Kuvat
Ninna Lindström
Puolukkakastike  sopii niin kalan, lihan,  riistan kuin paistetun tofun seuraksi.
Puolukkakastike sopii niin kalan, lihan, riistan kuin paistetun tofun seuraksi.

Puolukka rakastaa ruokaa! Leivo marjat sienien kanssa piirakkaan, keitä kastikkeeksi lohelle tai lisää niitä kreikkalaiseen kasvisvuokaan.

Metsän maut -piirakka

8 palaa, 1 tunti 30 minuuttia

Pohja
125 g voita tai margariinia
2 dl ruisjauhoja
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl vettä
1/2 tl suolaa

Täyte
1 litra suppilovahveroita
2 dl puolukoita
1/2 purjo
1 rkl öljyä
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
150 g kylmäsavustettua
pororouhetta
200 g kermaviiliä
1 kananmuna
2 tl kuivattua timjamia

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekoita rasva ja jauhot murumaiseksi. Lisää vesi ja suola. Sekoita tasaiseksitaikinaksi.

Vuoraa piirasvuoka leivinpaperilla. Painele taikina vuuan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja laita se jääkaappiin vetäytymään 30 minuutiksi.

Kuori ja kuutioi juurekset ja sipulit. Hienonna valkosipulit ja tilli.

Puhdista sienet ja puolukat. Huuhtele ja hienonna purjo. Kuumenna öljy pannulla ja paista sieniä ja purjoa 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita kulhossa kermaviili, muna ja timjami. Lisää sienipaistos, puolukat ja pororouhe.

Kuumenna uunin 200 asteeseen ja esipaista pohjaa 10 minuuttia.

Kaada täyte pohjan päälle. Paista piirakkaa 40–45 minuuttia. Anna jäähtyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Puolukka on sammalpeitteen supermarja!

Lohi puolukkabalsamicossa

4 annosta, 25 minuuttia

600 g lohta 
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
2 rkl voita
2 rkl öljyä

Kastike
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rosmariininoksa
2 rkl voita
3 dl puolukkaa
2 dl + 3 rkl vettä
3 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 rkl maissitärkkelystä

Leikkaa lohi annospaloiksi ja mausta suolalla ja pippurilla.

Hienonna sipuli, valkosipuli ja rosmariini.

Kuumenna voi kattilassa. Paista sipulia ja valkosipulia hetki. Lisää puolukat, 2 desiä vettä ja etikka. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia niin, että puolukat soseutuvat.

Lisää kastikkeeseen rosmariini, hunaja ja suola. Sekoita vesi ja maissitärkkelys suurusteeksi ja sekoita se kastikkeeseen. Kiehuta vielä 3 minuuttia.

Paista kalat pannulla voi-öljy-seoksessa. Tarjoile puolukkakastikkeen ja höyrytettyjen kasvisten kanssa.

Mainiot makuparit 

Puolukan kanssa maistuvat esimerkiksi juuriselleri, lammas, lohi ja muut rasvaiset kalat, maksa, metsäsienet, palkokasvit, piparjuuri, punajuuri, rosmariini ja tofu. 

Marjastajan tartar

4 alkupala-annosta, 15 minuuttia

320 g naudan sisäpaistia tai filettä tai karitsan filettä
1 rkl worcesterkastiketta
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 dl tuoreita puolukoita
½ tl sokeria
4 kananmunankeltuaista

Lisäksi
1 salottisipuli
1 maustekurkku
2 rkl kapriksia
1 rkl piparjuuriraastetta

Leikkaa liha syiden vastaisesti ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa viipaleet pieniksi, noin kolmen millin kuutioiksi. Voit myös raapia lihan veitsenterällä, jolloin lopputulos on rakenteeltaan hienompaa.

Sekoita hienonnetun lihan joukkoon worcesterkastiketta, suolaa ja pippuria.

Ota ruokalusikallinen puolukoita sivuun koristelua varten. Muussaa loput marjat kulhossa. Lisää sokeria ja sekoita marjat lihan joukkoon.

Muotoile pihvit lautasille. Laita jokaisen pihvin päälle keltuainen. Lisää keltuaiset pihvin päälle jääkaappikylminä, niin ne pysyvät paremmin kasassa.

Hienonna sipuli ja kuutioi kurkku. Koristele pihvit puolukoilla, sipulilla, kurkkukuutioilla ja kapriksilla. Raasta pinnalle piparjuurta.

Tarjoile pihvit rapeaksi paahdetun leivän ja oliiviöljyn kera.

Jutun voi lukea kokonaan ET-lehden numerosta 16/2021.

Tutkitusti hyvää

  1. Puolukka on muiden metsämarjojemme tapaan vähäenerginen ja runsaskuituinen C-vitamiinin lähde. Puolukassa on myös reilusti E-vitamiinia.
  2. Marjalla on positiivisia vaikutuksia niin ylä- kuin alapäähän, sillä puolukan syömisellä tiedetään ­olevan hyödyllisiä vaikutuksia sekä suun että virtsateiden terveyteen.
  3. Nauti puolukat tuoreena, pakastettuna tai säilöttynä. Pakastaminen tai keittäminen eivät tuhoa puolukan hyödyllisiä yhdisteitä. Kunhan marjan punainen väri säilyy, ovat myös sen hyödylliset ­fenoliyhdisteet tallella.
Sisältö jatkuu mainoksen alla