin nyt, hän sai 1569 euroa takaisin. Tänä vuonna hän saisi vastaavista kuluista 1754 euroa.

Tiesitkö?

Keskimääräinen kotitalousvähennys oli 947 euroa vuonna 2015.

Tuoreet kotitalousvähennysohjeet löydät täältä.

Lähde: Veronmaksajain keskusliitto

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 22/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla