Olet päättänyt myydä osakehuoneistosi. Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario vastaa kiperiin kysymyksiin.

Olen ajatellut myydä asuntoni. Mistä pitäisi aloittaa?

Myyntiä kannattaa lykätä, kunnes kaksi vuotta yhtäjaksoista asumista tulee täyteen. Näin säästyt mahdolliselta myyntivoittoverolta.

Harkitse aluksi, myytkö itse vai otatko välittäjän. Välittäjä kannattaa ottaa, jos haluat maksaa palvelusta eli siitä, että ammatti-ihminen hoitaa asunnon esittelyt ja paperisodan. Ja myös, jos olet epävarma myyntitaidoistasi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Omaa vastuutasi asunnon virheistä ja niistä antamistasi tiedoista välittäjän käyttö ei kuitenkaan vähennä lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarvitseeko minun mainita kaikki asunnon puutteet?

Kaikki olennaiset virheet ja muut tiedossasi olevat kaupan syntymiseen vaikuttavat asiat on kerrottava välittäjälle. Laadi niistä lista paperille ja pyydä listaan välittäjän allekirjoitus.

Näin turvaat omaa asemaasi mahdollisten hankaluuksien varalta. Myitpä itse tai välittäjän kautta, esimerkiksi virheet kannattaa kirjata kauppakirjan liitteeseen.

Kerro ostajalle tai välittäjälle myös taloyhtiön päätetyistä tai suunnitteilla olevista putki- tai muista remonteista. Jopa niistä käyty keskustelu on syytä mainita.

Mikä on remontin aika­taulu, kustannusarvio, voiko asunnossa asua remontin aikana ja miten suihkuun ja wc:hen pääsy on järjestetty. Nämäkin asiat on syytä kirjata ylös ja liittää kauppakirjaan.

Älä kehu hätäpäissäsi asuntoa liikaa äläkä vakuuttele sellaista, mistä et ole varma. Näköalan eteen voi olla tulossa kerrostalo. Jos siis myyt itse, ota selvää kaava-asioista. Muuten se on välittäjän tehtävä.

Voinko jättää kertomatta meluisasta naapurista?

Normaaleista elämisen äänistä, kuten soittamisesta, lasten melusta, koirista tai perhepäiväkodista naapurissa ei tarvitse mainita, ellei ostaja varta vasten kysy.

Jos hän kysyy, vastaa rehellisesti. Kerro ostajalle, mitä itse haluaisit hänen asemassaan tietää. Siis sellaisista asioista, joilla voi olla vaikutusta kauppaan.

Entä jos kaupan jälkeen ilmenee remontin yhteydessä kosteusvaurio, josta en ole tiennyt?

Selvitä, kenen vastuulla vahingon korvaaminen on, yh­tiön vai osakkaan. Katso yhtiöjärjestyksestä, onko siinä mainintaa kunnossapitovastuun jakautumisesta asukkaan ja yhtiön kesken.

Jos asia ei selviä yhtiöjärjestyksestä, asiassa toimitaan asunto-osakeyhtiölain mukaan. Yleensä putkiin, johtoihin, kaapeleihin, eristeisiin ja viemäreihin liittyvät asiat ovat yhtiön vastuulla ja yhtiö korjaa virheet. Vastuu niistä ei siis siirry osakkaalta toiselle.

Sen sijaan parketit ja muut pinnoitteet, lavuaarit ja kodinkoneet kuuluvat osakkaiden vastuulle. Jos niissä ilmenee myöhemmin vaurioita, perusteita hinnanalennukselle saattaa olla.

Miksi välittäjä saa ottaa palkkion sellaisestakin kaupasta, joka syntyy vasta sopimuksemme päättymisen jälkeen, jos ostaja on käynyt välittäjän näytössä?

Koska asiakas on pistänyt nimensä sopimukseen, jossa tällainen ehto on. Sopimukseen tarvitaan aina kaksi osapuolta. Ei kaikkiin sopimuskaavakkeen ehtoihin tarvitse oikopäätä suostua, vaan niistä voi aina neuvotella. Voi sanoa vaikkapa, että jos ette poista tätä kohtaa sopimuksesta, en allekirjoita sopimusta.

Muista myös

Älä missään vaiheessa tee hätiköityjä päätöksiä, vaikka välittäjä patistaisikin sinua kiirehtimään allekirjoittamaan välityssopimusta tai suostumaan tarjottuun kauppahintaan. Harkitse jokaista ratkaisuasi kaikessa rauhassa.

Tärkeät paperit

  • Isännöitsijäntodistus. Tarkista, että sen tiedot ovat ajan tasalla. Myyjä vastaa isännöitsijäntodistuksen mahdollisista virheellisistä tiedoista.
  • Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestys, viimeisimmän yhtiökokouksen pöytäkirja ja yhtiökokouksessa käsitellyt taloudelliset asiakirjat, kuten tilinpäätös, tase ja taloussuunnitelma.
  • Kauppakirja, jonka yhteyteen tiedot asunnon olennaisista virheistä ja puutteista.

Lisätietoa: www.kuluttajavirasto.fi (keskeiset asiat asuntokaupasta)
www.asuminen.fi (linkkejä asuntokaupasta)
taloyhtio.net (taloyhtiön asioita)
asuntojen.hintatiedot.fi (hinta- ja laatutietoja toteutuneista kaupoista)

Kuntien kuluttajaneuvonnat

Kuluttajaliiton asumis­neuvonta 010 8022 40 ti–pe klo 10–12 ja ti klo 17–19 (8,21 snt + 1,16 snt/min lankaverkosta, 29,7 snt/min. matkapuhelimesta soitettaessa). Jäsenille maksutonta neuvontaa myös sähköpostitse: www.kuluttajaliitto.fi

Asuntokauppalaki (843/1994) koskee asunto-osakeyhtiössä olevan osakehuoneiston kauppaa. Asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) säätelee osakkaan oikeuksia ja velvollisuuksia sekä päätöksentekoa talo­yhtiössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla