Olen syntynyt vuonna 1949 ja jäin työttömäksi 13 työvuoden jälkeen vuonna 2005. Olin alkuun työttömänä noin puoli vuotta, minkä jälkeen olen tehnyt vaihtelevasti sijaisuuksia. Haluaisin jäädä työttömyyseläkkeelle, kun täytän 60 vuotta. Onko se mahdollista ja miten pitää menetellä? Tietoa kaipaava

1940-luvulla syntyneenä saatte työttömyyseläkkeen täytettyänne 60 vuotta, kun 500 päivärahapäivää on tullut täyteen. Työttömyyseläkkeen saa, jos on työttömänä työnhakijana.

Työttömyyskassa lähettää työttömyystodistuksen, kun eläkkeen hakeminen on ajankohtaista. Todistukseen pitää hakea työ- ja elinkeinotoimistosta (entinen työvoimatoimisto) vahvistus työttömyyden jatkumisesta. Sitten pitää täyttää työttömyyseläkehakemus, jonka saa omasta eläkeyhtiöstä, Kelasta tai näiden nettisivuilta.

Työttömyyseläkettä maksetaan työttömälle. Työttömyyseläkkeellä oltaessa ansiotyötä saa tehdä vain vähän, enintään 614 euron edestä kuukaudessa vuonna 2009. Jos ansiot ylittävät tämän määrän, eläkkeen maksaminen keskeytetään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Olen 61v.3kk voinko jäädä työttömyyseläkkeelle,työtön ollut nyt 9kk.

Olet siis syntynyt v.1954. Työttömyyseläkkeelle voit jäädä 62-vuotiaana mikäli olet ollut työttömänä vähintään 501 päivää (=noin 2 vuotta) ja sinulla on työhistoriaa 5 vuotta edeltävältä 20 vuodelta. Nämä 501 päivää ovat niitä päiviä, joilta sinulle on maksettu päivärahaa eli mukaan ei lasketa lauantai- ja sunnuntaipäiviä.

Tietoa tästä asiasta löytyy Kelan ja työttömyyskassojen netti-sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla