Omatekoinen liha-, kala- tai kasvisliemi antaa ruualle herkullisen aromin. Tee kerralla isompi satsi ja pakasta osa seuraavaa kertaa varten.

Kalaliemi

2,5 litraa

noin 1 kg huolellisesti huuhdeltuja kalojen perkuutähteitä (kalanpää, nahka, selkäruoto, evät tai pikkukaloja)
1 sipuli
1 porkkana
3 l kylmää vettä
5 valkopippuria
5 maustepippuria
2 tl karkeaa merisuolaa vesilitraa kohden
tillin- ja persiljanvarsia

  1. Huuhtele perkuutähteet huolellisesti ja pilko palat pienemmiksi. Poista kalan päästä kidukset. Pilko sipuli ja porkkana reilun kokoisiksi paloiksi.
  2. Laita perkeet isoon kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että liemi-ainekset peittyvät. Lisää joukkoon pippurit, suola ja yrtit.
  3. Kuumenna liemi hitaasti kiehumispisteeseen ja anna kiehua hiljalleen poreillen miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää kattilaan vihannekset. Peitä kattila kannella, jätä se hieman raolleen ja anna liemen kiehua vielä 30 minuuttia.
  4. Siivilöi liemi.

Lihaliemi

2 litraa

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1 ½ kg naudan potkaa luineen
1 sipuli kuorineen
2 porkkanaa
3 l vettä
1 rkl tomaattipyrettä
1 laakerinlehti
5 mustapippuria
5 maustepippuria
2-3 tl suolaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa liha paloiksi, halkaise sipuli kuorineen ja leikkaa porkkanat kahteen osaan.
  2. Laita lihat uunipellille ja paahda niitä 20 minuuttia. Lisää joukkoon vihannekset ja jatka paahtamista 20 minuuttia.
  3. Siirrä lihat ja kasvikset isoon kattilaan. Kaavi pellinpohjalle jääneet nesteet ja paahtuneet palat mukaan liemeen, sillä niissä on paljon hyvää makua. Kaada vesi kattilaan ja lisää tomaattipyre, laakerinlehti ja pippurit.
  4. Keitä 3-4 tuntia miedolla lämmöllä. Kuori aina välillä pois liemen pinnalle nouseva vaahto.
  5. Siivilöi liemi ja mausta se suolalla.

Kasvisliemi

2 litraa

1 sipuli
2 porkkanaa
pala selleriä tai muutama
lehtisellerin varsi
pala purjoa
pala lanttua tai palsternakkaa
2 laakerinlehteä
5 mustapippuria
pieni nippu yrttejä (persiljaa, timjamia, lipstikkaa)
2 ½ l vettä
2-3 tl suolaa

  1. Kuutioi kasvikset reilun kokoisiksi paloiksi. Yhdistä kattilassa kasvikset, laakerinlehdet, pippuri, yrtit ja vesi. Keitä miedolla lämmöllä noin tunti. Siivilöi liemi harson tai siivilän läpi. Mausta liemi suolalla.
  2. Kasvisliemi säilyy jääkaapissa 4 päivää. Jos haluat ruskistaa kasviksia ensin öljyssä, niistä valmistettu liemi säilyy pari päivää vähemmän.
Sisältö jatkuu mainoksen alla