Kuvan pankki ei liity jutun tapaukseen.
Kuvan pankki ei liity jutun tapaukseen.

"Menin pankkiini. Ihan normaalisti asioimaan tuttuun konttoriin. Sitten minulta kysyttiin hämmentävä kysymys." Edunvalvoja kertoo, miksi näin kävi.

"Oletko poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö? Tai tällaisen perheenjäsen? Näin minulta kysyttiin yhtäkkiä pankkikonttorissa. Menin ihan lukkoon. Puistin päätäni ja sanoin en. Se on myös totuus. Mutta jäin miettimään: miksi pankki kysyi minulta sellaista ihan noin vain? Olen tavallinen eläkeläinen ja takanani on pitkä asiakassuhde saman pankin kanssa."

Näin kertoi ET-lehden lukija viimeisestä käynnistään pankkikonttorissa.  Kysymys vaikutusvallasta oli selvästi saanut pankkiasiakkaan hämilleen.

Päätimme selvittää asioita, jotka ovat tämän utelun taustalla.  Finanssialan Keskusliiton (FK) johtava asiantuntija Mika Linna vastaa nyt monen lukijan mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

FK on pankkeja vakuutusyhtiöitä, rahoitusyhtiöitä, arvopaperinvälittäjiä, sijoitusrahastoyhtiöitä sekä finanssialan työnantajia edustava valvoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 • Miksi pankit kysyvät asiakkaaltaan kysymyksen ”oletko poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö tai tällaisen perheenjäsen tai läheinen yhtiökumppani”, Mika Linna?
  Taustalla on rahanpesulaki, johon nojaten pankilla on velvollisuus tunnistaa asiakkaansa ja selvittää tietoja hänen pankkipalvelujensa käytöstä.  Pankilla on myös velvollisuus kysyä tilille tulevien varojen alkuperästä ja käyttötarkoituksesta.
 • Kuka on poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö?
  Pankeissa tämä kysymys tarkoittaa henkilöä, joka on toiminut kuluneen vuoden aikana toisen valtion palveluksessa esimerkiksi ministerinä, parlamentin jäsenenä tai suurlähettiläänä. Esimerkiksi suomalainen ministeri ei nykyisen lain mukaan ole tällainen henkilö. Sen sijaan tällainen henkilö oli muun muassa ralliautoilija Ari Vatanen silloin, kun hän toimi Euroopan parlamentin jäsenenä tultuaan valituksi Ranskasta.
 • Milloin pankkiasiakkaalta kysytään ”oletko poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö” -kysymys?
  Se kysytään aina silloin, kun pankkiin tulee uusi asiakas. Jos kysymystä ei ole esitetty aiemmin, kysytään se jossain vaiheessa myös vanhalta pankkiasiakkaalta, kun hän tulee konttoriin hoitamaan muita pankkiasioitaan.
 • Mistä tämä kysymys on peräisin?
  Se on tuontitavaraa eli se on tullut meille Suomeen muualta, kun rahanpesulakimme vuonna 2008 päivitettiin vastaamaan EU:n kolmatta rahanpesudirektiiviä. Se on siis ollut voimassa Suomessa pian kuusi vuotta. Yllättävää on, että se on herättänyt huomiota vasta viime vuosina. Tulevaisuudessa laki tiukkenee edelleen: EU:ssa on valmisteilla parhaillaan neljäs rahanpesudirektiivi, jossa pankkien ja muiden ilmoitusvelvollisten velvoitteet laajenisivat koskemaan myös kotimaisia poliittisia vaikutusvaltaisia henkilöitä.
 • Millaista palautetta Finanssialan Keskusliitto on saanut pankkien ”poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö” -kysymyksestä?
  Kysymys voi tuntua oudolta ja tungettelevalta, ehkä huvittavaltakin, mutta se perustuu suoraan lain vaatimukseen. Ei tästä juurikaan myönteistä palautetta ole tullut, mutta tässä pankit ovat puun ja kuoren välissä, eli heidän täytyy tämä kiusallinen ja epämukava kysymys esittää.
 • Mitä tapahtuu, jos pankin kysymykseen joutuu vastaamaan ”kyllä”?
  Se ei ole mullistava vastaus. Silloin pankin vain täytyy selvittää asiakkaan taustat tavallista huolellisemmin ja seurata tarkemmin asiakkaan maksu- ja tilitapahtumia ja muuta asiointia.  
Vierailija

kirsikankukka55 kirjoitti:
Paljonkohan aikaa kuluisi "hukkaan" jos asiakkaalle selitettäisi, miksi kysellään kummallisia asioita?
Miksi on niin vaikea käyttää näitä sanoja, joita meillä on kuitenkin ihan riittämiin tämänkin asian selittämiseen. Silloin ei asiakkaallekaan jäisi kummallista olo oudosta utelusta.
Toinen asia on sitten se, että tässä tuntuu jo hätävarjelun liioittelu, kun rutiininomaisesti kysellään kaikilta perhesuhteista. Vaikka sattuisi syntymään sukuun, jossa on "poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö", antaako se automaattisesti esim.pankille oikeuden udella ja seurailla ja valvoa? Missä on yksityisyyden suoja tässä asiassa?

Kyllä sitä ollaan tässä maassa joka iikka niin hyvässä kontrollissa ettei usko kukaan!

Minkäänlaista yksityisyyden suojaa ei ole kellään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla