Mausta perussinappi lempiyrteilläsi tai kokeile vaikka olut- tai kossusinappia!

Perussinapin ohje on hyvä alku lisämaustamiselle. Liian tuliset sinapit voi miedontaa lisäämällä kermavaahtoa,kermaviiliä, ranskankermaa, ruoanvalmistusjogurttia tai tuorejuustoa. Hyla-versiot sekä riisi- ja soijakermatkin käyvät. Sinappia voi miedontaa myös öljyllä.

Kuohkea, kastikemainen tulos syntyy siten, että vahvaa sinappia pannaan kulhoon ja joukkoon vatkataan öljyä. Munat, sokeri, hunaja, omena- tai aprikoosisose, pesto tai kotoiset marjat soseena sekä maustavat että miedontavat sinapin. Lisäpotkua saa pippureista,sipuleista tai sinappijauheesta. Tilkka alkoholia voimistaa aromia.

Jos sinappi käytetään parin kolmen päivän aikana, siihen voi käyttää nopeasti pilaantuvia aineita, esim. maitotuotteita. Munaa sisältävät ja pitempään säilytettävät on kypsennettävä. Sinappi säilytetään aina jääkaapissa.

Perussinappi

  1. Mittaa 1 dl sinappijauhoa ja 3 rkl sokeria kulhoon.
  2. Lisää 3–4 rkl kiehuvan kuumaa vettä.
  3. Mausta viinietikalla ja ripauksella suolaa. Lisää 1 rkl öljyä kiilloksi.
  4. Anna maustua jääkaapissa 2–3 vrk.

Konjakkisinappi

1,5 dl sinappijauhetta
2–2,5 dl ruokakermaa
2 munaa
1 dl hunaja
1 rkl viinietikkaa
2–3 rkl konjakkia

  1. Sekoita sinappijauhe, kerma, munat ja hunaja kattilassa. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi.
  2. Anna jäähtyä.
  3. Mausta etikalla ja konjakilla.

Olutsinappi

1 dl sinappijauhetta
3 rkl hunajaa
1 dl jouluolutta
1–2 rkl brandyä tai konjakkia
(suolaa)
1 tl kuivattua rakuunaa

  1. Sekoita sinappijauhe ja hunaja.
  2. Kuumenna olut ja vatkaa jauheeseen.
  3. Mausta rakuunalla, suolalla ja tilkalla konjakkia tai brandyä.

Kossusinappi

1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 dl kuumaa vettä
2 rkl etikkaa
2 cl Koskenkorvaa
0,5 tl suolaa

  1. Sekoita sinappijauhe ja sokeri kattilassa. Lisää kuuma vesi, etikka ja viina.
  2. Mausta suolalla.
  3. Anna muhia vesihauteessa tunnin ajan.

     

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla. 

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.