Jäin osatyökyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2003 ja jatkoin osa-aikatyössä, kunnes eläkkeeni muuttui vuonna 2007 täydeksi työkyvyttömyyseläkkeeksi. Silloin lopetin työnteon. Myöhemmin minulle selvisi, että 31.12.2004 saakka ansaitsemastani osa-aikatyön palkasta ei kertynytkään eläkettä. Jos olisin ollut osatyökyvyttömyyseläkkeen sijasta osa-aikaeläkkeellä, eläkettä olisi kertynyt. Pidetäänkö osittain työkyvyttömän työn jälkeä jotenkin heikompana?Vuodesta 2005 alkaen osa-aikatyöstäni alkoi kertyä uutta eläkettä, mutta saan sen vasta 65-vuotiaana. Miksi näin?Harmistunut
 

Työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla saa tehdä jonkin verran ansiotyötä. Vuoden 2005 eläkeuudistuksen myötä myös näistä ansioista alkoi kertyä uutta eläkettä. Työkyvyttömyyseläkeläiset saivat siis tässä suhteessa samanlaisen aseman muiden eläkeläisten kanssa.

Työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla ansaitun uuden eläkkeen voi tosiaan hakea maksuun vasta vanhuuseläkeiässä siinäkin tapauksessa, kun osaeläke muuttuu täydeksi työkyvyttömyyseläkkeeksi. Jos eläke perustuu vuonna 2005 tai aiemmin alkaneeseen työkyvyttömyyteen, se muuttuu vanhuuseläkkeeksi yleensä 65-vuotiaana. Vuonna 2006 tai myöhemmin sairastuneen työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi jo 63-vuotiaana.

Osatyökyvyttömyys- ja osa-aikaeläke ovat erilaisia muun muassa siinä, että työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla saa mutta osa-aikaeläkkeen rinnalla pitää tehdä osa-aikatyötä. Osa-aikaeläkettä voi hakea 58 vuotta täyttänyt. Jos mietityttää, kumpaa eläkettä hakisi, kannattaa kysyä neuvoa omasta eläkelaitoksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla