Olet päättänyt myydä osakehuoneistosi. Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario vastaa kiperiin kysymyksiin.

Olen ajatellut myydä asuntoni. Mistä pitäisi aloittaa?

Myyntiä kannattaa lykätä, kunnes kaksi vuotta yhtäjaksoista asumista tulee täyteen. Näin säästyt mahdolliselta myyntivoittoverolta.

Harkitse aluksi, myytkö itse vai otatko välittäjän. Välittäjä kannattaa ottaa, jos haluat maksaa palvelusta eli siitä, että ammatti-ihminen hoitaa asunnon esittelyt ja paperisodan. Ja myös, jos olet epävarma myyntitaidoistasi.

Omaa vastuutasi asunnon virheistä ja niistä antamistasi tiedoista välittäjän käyttö ei kuitenkaan vähennä lainkaan.

Tarvitseeko minun mainita kaikki asunnon puutteet?

Kaikki olennaiset virheet ja muut tiedossasi olevat kaupan syntymiseen vaikuttavat asiat on kerrottava välittäjälle. Laadi niistä lista paperille ja pyydä listaan välittäjän allekirjoitus.

Näin turvaat omaa asemaasi mahdollisten hankaluuksien varalta. Myitpä itse tai välittäjän kautta, esimerkiksi virheet kannattaa kirjata kauppakirjan liitteeseen.

Kerro ostajalle tai välittäjälle myös taloyhtiön päätetyistä tai suunnitteilla olevista putki- tai muista remonteista. Jopa niistä käyty keskustelu on syytä mainita.

Mikä on remontin aika­taulu, kustannusarvio, voiko asunnossa asua remontin aikana ja miten suihkuun ja wc:hen pääsy on järjestetty. Nämäkin asiat on syytä kirjata ylös ja liittää kauppakirjaan.

Älä kehu hätäpäissäsi asuntoa liikaa äläkä vakuuttele sellaista, mistä et ole varma. Näköalan eteen voi olla tulossa kerrostalo. Jos siis myyt itse, ota selvää kaava-asioista. Muuten se on välittäjän tehtävä.

Voinko jättää kertomatta meluisasta naapurista?

Normaaleista elämisen äänistä, kuten soittamisesta, lasten melusta, koirista tai perhepäiväkodista naapurissa ei tarvitse mainita, ellei ostaja varta vasten kysy.

Jos hän kysyy, vastaa rehellisesti. Kerro ostajalle, mitä itse haluaisit hänen asemassaan tietää. Siis sellaisista asioista, joilla voi olla vaikutusta kauppaan.

Entä jos kaupan jälkeen ilmenee remontin yhteydessä kosteusvaurio, josta en ole tiennyt?

Selvitä, kenen vastuulla vahingon korvaaminen on, yh­tiön vai osakkaan. Katso yhtiöjärjestyksestä, onko siinä mainintaa kunnossapitovastuun jakautumisesta asukkaan ja yhtiön kesken.

Jos asia ei selviä yhtiöjärjestyksestä, asiassa toimitaan asunto-osakeyhtiölain mukaan. Yleensä putkiin, johtoihin, kaapeleihin, eristeisiin ja viemäreihin liittyvät asiat ovat yhtiön vastuulla ja yhtiö korjaa virheet. Vastuu niistä ei siis siirry osakkaalta toiselle.

Sen sijaan parketit ja muut pinnoitteet, lavuaarit ja kodinkoneet kuuluvat osakkaiden vastuulle. Jos niissä ilmenee myöhemmin vaurioita, perusteita hinnanalennukselle saattaa olla.

Miksi välittäjä saa ottaa palkkion sellaisestakin kaupasta, joka syntyy vasta sopimuksemme päättymisen jälkeen, jos ostaja on käynyt välittäjän näytössä?

Koska asiakas on pistänyt nimensä sopimukseen, jossa tällainen ehto on. Sopimukseen tarvitaan aina kaksi osapuolta. Ei kaikkiin sopimuskaavakkeen ehtoihin tarvitse oikopäätä suostua, vaan niistä voi aina neuvotella. Voi sanoa vaikkapa, että jos ette poista tätä kohtaa sopimuksesta, en allekirjoita sopimusta.

Muista myös

Älä missään vaiheessa tee hätiköityjä päätöksiä, vaikka välittäjä patistaisikin sinua kiirehtimään allekirjoittamaan välityssopimusta tai suostumaan tarjottuun kauppahintaan. Harkitse jokaista ratkaisuasi kaikessa rauhassa.

Tärkeät paperit

  • Isännöitsijäntodistus. Tarkista, että sen tiedot ovat ajan tasalla. Myyjä vastaa isännöitsijäntodistuksen mahdollisista virheellisistä tiedoista.
  • Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestys, viimeisimmän yhtiökokouksen pöytäkirja ja yhtiökokouksessa käsitellyt taloudelliset asiakirjat, kuten tilinpäätös, tase ja taloussuunnitelma.
  • Kauppakirja, jonka yhteyteen tiedot asunnon olennaisista virheistä ja puutteista.

Lisätietoa: www.kuluttajavirasto.fi (keskeiset asiat asuntokaupasta)
www.asuminen.fi (linkkejä asuntokaupasta)
taloyhtio.net (taloyhtiön asioita)
asuntojen.hintatiedot.fi (hinta- ja laatutietoja toteutuneista kaupoista)

Kuntien kuluttajaneuvonnat

Kuluttajaliiton asumis­neuvonta 010 8022 40 ti–pe klo 10–12 ja ti klo 17–19 (8,21 snt + 1,16 snt/min lankaverkosta, 29,7 snt/min. matkapuhelimesta soitettaessa). Jäsenille maksutonta neuvontaa myös sähköpostitse: www.kuluttajaliitto.fi

Asuntokauppalaki (843/1994) koskee asunto-osakeyhtiössä olevan osakehuoneiston kauppaa. Asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) säätelee osakkaan oikeuksia ja velvollisuuksia sekä päätöksentekoa talo­yhtiössä.

Isovanhempien, vanhempien, tätien ja setien jäämistöä peratessa kannattaa olla tarkkana. Heille käyttöesineenä ollut arkinen tavara voi tänä päivänä olla keräilijöiden himoitsema aarre. Huutokauppa Helanderin toimitusjohtaja ja meklari Mika Sirén listasi kysytyimmät.

1. Arabian Muumi-mukit

Ensimmäisiä Muumi-lastenastioita ja -pienoishahmoja alettiin valmistaa 1950-luvun lopussa. Varsinainen buumi alkoi kuitenkin Muumien toisesta tulemisesta 1990-luvun alussa. Edellisten sukupolvien jäämistöstä voi löytyä varhaista tuotantoa. Iän pystyy määrittelemään Arabian leimasta. Hinnat  500−3 000 euroa.

2. Muumi-pienoisnuket

Suomalaisen Atelier Faunin käsin kankaasta, puusta ja nahasta valmistamat Muumi-pehmohahmot olivat tuotannossa 1950−70-luvuilla. Atelier Fauni ei toimi enää.

Atelier Faunin Tuutikki 1950–60-luku, 2 300 e.

Atelier Faunin Jenni-täti 1950–60-luku, 280 e.

Atelier Faunin Nuuskamuikkunen 1950–60-luku, kädet puuttuvat, 160 e.

3. 1900-luvun lelut

Peltilelut, nuket, pienoisautot ja Tähtien sota -aiheiset lelut ovat kysyttyjä.

Mercedes-Benz 220 -peltiauto 1960-luvulta, 285 e.

Moottoripyöräpoliisi 1940–50-lukujen vaihde, 350 e.

Charles M. Schulzin Tenavat-nukkeja 6 kpl, 1960-luku, 400 e.

Viisi Tähtien sota -lelua, 70 e.

4. 1900-luvun rannekellot

Laatumerkkejä on paljon. Esimerkiksi hienot Omega-kellot maksavat 100−15 000 euroa.

Omega Speedmaster, 455 e

5. Vanhat postikortit ja valokuvat

Suosittuja ovat 1800−1900-lukujen kortit, joissa on mielellään kuvia Suomen kaupungeista, pitäjistä ja menetetyistä Petsamosta ja Karjalasta. Lähetetystä kortista maksetaan enemmän kuin lähettämättömästä. Hintahaarukka postikorttikansiosta huutokaupassamme 100−3 000 euroa.

Pohjois-Esplanadi 1908. Kortti on lähetetty samana vuonna.

6. Sota-aiheiset esineet

Kunniamerkit, asevelimerkit eli pinssit, sotilasunivormut, miekat. Hintahaitari on esineestä, sen iästä ja kunnosta riippuen melkoinen. Huutokaupassamme on myyty esineitä hintaan 200−20 000 euroa.

Koiviston risti ja pinssi 1939-40, 90 e.

7. 1950−60-lukujen design

Suvun kesämökin keittiöstä voi löytyvä vaikkapa Wärstsilä-Arabian valmistamia Finel-emaliastioita. Kysyttyjä ovat Kaj Franckin ja Tapio Wirkkalan kaltaisten muotoilijoiden tuotanto, samoin Bertel Gardbergin haarukat, veitset ja lusikat. Hinnat 100−1 000 euroa.

Etualalla tonttuaiheinen Finel-sarjan metallikasari 1960-luvulta.

8. 1950-luvun Aku Ankat

Esimerkiksi joulukuun 1951 näytenumero on myyty huutokaupassamme hintaan 2 000 euroa. Hyväkuntoisista vuosien 1952−1954 numeroista maksetaan hyvin. Samojen vuosien erikoisnumeroista saa parhaimmillaan tuhansia euroja.

Aku Ankan näytenumero 1959, alkaen 2 000 e.

9. Legosarjat

Tietoa hinnoista täältä.
 

Testamentilla halutaan etenkin turvata puolison asuminen ja talous ja taata se, että omaisuus ei valu lasten puolisoille. Mutta mitä muuta viimeiset tahdot yleensä sisältävät?

Yhä useampi ja nuorempi laatii testamentin. Joensuulainen asianaja Harri Kontturi suositteleekin, että jokainen, jolta jää perittävää, tekisi sen. Testamentilla voi määrätä, kuka saa omaisuutta, ja sillä voi myös ehkäistä perillisten riitoja.

Asiakirjan sisältöön vaikuttaa, onko testamenttaaja avio- tai avosuhteessa vai yksineläjä ja onko hänellä lapsia. Parit tahtovat yleensä varmistaa, että jäljelle jäävän ei tarvitse surra, miten hänelle käy.

Vaikka välit perillisiin olisivat hyvät, tilanteet voivat muuttua. Lapset saattavat toimia itse tai puolisoidensa lietsomana arvaamattomasti ja esimerkiksi kävellä lesken yli.

Harri Kontturi suosittelee, että ainakin nämä asiat kannattaa ottaa huomioon tetatmentissa.

1. Antakaa lesken päättää asumisesta

Avioleskellä on lain mukaan oikeus jäädä asumaan parin yhteiseen kotiin ja pitää sen irtaimisto jakamattomana elinikänsä. Jos hän vaihtaa asuntoa, perilliset voivat vaatia perimäänsä puolikasta asunnon myyntihinnasta. Tällöin leski ei välttämättä pysty ostamaan haluamaansa asuntoa, sillä esimerkiksi hieman rapistunut omakotitalo voi olla suunnilleen keskustakaksion arvoinen.

Testamentissa voidaan sanktion uhalla määrätä, että perillisten on suhtauduttava lesken asunnonvaihtotoiveeseen myötämielisesti. Kontturin mukaan käyttökelpoiseksi on osoittautunut vastahankaisten perintöosan kutistaminen lakiosaan. Se on tavallisesti selvästi vähemmän kuin perillinen muuten saisi.

– Kun perijä ymmärtää, että perintö pienenee, yleensä suostumus tulee.

Järjestely siirtää perinnön saamista. Toisaalta, perintö suurenee, jos uuden asunnon arvo nousee.

2. Älkää myykö mökkiä

Kesämökistä voi tulla kiistakapula, jos lapset tarvitsevat rahaa vaikkapa perintöveroihin. Kun pari haluaa taata, että mökkiä ei myydä ja eloon jäänyt saa vastaisuudessakin olla siellä, leskelle määrätään usein hallintaoikeus.

– Mökki voi olla tärkeä puolisoille. Sen sijaan esimerkiksi metsien tai arvopapereiden myynti harvemmin haittaa leskeä, Kontturi vertaa.

Vaikka leski ei omistaisi koko mökkiä, hallintaoikeuden turvin hän saa hallita sitä ja voi kieltää sen myynnin. Lesken hallintaoikeus keventää myös perintöveroa.

3. Avopuoliso ei ole vieras

Avopuolisoille testamentti on hyvin tärkeä. Vaikka pari olisi asunut vuosikymmeniä yhdessä, sillä ei ole lain edessä edes aviopuolison vähimmäissuojaa. Kun avopuoliso kuolee, keskeistä on, kuka omistaa minkäkin omaisuuden. Puolisoilla voi olla lapsia edellisistä liitoistaan, eivätkä he aina piittaa avolesken tahdosta.

– Jos asunnon omistaja kuolee, lapset voivat olla häätämässä jäljelle jäänyttä ennen kuin hautajaisia on pidetty, Kontturi kertoo.

Jälkeen jäävälle tulisi hänestä turvata asumisoikeus ainakin joksikin aikaa sekä hallintaoikeus yhteiseen koti-irtaimistoon. Oikeuksia voidaan laajentaa koskemaan myös mökin, auton tai vaikkapa Lapin viikkolomaosakkeen käyttöä.

4. Leskelle jätetään käyttörahaa

Leski ei puolisonsa kuoltua saa käyttää tämän rahoja, vaikka aiemmin lehden tilaukset, ruokaostokset, kiinteistöverot ja vakuutukset olisivat menneet yhteisestä pussista. Jotta hän ei joutuisi liian tiukoille, hänelle voidaan testamentata rahavaroja.

– Rahojen osalta hallintaoikeus ei ole riittävä eikä järkevä, Kontturi sanoo.

5. Ja määrätään tukihenkilö

Lesken turva voidaan maksimoida määräämällä testamentissa toimeenpanija. Hän auttaa, jos joku lapsista rupeaa änkyräksi esimerkiksi asunnonvaihdon yhteydessä.

6. Omaisuus pidetään suvussa

Avioerojen yleistyttyä on alettu määrätä, että lasten puolisoilla ei ole avio-oikeutta perinnöksi jäävään omaisuuteen eikä sen tuottoon.

– Vanhemmat varmistavat, että jos lapset eroavat, perityt rahat eivät lähde edes osaksi maailmalle miniöiden tai vävyjen mukana.

7. Perinnöstä voi poimia osan

Yhä useammin perijälle annetaan oikeus valita, ottaako hän koko perinnön, osan siitä, käyttöoikeuden vai luopuuko hän perinnöstä kokonaan. Ilman erillistä määräystä perijä voi vain ottaa perinnön tai luopua sitä.

– Jos viisikymppinen isä ei tarvitse rahaa, mutta haluaa isänsä metsästysmajan ja avoveneen, testamentin ansiosta hän voi saada ne ja siirtää loput lapsilleen, Kontturi sanoo.

Tällainen on järeää verosuunnittelua. Perintöveron alaraja on 20 000 euroa ja vero on progressiivinen eli kasvaa perinnön suuretessa.

Veropotti pienenee selvästi, kun perintö jakautuu monelle. Jos nyt perineen lapset perivät aikanaan saman omaisuuden, hyppääminen sukupolven yli säästää yhdet verot.

8. Minkä maan lakia sovelletaan?

Testamentissa kannattaa mainita, minkä maan lakia perintöön sovelletaan.

– Jos eläkeläinen muuttaa Aurinkorannikolle ja vähintään puolen vuoden asumisen jälkeen kuolee aurinkotuoliinsa, perintöön sovelletaan Espanjan, ei Suomen lakia, vaikka hän olisi yhä Suomen kansalainen.

9. Rahakokoelma kummipojalle

Kuka tahansa voi antaa omaisuuttaan muillekin kuin rintaperillisille.

Lapseton yksin elävä testamenttaaja haluaa usein jakaa jäämistönsä toisin kuin se lain mukaan menisi. Hän voi jättää kirjastonsa siskonsa tyttärelle, joka on suomen kielen opettaja tai rahakokoelmansa numismaatiikasta innostuneelle kummipojalleen.

Kontturi muistuttaa, että isoista perinnöistä muut kuin verisukulaiset voivat joutua maksamaan jopa puolet veroa.

10. Meritaulun tarina mukaan

Yhä useammin testamentti on viimeinen puheenvuoro läheisille. Sen uusi piirre on lämpimät viestit. Eno voi osoittaa meriaiheisen taulun siskonsa pojalle, koska tämä rakastaa merta ja kävi hänen kanssaan kalassa. Tai täti saattaa jättää kansallispukunsa tanhuavalle veljentytölleen.

Kontturi pitää tunnearvoa tärkeänä ja rohkaisee tarinoiden kertomiseen.

– Kun testamenttia luetaan perukirjoituksessa, kyyneleet valuvat perillisten silmäkulmista, hän kertoo.