Klassikkoruokien kärkikaartiin kuuluva silakkalaatikko on kelpo ruokaa, jonka voimalla Suomea on rakennettu. Tämän reseptin juuret ulottuvat 1930-luvulle.

4–6 annosta

8–10  kpl suolasilakkaa

8–9 kpl isohkoa perunaa

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2 sipulia

Sisältö jatkuu mainoksen alla

300 g siansivua

10 kokonaista maustepippuria

noin ½ l maitoa

noin ½ l vettä

Pinnalle

korppujauhoja

nokare margariinia

  • Liota suolasilakoita tunnin verran vedessä.
  • Pese, kuori ja viipaloi perunat ja silppua sipulit.
  • Leikkaa siansivusta kuutioita. Käristä lihapalat paistinpannussa. Voitele irronneella rasvalla uunivuoan pohja. Kuullota
  • sipulia pannulla lihojen päällä.
  • Levitä uunivuokaan kerros perunoita, paloiteltuja silakkafileitä, sianlihakuutiota ja sipulia sekä maustepippureita. Jatka näin
  • muutaman kerroksen verran. Jätä perunoita päällimmäiseksi.
  • Kaada vuokaan maitovesiseos niin että pinta lähes peittyy.
  • Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama nokare rasvaa.
  • Kypsennä laatikkoa uunin keskiosassa 200 asteessa. Kun neste alkaa kiehua, pudota lämpö 150 asteeseen. Hauduta kypsäksi
  • 2–3 tuntia. Peitä vuoka foliolla, jos pinta tummuu liikaa.

Vinkki: Jos et löydä kaupasta suolasilakoita, käytä silakkafileitä. Lisää silloin maitoon 1 ½ tl suolaa.

Anna Syttänne-Paastela, Vääksystä kertoo suosikkireseptinsä tarinan.

– Äidin ohjeen mukaan tehty silakkalaatikko on ollut aina lempiruokani. Ohje on peräisin 1930-luvulta, mutta vuosien varrella se on keventynyt. Silavasta kaadan nykyään rasvan pois, ja maito on ykkösmaitoa. Maku on kuitenkin pysynyt mehevänä vuosikymmenten ajan.

Resepti on kirjasta ET Klassikot – lukijoiden rakkaimmat reseptit (2012).

Sisältö jatkuu mainoksen alla