Tällä ohjeella paistat luuttoman tai perinteisen kokonaisen tai puolikkaan kinkun. Ohje sopii myös juhlakinkulle ja kinkkurullalle.

 • Anna jäisen kinkun sulaa viileässä 1–3 vrk. Jos sulatat huoneenlämmössä, pane pakastekinkku muovipussiin ja se pahvilaatikkoon. Sulje se.
 • Pieni kinkku sulaa noin 10 tunnissa, iso noin vuorokaudessa. Kinkun voi sulattaa myös astiassa, jossa on vettä.
 • Anna kinkun olla vielä 3–4 tuntia huoneenlämmössä, jotta se ehtii lämmetä sisältäkin.
 • Nosta kinkku uunipannun päällä olevalle ritilälle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari paksuimpaan kohtaan niin, ettei kärki ota luuhun.
 • Siirrä pannu uuniin, lisää sen verran vettä, että pohja peittyy.
 • Kypsennä 100–125 asteessa 60–80 minuuttia kiloa kohden. Kypsyminen jatkuu ja sisälämpö nousee nelisen astetta uunista ottamisen jälkeen.
 • Jos pidät mehukkaasta, ota kinkku uunista, kun mittari on hieman yli 70 astetta. Jos haluat täysin kypsää, odota, kunnes mittari näyttää 75–78 astetta.
 • Irrota hieman jäähtyneestä kinkusta kamara.
Vierailija

Näin paistat joulukinkun

Meillä kaupasta ostettu, kotimainen tietysti, kinkku oli sanomalehtiin käärittynä talon parvekkeella muutaman päivän, muoviämpärissä (ettei harakat ja varikset päässeet nokkimaan), ja sieltä otettiin huoneen lämpöön päivää ennen paistamista... Sitten paistopussiin, paistomittari kylkeen, ja uuniin ritilälle (alla tietysti ns. kaukalopelti, johon kaadettiin vettä n. puolisen litraa. Uuni n. 120-130 astetta. Siinä sitten kypsyi muhevaksi ja mureaksi, meheväksi suorastaan kunnes paistomittari...
Lue kommentti

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

 1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
 2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
 3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
 4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

 1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
 2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
 3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
 4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander