Omaishoitajien liiton toiminnanjohtaja Marja Tuomi on huolissaan omaishoitajien pykäläviidakosta.

Marja Tuomi on työskennellyt yli 20 vuotta sosiaali- ja terveysektorilla, esimerkiksi THL:ssä. Vuonna 2013 hän aloitti Omaishoitajat ja läheiset -liiton toiminnanjohtajana.

– Olen seurannut omaishoitajuutta lähipiirissäni. Äitini on hoitanut isääni, anoppi appeani. Omaishoitajuus voi olla todella raskasta, etenkin jos hoiva on ympärivuorokautista. Siinä jaksaakseen omaishoitaja tarvitsee tukea ja hengähdystaukoja.

Suomessa on laki omaishoidon tuesta, mutta tukea voi saada myös muiden lakien perusteella, joten pykäläviidakko on valtava. Siitä Marja Tuomi on juuri nyt huolissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Omaishoitajien odotetaan osaavan selvittää monenlaisia asioita. Usein he saavat tarvitsemansa tiedon kunnan sosiaalitoimesta, mutta eivät suinkaan aina.  Meidän neuvontapuhelimeemme tulee paljon omaishoidon tukeen liittyviä kysymyksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omaishoitajat ja läheiset -liiton paikallisyhdistyksissä on jäseniä noin 11 000. Omaishoitajia arvioidaan olevan noin 350 000 ja heistä 42 000 on omaishoidon tuen piirissä.

– Eli vain pieni osa omaishoitajista on liiton jäseniä, mutta monet kuuluvat kuitenkin johonkin potilasjärjestöön ja saavat sitä kautta tietoa ja tukea. Me taas teemme yhteistyötä potilasjärjestöjen kanssa. Liiton toiminta on kaikille avointa, myös niille jotka eivät ole jäseniä. Jäsenyys maksaa 20 euroa vuodessa.

Yhdistystoiminta jatkuu, vaikka hoitosuhde päättyy

– Esimerkiksi Ylivieskan yhdistyksessä melkein kaikki jäävät toimintaan, vaikka omaishoitajuus loppuu. Kannustamme tähän, sillä heillä on paras tieto omaishoitajuudesta.

Marja Tuomen mielestä suurin omaishoidon kehittämiseen liittyvä ongelma on epävarmuuden poistaminen.

– Yleisesti tunnustetaan, että omaishoito on sekä inhimillisesti että kansantaloudellisesti katsoen kannatettava asia.

–  Esimerkiksi omaishoitajien eriarvoinen kohtelu pitäisi poistaa. Tällä hetkellä omaishoidon tuki on kuntien määrärahoihin sidottu. Jos kunnan omaishoitoon varatut rahat loppuvat kesken vuotta, niin myös omaishoidon tuki voi päättyä. Epävarmuuden pitäisi poistua.

Meillä on laki, kaikilla ei

Sekin on iso asia kansainvälisesti katsoen, että Suomessa on laki omaishoidon tuesta. Sitä ei suinkaan ole kaikissa maissa.

– Suomen omaishoidon verkosto perustettiin kymmenen vuotta sitten. Siihen kuuluu 12 valtakunnallista järjestöä, lisäksemme esimerkiksi Aivoliitto, Folkhälsan, Punainen Risti ja Muistiliitto. Pyrimme yhdessä vaikuttamaan, että omaishoitajien asema paranee. Teemme joukkovoimalla työtä, jotta saamme omaishoidon taas uuteen hallitusohjelmaan, Marja Tuomi lupaa.

Artikkelia on julkaistu 13.3.2015 ja päivitetty 4.8.2016.

Sisältö jatkuu mainoksen alla