Haluaisitko puolisosi kanssa yhteisen pankkitilin? Mieti ensin, tarvitsetko joustavuutta, turvallisuutta vai molempia. Oikeanlainen tili säästää monilta harmeilta.

Tai-tili käytettäväksi

Pankit tarjoavat erilaisia tilejä, joita puolisot voivat omistaa yhdessä. Tilin muoto ratkaisee, miten sitä voi käyttää.

Nordean säästämisen ja sijoittamisen asiantuntijajohtaja Kari Aalto neuvoo:

– Tai-tiliin kannattaa yhdistää esimerkiksi suoraveloitukset ja erilaiset palvelut.

Tiliehdoissa sovitaan rahojen käytöstä. Nostettaessa on kuitenkin kysyttävä, kumman varoja tililtä käytetään.

2 Ja-tili säästäjälle

Ja-tili on hyödyllinen, kun puolisot säästävät yhdessä johonkin tarkoitukseen, mutta raha täytyy saada tarvittaessa nopeasti käyttöön.  

Ja-tilin nostoihin vaaditaan kummankin  suostumus: sitä käyttävät puolisot yhdessä.

– Ei tule vahingossakaan käytettyä rahoja muihin tarkoituksiin kuin piti, koska kummankin omistajan pitää suostua nostoihin, Aalto toteaa.

Ja-tili soveltuu myös vaikkapa sisaruksille, jotka omistavat yhdessä metsää, josta koituu sekä tuloja että kuluja. Tiliä voi käyttää yhdessä, mutta yhden omistajista voi silti valtuuttaa hoitamaan tiliä ja antaa hänelle käyttöoikeudet.

– Silloin hän on vastuussa muille omistajille rahojen käytöstä, mutta tilin käyttö on edelleen joustavaa, Aalto sanoo.

Avioeron häämöttäessä halutaan yleensä, että kumpikaan ei käytä toisen varoja. Ja-tili on silloin turvallinen.
Sekä ja- että tai-tileillä voi olla useampia omistajia kuin puolisot. 

3 Riittäisikö käyttöoikeus?

Elämää helpottaa usein pelkkä käyttöoikeus toisen pankkitiliin. Silloin esimerkiksi mies voi maksaa vaimonsa laskuja, jos vaimo sairastuu tai joutuu jäämään vaikkapa tuhkapilven vuoksi lomakohteeseen pidemmäksi aikaa kuin oli suunnitellut.

Käyttöoikeudet loppuvat tilin omistajan kuolemaan. Tili kuuluu sen jälkeen kuolinpesälle, jonka osakkaat määräävät yhdessä, kenelle käyttöoikeus annetaan vai annetaanko kenellekään erikseen.

Jos taas tulee avioero ja varat ositetaan, tilin muodolla ei ole väliä. Mikäli kumpikaan omistajista ei osoita, että tilillä on enemmän hänen varojaan kuin toisen, niin ja- kuin tai-tilitkin jaetaan puoliksi.

Aalto suosittelee, että määräaikaistilit otetaan aina yhden omistajan nimiin.
– Vaikka molemmille puolisoille omat, erilliset tilit. Näin asioiden hoitaminen sujuu avioeronkin sattuessa. Puolison kuoltua kuolinpesä määrää toisesta tilistä ja leski omastaan.

Jos toinen on pitkään vakavasti sairas, pankki- ja muut taloudelliset asiat hoituvat Aallon mukaan edunvalvontavaltakirjan avulla. Sen voi tehdä varalta ja vahvistuttaa maistraatissa vasta silloin, kun sitä tarvitaan. 

Hyvät ja huonot puolet

TAI-TILI
+ Joustava, koska kumpikin voi nostaa rahaa ilman toisen suostumusta.
+ Sopii päivittäisten raha-asioiden hoitamiseen.
+  Jos toinen puolisoista kuolee, leski voi yhä käyttää tiliä.
—Toinen omistaja pääsee nostamaan varoja myös, vaikka toinen ei sitä haluaisi. Periaatteessa hän voi tyhjentää tilin ja häipyä rahojen kanssa.
— Soveltuu säästämiseen ja-tiliä huonommin. Jos raha ei pysy näpeissä, säästöt voivat haaskautua muihin tarkoituksiin kuin alun perin piti.

JA-TILI
+ Suojaa rahojasi, jos et luota toiseen tilinomistajan. Saman tekee oma tili ilman toisen käyttöoikeutta.
+ Jonkun omistajista tai vaikka ulkopuolisen voi valtuuttaa hoitamaan tiliä.
+ Joustava.
— Ei sovellu päivittäisten raha-asioiden hoitamiseen.
— Ei välttämättä helpota lesken raha-asioiden hoitamista.

Artikkeli on lyhennelmä ET-lehdestä 3/2011

Vierailija

Yhteinen tili vai erilliset tilit? Katso hyvät ja huonot puolet

Lainaus: Hyvä juttu. Asiaa paremmin tuntematta. Aika hyvä jos joku voi elää noin, toisten kustantamana. Epäilen asian todenperäisyyttä. Jokainen alle 55-vuotias työtön,jolta loppuu ansiosidonnainen päiväraha,joutuu työssäkäyvän avio/avopuolison elätettäväksi,koska Suomessa on voimassa vielä aatamin aikainen laki puolison elatusvelvollisuudesta.
Lue kommentti
Vierailija

Yhteinen tili vai erilliset tilit? Katso hyvät ja huonot puolet

Lainaus: Onneksi vähenevät. tiedän tapauksen, jossa päälle viisikymppinen kotirouva jää yksin avioeron vuoksi, ,kun mies löysi nuoremman ja siinä tuli varmaan äitiä ikävä kamalat oikeustaistelut nimenomaan rahasta, kun vaimo oli 30 v ollut kotirouvana. Siinä kyllä nälkä alkaa vaimon ovella kolkutella. t.myyrä Tuollaisessa tilanteessa naisen kannattaisi ilman muuta vaatia erossa elatusapua. Onhan hän kotona olemisellaan turvannut miehen mahdollisuutta luoda uraa ja hankkia rahaa (ja siinä...
Lue kommentti

"Olen uskomattoman onnekas", Helena Lylynharju sanoo selvittyään kaukomatkalla iskeneestä aivoverenvuodosta. Matkavakuutuksen ansiosta Helena selvisi katastrofista pikkurahalla.

Helena Lylyharju, 61, Luumäki:

"Päivitin minun ja mieheni Kari Martia­lan matkavakuutukset juuri ennen Havaijin-matkaamme. Lasku vakuutuksesta oli 60 euroa. Matkaan lähtiessämme en ollut vielä maksanut sitä, enkä ollut saanut vakuutuskorttia. Yhtiöstä neuvottiin soittamaan päivystävään numeroon, jos jotain tapahtuisi.

Olin juuri astumassa kuumasta ulkoilmasta ilmastoituun ravintolaan Honolulussa, kun armoton päänsärky iski.

En uskonut sen olevan vakavaa, vaikka autoon meno tai siitä nouseminen ja muutkin äkilliset liikkeet tuntuivat hajottavan pääni. Vasta kaksi päivää kärsittyäni päätin mennä lääkäriin, jotta saisin vahvempaa särkylääkettä.

Kari soitti vakuutusyhtiön antamaan numeroon. Sieltä neuvottiin suomeksi, mihin sairaalaan mennä, ja sanottiin avainsana: maksusitoumus. Ilman sitä meidät olisi ehkä käännytetty pois, sillä virkailijan ensimmäinen kysymys oli: Onko teillä asianajajaa?

Puudutus ja reikä kalloon

Olin onnellinen, että minua ei lähetetty resepti kourassa hotelliin lepäämään, vaan pääni kuvattiin. Sieltä löytyi lukinkalvon alainen verenvuoto. Päätäni tutkittiin myös sepelvaltimoiden kautta ja aivojen painetta laskettiin poistamalla nestettä selkäytimen läpi.

Seuraavina päivinä sain vahvoja kipulääkkeitä, jopa morfiinia. Kun nekin auttoivat vain hetken, lääkärit porasivat kallooni reiän paineen vähentämiseksi. Vasta viipalekuvauksissa ilmeni, mistä on kyse: aivoissani oli sormenpään kokoinen hyytymä.

Minun piti allekirjoittaa suostumus joka toimenpiteestä erikseen. Hoitohenkilökunta ja vakuutusyhtiön käyttämän palveluyhtiön lääkärit keskustelivat keskenään hoidostani ja siirtämisestäni Suomeen.

Tiesitkö tätä: Valtio ei kuljeta vakavasti sairastunutta kotiin, vaikka 34 % suomalaisista luulee niin.*

Myös Kari piti yhteyttä palveluyh­tiön suomalaisiin lääkäreihin. He ava­sivat hänelle englanninkielisiä lääketieteellisiä termejä.

Joka kerta, kun Kari tuli katsomaan minua, hoitaja tai lääkäri kertoi hänelle kuulumiseni ja vastasi hänen kysymyksiinsä. Se oli Karille tärkeää, sillä häntä pelotti, etten selviäisi hengissä tai saattaisin vammautua.

Itse en kivultani kyennyt edes pelkäämään. Jos särkyä pitäisi kuvata asteikolla yhdestä kymmeneen, se oli sata. En jaksanut miettiä, pääsenkö ikinä sairaalasta tai kuolenko, saati harmitella hukkaan menevää lomaa.

Vastoinkäymisiä elämässäni on toki ollut, mutta aiemmin en uskonut, että minulle voisi tapahtua mitään näin kamalaa. Nyt tiedän, että voi.

Paluu ambulanssikoneella

Parin viikon sairastamisen jälkeen minut lennätettiin pienellä ambulanssikoneella Yhdysvaltoihin Chicagoon. Siellä minua oli vastassa suomalainen lääkäri. Hän lensi kanssamme reittikoneella Suomeen, jossa minut kuljetettiin ambulanssilla Lappeenrannan keskussairaalaan.

Hoito havaijilaisessa sairaalassa maksoi 70 000 dollaria ja kotimatkani noin 100 000 dollaria. Parissa viikossa minuun käytettiin noin 150 000 euroa eli hyvinkin luumäkeläisen omakotitalon hinta. Vakuutusyhtiö kustansi kaiken.

Matkavakuutuksen ansiosta minulla oli esittää yksityissairaalalle maksaja, joten sain hyvää hoitoa. Ilman sitä ­vakava sairauteni olisi ollut paitsi ­ter­vey­dellinen, myös taloudellinen ­katastrofi.

Olen uskomattoman onnekas, että selviydyin, vaikka vitkuttelin hoitoon menossa. Neljännes aivoverenvuotopotilaista kuolee ennen hoitoon pääsyään ja vajaa puolet kuolee vuotoa seuraavan vuoden aikana.

Sairaus iski toukokuun lopussa 2016. Elokuussa työpaikkalääkärini arvioi, että voin jatkaa työssäni rahtilaivan keittiömestarina. Hän huomautti, että voin olla onnellinen jokaisena aamuna, kun herään. Niin olenkin!"

*Lähde: Finanssialan keskusliitto, vakuutustutkimus

Artikkeli on julkaistu ET-lehdessä 6/2018.

Mikä matka­vakuutus on?

Matkavakuutuksen kaksi keskeistä osaa ovat matkustaja- ja matkatavaravakuutus. Matkustajavakuutus on henkilöturva ja se voi olla jatkuva tai matkakohtainen.

Monet jatkuvat vakuutukset ovat voimassa jo yli 50 kilometrin päässä kotoa. Jos reissaa usein tai pitkään tai käy ulkomailla useammin kuin kerran vuodessa, jatkuva vakuutus on yleensä järkevä. Nimestään huolimatta se on yleensä voimassa enintään kolmen kuukauden matkalla. Tätä pidempien matkojen turvasta kannattaa sopia yhtiön kanssa erikseen.

Yhdelle matkalle otetun vakuutuksen hintaan vaikuttaa matkan kohde ja kesto.

Matkatavaravakuutus puolestaan turvaa tavarat ja sen hinta määräytyy korvaussumman perusteella.

Satokausi on tilaisuus paitsi oman pakastimen täyttämiseen, myös tienaamiseen. Sieniä ja marjoja keräämällä voi päästä tuhansien eurojen verottomiin tuloihin.

1. Kuinka paljon marjojen poimimisella voi tienata?

Kovimmat kerääjät voivat ansaita marjasesongin aikana parissa kuukaudessa kymppitonnin puhtaana käteen. Keskiverto palkansaaja joutuu työskentelemään yli kolme kuukautta saadakseen kasaan saman summan. Tällaisiin tienesteihin pääseminen vaatii, että metsässä ahkeroi joka päivä.

Napakka poimija kerää kaudessa kolmisentuhatta kiloa marjoja, mutta todelliset huiput saattavat yltää jopa 8000 kilon saaliiseen.

Kaikkiaan marjoja poimitaan Suomessa noin 50 miljoonaa kiloa, joista reilusti yli puolet päätyy kerääjien omiin pakastimiin ja noin 20 miljoonaa kiloa ravintolohin tai marja-alan yrityksille.

Marjayritykset maksavat mustikasta poimijalle yleensä pari euroa kilolta ja puolukasta vähän vähemmän, mutta hillasta jo melkein kympin. Hintaan vaikuttaa paitsi kotimaisen sadon määrä myös marjatilanne Baltiassa ja muualla Itä-Euroopassa.

Itse kerätystä marjakilosta saa reilusti paremman hinnan, jos sen myy suoraan kuluttajille. Oman myyntipisteen voi perustaa vaikka torille tai maantien levähdyspaikalle, kunhan pyytää luvan alueen omistajalta tai ylläpitäjältä. Myyntityöhön käytetty aika on kuitenkin pois keräämisestä.

Huononakin satovuonna metsissä kypsyy marjoja 100 kiloa jokaista suomalaista kohti. (Lähde: arktisetaromit.fi)

2. Kannattaako sienestäminen?

Suomen metsistä eivät sienet keräämällä lopu: syötäviä sieniä kasvaa vuosittain noin miljardi kiloa.

Taloudellisesti merkittävimmät sienilajit ovat korvasieni, kantarelli, rouskut ja varsinkin herkkutatti. Sitä on viety Suomesta ulkomaille ainakin sadan vuoden ajan, aluksi tsaarin ajan Pietariin ja nykyään etenkin Saksaan ja Italiaan.

Herkkutateista maksettava hinta vaihtelee sadon suuruuden ja sienten laadun mukaan, mutta se on noin kolme euroa kilolta. Isokokoisia tatteja pystyy päivässä keräämään kymmeniä kiloja, huippusienestäjät pääsevät yli sataan kiloon. Päiväansio nousee silloin helposti 200 euroon.

Kantarellista ja mustatorvisienestä kerääjä saa tuplaten parempaa kilohintaa kuin herkkutatista, mutta pienten sienien päiväsaaliit jäävät ahkerallakin poimijalla paljon pienemmiksi kuin suurten tattien.

Oma lukunsa on tuoksuvalmuska, japanilaisittain matsutake. Tuoksuvalmuska on oikukas sieni, eikä siitä välttämättä saada satoa joka vuosi. Japanilaiset voivat maksaa matsutakesta satoja euroja kilolta, mutta kerääjän kukkaroon siitä ei ropise juuri herkkutattia enempää.

3. Minne kerätyn saaliin voi myydä?

Marjojen ja sienten myyntiin ja jalostamiseen erikoistuneita yrityksiä on lukuisia ympäri maata. Suurimmilla yrityksillä on ostopisteitä eri puolella Suomea.

Marjojen, sienten ja muiden luonnonantimien talteenottoa edistää Arktiset Aromit -yhdistys, jonka nettisivuille on listattu maakunnittain yrityksiä, jotka ostavat satokauden tuotteita suoraan kerääjiltä. Etenkin sieniä voi tarjota myös suoraan ravintoloille.

Suomen maapinta-alasta noin 90 prosenttia kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin.

4. Tarvitaanko marjastamiseen maanomistajan lupa?

Jokamiehenoikeus antaa kaikille oikeuden kulkea luonnossa ilman maanomistajan lupaa. Samalla voi kerätä luonnonvaraisia marjoja, sieniä ja kasveja. Kenenkään pihaan ei silti saa mennä marjastamaan tai sienestämään.

Luonnonantimien kerääminen onnistuu lähes kaikkialla, sillä Suomen maapinta-alasta noin 90 prosenttia kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin. Oikeudet koskevat myös ulkomaalaisia.

5. Mitä sanoo verottaja?

Yksityishenkilöt saavat saavat kerätä ja myydä luonnonvaraisia marjoja, sieniä ja kasveja verotta niin paljon kuin satokaudessa ehtivät. Verovapaus koskee kuitenkin vain satunnaista myyntiä yksityishenkilöille tai ravintoloille ja yrityksille. Jos keräämisestä maksetaan palkkaa, siitä on maksettava normaalisti veroa, samoin viljeltyjen kasvien myynnistä.

Veroton myynti on sallittu vain jalostamattomille luonnonantimille: esimerkiksi marjoja ei saa survoa, sokeroida tai pakastaa eikä sieniä ryöpätä. Myytävien tuotteiden puhdistaminen on kuitenkin sallittua.

Lähteet: Arktiset Aromit ry, Verohallinto, Luonnonvarakeskus.

Näihin jokamiehenoikeus ei päde

Suomen metsissä kasvaa aarteita, joiden keräämistä jokamiehenoikeus ei salli.

  1. Luontaistuotepiireissä hittituotteeksi noussutta pakurikääpää ei saa omin luvata kerätä. Jos lupa heltiää, voi pakurikäävällä tienata mukavasti. Käsittelemättömistä käävän paloista voidaan maksaa 50 euroa kilolta.
  2. Heleän vihreät kuusenkerkät ovat nyt kovin trendikkäitä, mutta niiden poimimiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Kuusenkerkät sisältävät paljon hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä runsaasti antioksidantteja. Kerkät sopivat salaattiin, muhennoksiin ja keittoihin tai niistä voi keittää siirappia. 
  3. Koivun mahlan terveysvaikutuksiin uskotaan aina Japania myöten. Mahlan juoksuttamiseen ei saa toisen koivikossa omin luvin ryhtyä. Hyvälaatuisesta mahlasta voi saada muutaman euron litralta. Tienestit voivat silti olla mukavat, sillä yhdestä puusta saa mahlaa 50–300 litraa.
  4. Aikanaan hätäravintona syöty pettu on kokenut uuden tulemisen. Männyn jälsi- ja nivakerroksesta saatavassa petussa on paljon ravintokuitua ja hivenaineita, mikä vetoaa ihmisiin näinä terveystietoisina aikoina.