Ikäihmisten ”Facebook”, ”Skype” ja ”Tinder” löytyvät nyt samasta suomalaisesta senioripalvelusta – eikä käyttäjällä tarvitse olla yhtään it-taitoja.

Uuden suomalaisen mobiilipalvelun tekijät ovat julistaneet, että heillä on hallussaan ”Mummojen Skype” -palvelu, joka mullistaa ikäihmisten elämän.

Tosin ensin tätä palvelua kutsuttiin myös ”Mummojen Facebookina”.

Virallisesti palvelu tunnetaan nyt Pieni piiri -nimellä ja sen yksinkertaisena tehtävänä on yhdistää ikäihmiset toisiin ihmisiin, kuten omaisiin, terveydenhuollon toimijoihin ja omaishoitajiin.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Skypessä ja Facebookissahan yhteistä on se, että niillä pidetään yhteyttä ennalta tunnettuihin ihmisiin. Vertasimme itse alussa palvelua Facebookiin, mutta kyllähän kansa on tiennyt termit meitä paremmin ja luonnollisesti, kun kyse on kuvapuheluista, Skype on luonteva vertailukohta, selvittää palvelun perustaja Matti Kari.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pienen piirin käyttäminen onnistuu Matin mukaan niiltäkin vanhuksilta, jotka eivät ole koskaan edes koskeneetkaan tietokoneeseen. Palvelu toimii kuten tavallinen puhelin, mutta siinä on videoyhteys. 

Keskustelut onnistuvat sekä kahden kesken että suuremmissa ryhmissä.

– Sipoossa on esimerkiksi joukko naisia, jotka Pieni piiri yhdistää aamukahviseuraksi toisilleen, Matti mainitsee.

Onko täällä mukavaa seuraa?

Seuraava askel onkin kehittää Pientä piiriä enemmän kahvitupamaiseksi kohtauspaikaksi joukkorahoituksen turvin. Välillä Matin puheessa vilahtaa myös kuuluisan deittisovelluksen Tinderin nimi.

– Tällä hetkellä käynnissä olevan rahoituskierroksen sulkeuduttua tuomme palveluun Pienen piirin kahvituvan. Siellä kuka tahansa palvelun käyttäjä voi halutessaan soitella muille tuvassa olijoille tai käydä vinkkaavassa mukavan oloiselle ihmiselle, että haluaisi jutella hänen kanssaan.

Omia piirejä voi olla vaikka kuinka monta; niitä ei rajoita muu kuin käytön sujuvuus. Tällä hetkellä useimmat käyttäjät kuuluvat muutamaan piiriin: yhdessä ovat esimerkiksi kotikuntoutuksen osallistujat ja toisessa omaiset, Matti kertoo.

Jos läheisistä ei ole seuraksi, jolla olisi aikaa ja mielenkiintoa keskusteluun, Pienen piirin kautta jutella voi vaikka tuntemattomalle henkilölle toiselle puolelle maailmaa. Toisaalta seuraa voi toki löytyä hyvin läheltäkin.

– Eräässä kokeilussa kuutisenkymmentä kuntalaista oli kaikki samassa piirissä, ja tällöin Tinder-efekti taisi jo ainakin osittain toteutuakin!

Voimia ja tukea omaishoitajille

Omaishoitajat ovat laitteen ahkeria käyttäjiä. Matti Kari uskoo heidän hyötyvän todella paljon Pienestä piiristä ja näkee heidät tärkeänä käyttäjäkuntana.

Matti kertoo, että hänen vanhempansa käyttävät Pientä piiriä, kun 40 kilometrin päässä asuva mummi tarvitsee esimerkiksi tukea lääkkeiden ottamisessa. Toisella paikkakunnalla asuva omaishoitaja saa avattua yhteyden automaattisesti.

– Eräs omaishoitajana toimiva puoliso kertoi, miten hän oli voimaantunut Pienen piirin kautta saadusta vertaistuesta. Myös kauppareissut onnistuvat nykyään aivan eri tavalla kuin aiemmin, kun tarvittaessa muistisairas kumppani saa häneen yhteyden koska tahansa.

Viime viikolla Pieni piiri valittiin Suomen parhaaksi seniorimobiilipalveluksi.

Palvelun avulla on kunnissa kokeiltu erityisesti hoitopalveluiden ohjausta. Ammattilaisille tarjolla niin kutsuttu paikallis-tv, jolla ohjelmaa voidaan lähettää suoraan tabletilta monille vastaanottajille. Ammattikäytössä se on muun muassa Tampereella, Kotkassa, Kuusamossa, Salossa ja Järvenpäässä.

ET-lehden suosittuun Ystävähakuun pääset tästä. Siellä voit etsitä samanhenkistä seuraa ja katsella muiden hakuilmoituksia.

Mitä Pieni piiri vaatii?

  1. Sovelluksen voi ladata omalle Android- tai Apple-laitteelle ilmaiseksi sovelluskaupasta. Vastapuolella pitää olla myös sama sovellus.
  2. Pieni piiri tarjoaa myös turvavarmaa laitetta, jossa on valmiina ohjelma, päivitykset ja tekninen valvonta, joten silloin käyttäjän ei tarvitse itse huolehtia tekniikasta. Laite on lukittu palveluun ja sen luvataan toimivan aina, joten tietotekniikkaa tuntematon henkilökään ei saa sitä sekaisin.
  3. Tekijät hakevat parhaillaan 50 000 euron joukkorahoitusta Fundedbyme-sivustolla. Tällä rahoituksella palvelu aikoo kansainvälistyä ja kehittää "Tinder-ominaisuutta" eli uusiin ihmisiin tutustumista.

Mikä on joukkorahoitus?

  • Joukkorahoituksella tarkoitetaan yleensä suurelle yleisölle esitettäviä avoimia pyyntöjä kerätä varoja tiettyyn hankkeeseen. Joukkorahoitus on tapa kerätä rahoitusta henkilöiden ja organisaatioiden hankkeille sekä yritysten toimintaan. Rahoitus kerätään yleensä laajalta joukolta pieninä summina halutun rahoitusmäärän saavuttamiseksi.
    Lähde: Fiva
Sisältö jatkuu mainoksen alla