Kodinkonekaupan valtavan valikoiman edessä menee moni ymmälleen. Lue, mitä uusia koneita ostaessa pitää huomioida.

Olemme ympäröineet itsemme tekniikalla. Teknisissä laitteissa on se ikävä puoli, että ne tuppaavat vanhenemaan, hajoamaan, käymään epätarkoituksenmukaisiksi tai olemaan sitä alun perinkin.

Mikä sitten on järkevä kodin elektroniikan perustaso? Selvitimme mitä pitää ottaa huomioon, kun päivitämme laitearsenaaliamme.

Televisio

Suositeltavan laitteen hinta on alkaen 500 euroa. Avaintekijöitä ovat kuvan laatu ja käytön helppous. Katseluetäisyys ei ole enää television kokoa määräävä tekijä, kun laitteet ovat ohuita seinälle ripustettavia. Erillisellä äänipalkilla ja bassokaiuttimella saa selkeän äänentoiston. Antenniverkkoon kytkettävässä laitteessa tulee olla DVB-T2-viritin, koska lähetykset siirtyvät 2017 alkaen uuteen tekniikkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelin

Hyvässä puhelimessa on selkeä näyttö ja tilaa isoille kuvakkeille. Puhelimesta on saatava tukeva ote. Kiinteät näppäimet löytyvät helposti. Turvapainike hälyttää apua ja näyttää sijainnin. Sopivien laitteiden hinnat ovat 100 eurosta ylöspäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tabletti

Kannattaa miettiä, käyttääkö tablettia kotona vai myös matkoilla tai mökillä. Mökillä tarvitaan malli, jolla saa yhteyden matkapuhelinverkkoon. Valitse tabletti, jossa on sama käyttöjärjestelmä kuin puhelimessa. Myös näytön tarkkuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Tablettien hinnat alkavat sadasta eurosta.

Pesukone

Pyykinpesukoneissa löytyy sekä perinteisellä ohjelmavalitsimella että elektronisilla hipaisukytkimillä varustettuja malleja. Koneiden automatiikka huolehtii, että vettä kuluu sen mukaan, kuinka paljon pyykkiä koneeseen laitetaan. Sivusta täytettävä kone on helpompi käyttää kuin päältä täytettävä. Pyykkikoneiden hintahaitari alkaa 250 eurosta.

Liesi

Induktiokeittotasolla varustettu liesi on turvallisempi kuin perinteiset valurauta- tai keraamiset tasot. Se lämmittää magneettikentän avulla, kuumenevaa vastusta ei ole. Saatavilla on edelleen myös turva-ajastimella varustettuja liesiä. Hyvän hellan saa edullisimmillaan noin 500 eurolla.

 

Tietoja antoivat Gigantin tuote­päälliköt Tero Soini, Sami Viitanen ja Mikko Pesonen sekä viestintäpäällikkö Anniina Korpela.

Ostajan avuksi

martat.fi  Perusteelliset oppaat ­kodinkoneiden hankintaan.

topten-suomi.fi  Eri tuoteryhmien 10–15 energia­tehokkainta laitetta.

motiva.fi  Motivan opas auttaa valitsemaan energiatehokkaita ­laitteita.

kuluttaja.fi  Laitetestien lukeminen on ilmaista Kuluttaja-lehden tilaajille. Muille hinta on 2 e/testi. Vanhojen mutta vielä käyttö­kelpoisten testien lukeminen on makstutonta.

testatutlaitteet.fi  Testatut ja ­hyväksytyt televisiomallit eri antenni­järjestelmiin.

omaguru.fi  Elisan palvelu auttaa tietotekniikan ongelmissa.

kkv.fi  Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivulla saa neuvoja laitteiden ostamiseen, myymiseen ja sopimuksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla