Tuorehernekeitto ja piparjuuri­jugurtti syntyvät vartissa.
Tuorehernekeitto ja piparjuuri­jugurtti syntyvät vartissa.

Alle sadalla eurollako ei saa muka laadukasta ruokaa koko viikoksi? Väärin. Kokeile edes: tässä ovat monipuolisen ruokaviikon eväät sinkkutalouteen.

Voi ei, taas tuli tehtyä liikaa ruokaa!

Eikä millään tahtoisi heittää rippeitä haaskuuseen.

Vastedes pienen talouden ruoka­pulmat ovat tipotiessään, sillä löydät sinkkutalouksiin räätälöityjä ohjeita lehdestämme. Reseptit laatii ruoka­toimittajamme Christina Aaltio.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Sinkkutalouksissa aterioilta halutaan samoja asioita kuin isommissakin ruokapöydissä. Ruuan on oltava hyvää, terveellistä ja yllätyksellistä. Moni lukijamme toivoo myös saavansa klassikkoruokiin uusia vivahteita, Christina sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja lista kädessä kauppaan, niin heräteostokset unohtuvat.

Kerro Christinalle: Mikä on suurin ongelma sinkun ruokataloudessa?

Jauhoja, ryynejä, rasvoja ja maitoa on yleensä jokaisella kaapissaan. Viikkolistan hintoihin on kuitenkin laskettu kaikki aterioihin sisältyvät ainekset.

– Listalla olevat leivät ja sämpylät on ostettu kaupasta. Lisäsäästöä saat leipomalla ne itse, Christina vinkkaa.

Maanantai

Tiistai

  • Kaurapuuroa ja mehukeittoa.
  • Lounaaksi mukaan edellisen päivän keittoa, rukiinen karjalan­piirakka ja hedelmä.
  • Juurespyttipannu ja chilikermaviili.
  • Iltatee ja juusto­sämpylä.
  • Yhteensä 7 euroa

Tärkeää! Lukijoiden vinkit – "Näin säästän ruokalaskussani x 25"

Keskiviikko

  • Luonnonjugurttia, omenaraastetta, pähkinöitä ja kanelisokeria.
  • Mukaan juurespytti­pannulla ja fetalla täytetty tortilla ja vihersalaatti.
  • Kalkkunapihvi, täys­jyväkuskus ja hunaja­haudutettuja porkkanoita.
  • Iltatee ja kasvis­täytteinen sämpylä.
  • Yhteensä 9,10 euroa

Torstai

  • Maitokahvi, juustoa ja kokojyväpaahtoleipää sekä appelsiini. 
  • Mukaan kuskussalaatti edellisen päivän kuskusista.
  • Chorizo-ratatouille.
  • Iltatee ja avokadoleipä.
  • Yhteensä 9,70 euroa

Perjantai

  • Ruispuolukkapuuro ja lasi maitoa.
  • Tomaattikeitto ja ruisleipää. Valmista keitto ratatouillesta jääneestä tomaattimurskasta.  
  • Kahvi ja voisilmäpulla.
  • Lämpimät voileivät ja vihersalaatti.
  • Yhteensä 5,60 euroa

Katso: Näin pärjään 1 000 eurolla/kk – eläkeläisten parhaat ohjeet

Lauantai

  • Maitokahvi, hedelmä­salaatti ja täytetty sämpylä.
  • Uuniperuna ja savu­lohitäyte.
  • Kahvi ja pala omena­piirakkaa. 
  • Iltatee ja rucola-munakoisopitsa.
  • Yhteensä 10,60 euroa

Sunnuntai

  • Maitokahvi, greippi ja hunajaa sekä paahto­leipää ja leikkeleitä.
  • Mozzarella-tomaatti­­frittata ja vihersalaatti.
  • Porkkana-karde­mummasose­keitto ja ruisleipä.
  • Iltatee, pilkottuja kasviksia, leikkeleitä ja ruisleipää.
  • Yhteensä 10,50 euroa

Kysely

Kuinka paljon sinulla kuluu rahaa ruokaan viikossa?

0-50 euroa
0-50 euroa
36.5%
51-75 euroa
51-75 euroa
21.9%
76-100 euroa
76-100 euroa
12.1%
101-150 euroa
101-150 euroa
12.1%
201-300 euroa
201-300 euroa
8.5%
Yli 500 euroa
Yli 500 euroa
3.6%
301-500 euroa
301-500 euroa
2.4%
151-200 euroa
151-200 euroa
2.4%
Ääniä yhteensä: 82
Sinkku

Mulla kuluu noin 50 euroo viikossa ruokaan. Teen keittoja juureksista, sekaan linssejä, pakasteseitiä, nakkeja tai makkaraa. Joka viikko pidän hernekeittopäivän. Tölkki ei maksa ku vähä yli euron. Herkutteluun on pakkasessa jemmassa marjoja ja raparperia. Raparperikiisseli talvipakkasilla tuo kesän mieleen ja on ilmasta herkkua. Joskus teen pannaria ja päälle marjoja, melkeen ilmasta. Sinkun kandee tehdä isoja satseja ja laittaa osa pakkaseen. Jos on jauheliha tarjouksessa niin ostan ja teen makaronilaatikkoo ja kaalilaatikkoo ja osa pakkaseen. Kahvin ostan aina tarjouksesta ja kauppaan meen ostoslistan kanssa enkä sorru heräteostamiseen.

Ruokataiteilija

Kahden hengen eläkeläisperheessämme menee ruokaan päivässä n. 10€ eli kuukaudessa 300€ keskimäärin. Emme syö viljoja, perunaa, riisiä tai mitään ko. aineista tehtyä. Sokeria hippusen herkkuihin. Teemme kaiken ruoan itse. Rasvana käytämme voita ja oliiviöljyä. Syömme aamupalan, lounaan, päiväkahvni ja illallisen (klo 9, 13, 16, 020). Painomme ovat normalisoituneet ja veriarvot parantuneet.

Emme ymmärrä niitä, jotka sanovat, että pitää ostaa leipää, makkaraa ja perunoita kun muuhun ei ole varaa. Leipä varsinkin on kilohinnaltaan kallista, samalla rahalla saa lohta moneksi annokseksi ja se pitää nälän poissa. Voisiko lehti joskus tehdä artikkelin tällaisesta syömisestä vai onko se virallislääketieteellisesti mahdotonta? Nykyisillä suosituksilla kansa lihoo. Kun lisäksi tupakoidaan ja juodaan alkoholia, niin johan ne rahat loppuu ja maha kasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla