Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki
Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki

Tällä ohjeella paistat luuttoman tai perinteisen kokonaisen tai puolikkaan kinkun. Ohje sopii myös juhlakinkulle ja kinkkurullalle.

  1. Anna jäisen kinkun sulaa viileässä 1–3 vrk. Jos sulatat huoneenlämmössä, pane pakastekinkku muovipussiin ja se pahvilaatikkoon. Sulje se.
  2. Pieni kinkku sulaa noin 10 tunnissa, iso noin vuorokaudessa. Kinkun voi sulattaa myös astiassa, jossa on vettä.
  3. Anna kinkun olla vielä 3–4 tuntia huoneenlämmössä, jotta se ehtii lämmetä sisältäkin.
  4. Nosta kinkku uunipannun päällä olevalle ritilälle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari paksuimpaan kohtaan niin, ettei kärki ota luuhun.
  5. Siirrä pannu uuniin, lisää sen verran vettä, että pohja peittyy.
  6. Kypsennä 100–125 asteessa 60–80 minuuttia kiloa kohden. Kypsyminen jatkuu ja sisälämpö nousee nelisen astetta uunista ottamisen jälkeen.
  7. Jos pidät mehukkaasta, ota kinkku uunista, kun mittari on hieman yli 70 astetta. Jos haluat täysin kypsää, odota, kunnes mittari näyttää 75–78 astetta.
  8. Irrota hieman jäähtyneestä kinkusta kamara.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
AditusPelvis

Vuosia sitten mulle neuvottiin paistamaan joulukinkku kamarapuoli alaspäin, jotta kinkun sisällä olevat nesteet eivät valu vaan kinkusta tulee tällöin mehevä/mehukas eikä kuiva. Näin olen tehnyt vuosia. Suosittelen kokeilemaan.

Meillä kaupasta ostettu, kotimainen tietysti, kinkku oli sanomalehtiin käärittynä talon parvekkeella muutaman päivän, muoviämpärissä (ettei harakat ja varikset päässeet nokkimaan), ja sieltä otettiin huoneen lämpöön päivää ennen paistamista...

Sitten paistopussiin, paistomittari kylkeen, ja uuniin ritilälle (alla tietysti ns. kaukalopelti, johon kaadettiin vettä n. puolisen litraa.  Uuni n. 120-130 astetta.  Siinä sitten kypsyi muhevaksi ja mureaksi, meheväksi suorastaan kunnes paistomittari näytti n. 80 astetta. 

Kinkku uunista ulos, nostettiin siihen kaukalopellille, jottei mehut leviäisi pitkin keittiön lattiaa, leikattiin keittiösaksilla verkot ja kamara auki ja kuorittiin kamara pois.  Olis lähtenyt vaikka puhaltamalla, niin oli helppo nakki.

Lopuksi paistomehut, kamara ja paistopussit varovasti roska-astiaan, muovipussiin, ja pussi ulos roskikseen.  Aamulla emäntä sitten vielä teki viime silaukseen ja laittoi ja paistoi kinkkuun kauniin kuoren ns. sinappihunnun...

Ps. meidän kinkkumme oli melko pieni n. 4 kiloinen.  Painavammat kinkut valmistetaan muuten samoin, mutta vettä kannattaa laittaa kaukalopellille enemmän, koska paistoaikakin on pitempi.

Nk. köyhälistön kinkku, kaupan valmispötkylä, on sekin ihan hyvä, hätätapauksessa, ja jos ei ole syöjiä muuta kuin mitä itse ostaja syö - tai sitten antaa huutia koko ajatukselle kinkusta.  Säästää nekin rahat tähdellisempiin menoihin.  - Itsellä oli joskus vanhana poikana pelkästään HK:n lenkkiä ja piimäpurkki - siinä oli samalla aamiainen, lounas ja päivällinen samalla kertaa...

- Kinkku-Kaaleppi Kuopijon suunnalta

Sisältö jatkuu mainoksen alla