Naisen palkkaeuro on 83 senttiä, mutta eläke-euro vain 69 senttiä. Selitys on pitkälti perhe.

Naisen keskimääräinen eläke on Suomessa 1376 euroa, miesten 1760 euroa. Naisten työura on noin kaksi vuotta lyhyempi kuin miesten, mutta ero ei selity sillä.

- Nykypäivän Suomessa naiset ja miehet kouluttautuvat ja lähtevät töihin suunnilleen samassa tahdissa. Urakehitys ja palkkaus alkavat eriytyä 30-40-vuoden iässä eli silloin, kun perustetaan perhe, kertoo Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto.

Naiset jäävät ensin äitiyslomalle ja sitten vanhempainvapaille. Vain 10 prosenttia miehistä käyttää kaikki oikeutensa vanhempainvapaisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvästi pitkä hoitovapaa?

Nykyään vanhempainvapaakaudet sentään kerryttävät eläkettä, mikä osaltaan vaikuttaa siihen, että miesten ja naisten eläke-eurojen ero pitkällä aikavälillä kapenee. Nuoria äitejä voi houkutella työelämään myös osa-aikatyöllä, jota työnantajien toivoisi tarjoavan nykyistä enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolmikymppisenä eläkeaika tuntuu kovin kaukaiselta, ja moni nainen pitää lasten kotihoitoa tärkeysjärjestyksessä ykkösenä. Asiaa kannattaisi kuitenkin pohtia kiihkottomasti.

- Työelämään lähtevä saa monta hyötyä: pysyy kiinni työelämässä, mikä johtaa parempaan työhön, palkkaan ja usein myös pidempään työuraan, Mikko Kautto kannustaa.

 Näin paljon saat eläkettä

Jäisinkö jo eläkkeelle?

Sisältö jatkuu mainoksen alla