Ikäihmisten ”Facebook”, ”Skype” ja ”Tinder” löytyvät nyt samasta suomalaisesta senioripalvelusta – eikä käyttäjällä tarvitse olla yhtään it-taitoja.

Uuden suomalaisen mobiilipalvelun tekijät ovat julistaneet, että heillä on hallussaan ”Mummojen Skype” -palvelu, joka mullistaa ikäihmisten elämän.

Tosin ensin tätä palvelua kutsuttiin myös ”Mummojen Facebookina”.

Virallisesti palvelu tunnetaan nyt Pieni piiri -nimellä ja sen yksinkertaisena tehtävänä on yhdistää ikäihmiset toisiin ihmisiin, kuten omaisiin, terveydenhuollon toimijoihin ja omaishoitajiin.  

– Skypessä ja Facebookissahan yhteistä on se, että niillä pidetään yhteyttä ennalta tunnettuihin ihmisiin. Vertasimme itse alussa palvelua Facebookiin, mutta kyllähän kansa on tiennyt termit meitä paremmin ja luonnollisesti, kun kyse on kuvapuheluista, Skype on luonteva vertailukohta, selvittää palvelun perustaja Matti Kari.

Pienen piirin käyttäminen onnistuu Matin mukaan niiltäkin vanhuksilta, jotka eivät ole koskaan edes koskeneetkaan tietokoneeseen. Palvelu toimii kuten tavallinen puhelin, mutta siinä on videoyhteys. 

Keskustelut onnistuvat sekä kahden kesken että suuremmissa ryhmissä.

– Sipoossa on esimerkiksi joukko naisia, jotka Pieni piiri yhdistää aamukahviseuraksi toisilleen, Matti mainitsee.

Onko täällä mukavaa seuraa?

Seuraava askel onkin kehittää Pientä piiriä enemmän kahvitupamaiseksi kohtauspaikaksi joukkorahoituksen turvin. Välillä Matin puheessa vilahtaa myös kuuluisan deittisovelluksen Tinderin nimi.

– Tällä hetkellä käynnissä olevan rahoituskierroksen sulkeuduttua tuomme palveluun Pienen piirin kahvituvan. Siellä kuka tahansa palvelun käyttäjä voi halutessaan soitella muille tuvassa olijoille tai käydä vinkkaavassa mukavan oloiselle ihmiselle, että haluaisi jutella hänen kanssaan.

Omia piirejä voi olla vaikka kuinka monta; niitä ei rajoita muu kuin käytön sujuvuus. Tällä hetkellä useimmat käyttäjät kuuluvat muutamaan piiriin: yhdessä ovat esimerkiksi kotikuntoutuksen osallistujat ja toisessa omaiset, Matti kertoo.

Jos läheisistä ei ole seuraksi, jolla olisi aikaa ja mielenkiintoa keskusteluun, Pienen piirin kautta jutella voi vaikka tuntemattomalle henkilölle toiselle puolelle maailmaa. Toisaalta seuraa voi toki löytyä hyvin läheltäkin.

– Eräässä kokeilussa kuutisenkymmentä kuntalaista oli kaikki samassa piirissä, ja tällöin Tinder-efekti taisi jo ainakin osittain toteutuakin!

Voimia ja tukea omaishoitajille

Omaishoitajat ovat laitteen ahkeria käyttäjiä. Matti Kari uskoo heidän hyötyvän todella paljon Pienestä piiristä ja näkee heidät tärkeänä käyttäjäkuntana.

Matti kertoo, että hänen vanhempansa käyttävät Pientä piiriä, kun 40 kilometrin päässä asuva mummi tarvitsee esimerkiksi tukea lääkkeiden ottamisessa. Toisella paikkakunnalla asuva omaishoitaja saa avattua yhteyden automaattisesti.

– Eräs omaishoitajana toimiva puoliso kertoi, miten hän oli voimaantunut Pienen piirin kautta saadusta vertaistuesta. Myös kauppareissut onnistuvat nykyään aivan eri tavalla kuin aiemmin, kun tarvittaessa muistisairas kumppani saa häneen yhteyden koska tahansa.

Viime viikolla Pieni piiri valittiin Suomen parhaaksi seniorimobiilipalveluksi.

Palvelun avulla on kunnissa kokeiltu erityisesti hoitopalveluiden ohjausta. Ammattilaisille tarjolla niin kutsuttu paikallis-tv, jolla ohjelmaa voidaan lähettää suoraan tabletilta monille vastaanottajille. Ammattikäytössä se on muun muassa Tampereella, Kotkassa, Kuusamossa, Salossa ja Järvenpäässä.

ET-lehden suosittuun Ystävähakuun pääset tästä. Siellä voit etsitä samanhenkistä seuraa ja katsella muiden hakuilmoituksia.

Mitä Pieni piiri vaatii?

 1. Sovelluksen voi ladata omalle Android- tai Apple-laitteelle ilmaiseksi sovelluskaupasta. Vastapuolella pitää olla myös sama sovellus.
 2. Pieni piiri tarjoaa myös turvavarmaa laitetta, jossa on valmiina ohjelma, päivitykset ja tekninen valvonta, joten silloin käyttäjän ei tarvitse itse huolehtia tekniikasta. Laite on lukittu palveluun ja sen luvataan toimivan aina, joten tietotekniikkaa tuntematon henkilökään ei saa sitä sekaisin.
 3. Tekijät hakevat parhaillaan 50 000 euron joukkorahoitusta Fundedbyme-sivustolla. Tällä rahoituksella palvelu aikoo kansainvälistyä ja kehittää "Tinder-ominaisuutta" eli uusiin ihmisiin tutustumista.

Mikä on joukkorahoitus?

 • Joukkorahoituksella tarkoitetaan yleensä suurelle yleisölle esitettäviä avoimia pyyntöjä kerätä varoja tiettyyn hankkeeseen. Joukkorahoitus on tapa kerätä rahoitusta henkilöiden ja organisaatioiden hankkeille sekä yritysten toimintaan. Rahoitus kerätään yleensä laajalta joukolta pieninä summina halutun rahoitusmäärän saavuttamiseksi.
  Lähde: Fiva

Kotitarveviljelijä ja kalastaja säästävät ruokalaskussa, mutta onnistuu se ostoruuan varassa olijaltakin. Avainsana on ajoitus.

1. Tunne satokaudet ja osta oikeaan aikaan

Saatavuus vaikuttaa merkittävästi vihannesten ja marjojen hintaan kesällä. Selvitä, mihin ajankohtaan pääsatokaudet kotimaassa osuvat. Koska vuodet eivät ole veljeksiä, seuraa uutisia ja tutkaile erityisesti torikauppiaiden tarjontaa. Kannattaa piipahtaa torilla lähellä sulkemisaikaa, koska silloin voi tehdä todella edullisia ostoksia.

Tuontilajikkeista kesäsesonkiin kuuluvat muun muassa aprikoosi, kirsikka, luumu, maissi, melonit, munakoiso, nektariini ja persikka.

2. Tiedosta tarpeesi, älä haali

Vaikka halvalla saisit, älä hamstraa marjoja metsästä tai tomaatteja torilta enempää kuin käytät heti tai talven mittaan. Kalleimmaksi tulee heittää ruokaa pois.

Taloutesi talvivarastojen tarve on ehkä vuosien mittaan vähentynyt: sunnuntaivierailulla käyvät lapset eivät edes perheineen jaksa syödä yhtä paljon kuin kasvuikäisinä kotona asuessaan. Jos pakastin pursuilee ja kellarin hyllyt notkuvat vielä juhannuksen alla edellisvuoden satoa, on aika päivittää säilömisen määrää.

Lue myös: Herkuttele pakastin tyhjäksi – näitä uskaltaa vielä käyttää 

3. Jos kasvatat itse, laske tuotoksi myös hyvä mieli

Ahkera kotitarveviljelijä voi omalla työllään pitkän päälle säästää ruokakaupan laskussa. Aloitusinvestointeja silti kertyy esimerkiksi työkaluista, kasteluvälineistä, suojarakenteista, taimista, siemenistä ja lannoitteista.

Jos omaa viljelymaata ei ole, palstan voi vuokrata kunnalta tai puutarha- tai asukasyhdistykseltä. Pienimuotoista kasvatusta pystyy harrastamaan vaikka parvekkeella. Jos rahansäästö on ykkösasia, kannattaa keskittyä yrtteihin ja salaatteihin.

Itse kasvatettuun ruokaan liittyy kuitenkin myös muita etuja, jotka voi laskea tuotoksi: parvekkeella ja kasvimaalla puuhaillessa saa hyötyliikuntaa ja mielihyvää. Moni arvostaa kotona kasvaneen ruuan puhtautta ja tuoreutta.

4. Luonnostakin saat vihanneksia

Nokkonen, voikukka ja vuohenputki ovat runsassatoisia luonnonvihanneksia, joiden keruu puhtailta kasvupaikoilta on silkkaa säästöä talousmenoissa.

Syötäväksi sopivia yleisiä villivihanneksia on useita kymmeniä, joten syötävää riittää. Lajitunnistuksen kanssa pitää olla tarkkana.

Parhaimmillaan villivihannekset ovat nuorina ja nuppuisina, joten pääkeruukausi on alkukesästä. Vielä sen jälkeenkin ehtii mainiosti kerätä esimerkiksi mustikan, villivadelman ja horsman lehtiä sekä mesiangervon ja apilan kukkia teehen.

Jokamiehenoikeuden ulkopuolelle jäävät muun muassa kuusenkerkät, puiden silmut, lehdet ja versot.

5. Sata kiloa marjoja tarjolla jokaiselle

Suomen luonnossa kasvaa 37 syötäväksi kelpaavaa marjaa. Huononakin satovuonna marjoja kypsyy sata kiloa jokaista suomalaista kohti. Eniten kerätään puolukkaa ja mustikkaa, mutta niidenkin sadosta 90 prosenttia jää metsään.

Kerää ja syö marjoja reilusti jo tuoreina, älä tyydy vain säilömään niitä talven varalle.

Lue myös: Marjat säilöön! Älä tee näitä virheitä pakastaessasi

6. Lavenna sienien tuntemustasi

Peräti 60 prosenttia suomalaisista ei sienestä. Lisäksi suurin osa sienten kerääjistä keskittyy vain 5-10 sienilajiin.

Elintarvikeviranomaisen suositeltavien ruokasienten listalla on 23 helposti tunnistettavaa lajia. Kun opettelet tunnistamaan niistä muutaman uuden ja teet hieman nykyistä useamman sienireissun, saat helposti lisää ilmaista ruokaa pöytään ja pakastimeen.

Lue myös: Tunnetko syötävät sienet? Testaa tietosi

7. Suunnittele ja säilö

Mieti, miten hyödynnät satokauden parhaiten. Arvioi realistisesti käyttösi ja säilytystilasi. Laadusta tinkiminen voi kostautua, jos halvasta marjalaatikosta puolet onkin homeisia.

Käytä hyväksi kaupan pakasteiden edulliset hinnat ja säästä oma pakastustila taloutesi kannalta arvokkaimmille tuotteille. Säilö sienet ja yrtit kuivaamalla. Hyvinä omenavuosina etsi tarhureita netistä tai kysy reilusti lähiseudun kotipuutarhureilta, voiko omenoita ostaa edullisesti vaikka korjuuapua vastaan.

+ Hyödynnä sesongit!

Kesäkuu

Kaupoista ja toreilta kannattaa hakea kotimaisia retiisejä, varhaiskaalia, nippusipulia, kurkkua, paprikaa ja varhaisperunaa. Metsästä löytyy kantarelleja sekä koivu- ja keltahaperoita.

Heinäkuu

Sesonkiruokaa ovat kukka- ja parsakaali, salaatit, herneet, avomaankurkku, pinaatti, porkkana, kesäperuna ja mansikka.

Herkku- ja punikkitatit, kangashaperot ja leppärouskut nousevat. Mustikka kypsyy.

Elokuu

Tarjolle tulee suomalaista kesäkurpitsaa, papuja, fenkolia ja varsiselleriä sekä viinimarjoja ja omenoita.

Sienikoriin ilmestyvät haapa- ja kangasrouskut. Metsävadelmat ja hillat kypsyvät.

Syyskuu 

Syksy tuo mukanaan kotimaisen sipulin ja purjon, mukulasellerin, kurpitsan, raitajuuren ja lehtikaalin. Metsästä saa karvarouskuja, viinihaperoita, mustavahakkaita, lampaankääpiä ja puolukoita.

Lähteet: Anja Hopsu-Neuvonen, Marttalitto, Jaana Vetikko ja Mika Oraluoma, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Mika Jääskeläinen, Kalatukku Eriksson.

Painaako mieltäsi iäkkään läheisen yksinäisyys? Osta hänelle virkistävää seuraa! "Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa", sanoo senioreille palveluja tarjoava Mirka Saarinen. 

– Sopiiko, että etsin papalle maksullisen naisen?

Näin räväkästi Mirka Saarinen kertoi lähipiirille ideastaan – ja murheestaan. Mirkan sydäntä puristi huoli isoisän yksinäisistä ja ilottomista päivistä  palvelutalossa. Omaiset ehtivät vanhuksen luokse Pirkanmaalle vain viikonloppuisin, eivät aina silloinkaan.

Mirka lähti etsimään papalle säännöllistä seuranpitäjää. Mukavaa ja luotettavaa naista, joka kerran pari viikossa ulkoilisi ja seurustelisi puheliaan miehen kanssa. Veisi kuoroharjoituksiin, lukisi ääneen, kuuntelisi tarinoita. Saisi vanhuksen tuntemaan itsensä merkitykselliseksi.

Mirkan laatukriteerit täyttävää ihmistä ei Mäntän seudulta ehtinyt löytyä. Isoisä kuoli pari vuotta sitten.

Seuraa vanhuksille ja helpotusta omaisille

Papan kohtalo oli lähtölaukaus uudelle uralle. Markkinarako ja liikeidea olivat kirkastuneet kuin itsestään. Mirka perusti Seuranan, joka tarjoaa palveluja senioreille.

Samalla Mirka Saarinen tuli tehneeksi suuren henkilökohtaisen elämänmuutoksen, joka oli muhinut mielessä jo vuosia. Ennen Seuranan perustamista hän oli työskennellyt liki parikymmentä vuotta johtotehtävissä Management Eventissä, joka järjestää tapahtumia yritysjohdolle.

Kulunut vuosi on todistanut, että moni omainen on valmis maksamaan vanhuksen laadukkaasta viriketoiminnasta ja asiointiavusta. Tarjolla on myös rupattelua puhelimessa.

Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.
Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.

Moni seniori on tilannut seuraa myös itselleen. Kahvilaan, teatteriin tai lenkille on mukavampi lähteä kannustavassa seurassa.

Palvelua voi tilata myös kertaluonteisesti esimerkiksi omaisten lomareissun ajaksi.

– Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa, huomauttaa Mirka.

Asiakkaat asuvat joko kotona tai palvelutalossa.  

Seuranan toiminta on Valviran ja kunkin kunnan virallisesti hyväksymää sosiaalipalvelua.

Palvelun tilaaja on oikeutettu kotitalousvähennykseen – 50 %.

Mitä seura maksaa?

Hinta määräytyy palvelupaketin  mukaan tai omien tarpeiden mukaan räätälöimällä.

 • 2 tuntia joka toinen viikko: 229 e/ kk (kotitalousvähennys 114 e)
 • 3 tuntia joka toinen viikko:  269 e/kk  (kotitalousvähennys 134 e)
 • 2 tuntia viikossa: 320 e/kk (kotitalousvähennys 160 e)
 • 2+2 tuntia viikossa & 2 puhelua (30 min): 769 e/kk (kotitalousvähennys 384 e)

Jokaisen käynnin jälkeen omaisille raportoidaan päivän kulusta ja seniorin tunnelmista.

Lisää tietoa Seurana-palvelusta löydät täältä.

Vertaile

 1. Markkinoilla on myös muita uusia, senioreille tukipalveluja tarjoavia yrityksiä, kuten Ida Kujanpään johtama Ilostu Oy, jonka toimialaan seurustelun ohella kuuluvat siivoukset ja puutarhatyöt.  
 2. Hämeenlinna seudulla apua askareisiin, ulkoiluun ja muuhun asiointiin tarjoaa Pirkko Ratisen luotsaama toiminimi Kummityttö.
 3. Pääkaupunkiseudulla toimiva Suomen Seniorihoiva tarjoaa seurapidon lisäksi myös sairaanhoidollisia  palveluja.