Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki
Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki

Tällä ohjeella paistat luuttoman tai perinteisen kokonaisen tai puolikkaan kinkun. Ohje sopii myös juhlakinkulle ja kinkkurullalle.

  1. Anna jäisen kinkun sulaa viileässä 1–3 vrk. Jos sulatat huoneenlämmössä, pane pakastekinkku muovipussiin ja se pahvilaatikkoon. Sulje se.
  2. Pieni kinkku sulaa noin 10 tunnissa, iso noin vuorokaudessa. Kinkun voi sulattaa myös astiassa, jossa on vettä.
  3. Anna kinkun olla vielä 3–4 tuntia huoneenlämmössä, jotta se ehtii lämmetä sisältäkin.
  4. Nosta kinkku uunipannun päällä olevalle ritilälle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari paksuimpaan kohtaan niin, ettei kärki ota luuhun.
  5. Siirrä pannu uuniin, lisää sen verran vettä, että pohja peittyy.
  6. Kypsennä 100–125 asteessa 60–80 minuuttia kiloa kohden. Kypsyminen jatkuu ja sisälämpö nousee nelisen astetta uunista ottamisen jälkeen.
  7. Jos pidät mehukkaasta, ota kinkku uunista, kun mittari on hieman yli 70 astetta. Jos haluat täysin kypsää, odota, kunnes mittari näyttää 75–78 astetta.
  8. Irrota hieman jäähtyneestä kinkusta kamara.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla