Sulhaspiirakat paistetaan pannulla kirkastetussa voissa.
Sulhaspiirakat paistetaan pannulla kirkastetussa voissa.

Pikkutyttönä Aira Viitaniemi vannoi äidilleen, ettei leivo ainuttakaan piirasta. Toisin kävi. Tähän mennessä keittiömestari on pulikoinut piiraita yli miljoona kappaletta.

Muistatko ensimmäisen puraisun piiraasta?

Muistanhan minä. Olin aivan pieni, kun menimme äidin ja isän kanssa tädin luo Muolaan kylään Karjalankannakselle. Syyskorjuu oli ohi, ja täti oli leiponut rapeita, voissa tihkuvia elo- eli sulhaspiirakoita. Niitä on nopea leipoa töidenkin lomassa, koska ne kypsennetään paistinpannulla. Ei tarvitse lämmittää leivinuunia.

Mikä on piiraista paras?

Kaikki piiraat ovat hyviä, mutta lempipiiraitani ovat sirpinmuotoinen lanttusupikas ja pyöreä avoperunapiirakka.

Pulikka vai kaulin?

Ehdottomasti pulikka, sillä saa ohuimmat reunat. Kuori on piiraassa tärkeä. Sen pitää olla millinohut ja rukiista tehty. Vehnäjauhot eivät kuulu piirakkataikinaan. Myös rypytys on tärkeä. Ryppyjen pitää olla pyöreitä, niin kuin me naisetkin haluamme ryppyjemme olevan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Piirakkaperinteen ylläpitäminen ja opettaminen on Airan elämäntyö.
Piirakkaperinteen ylläpitäminen ja opettaminen on Airan elämäntyö.

Mikä on piirakkaperinteessä tärkeintä?

Perinteen jatkuminen on hienoa. Opetan piirakoiden valmistusta Karjalan Liiton tiloissa Helsingissä. On upeaa nähdä, kuinka ihmiset innostuvat pulikoimisesta ja oppivat kunnioittamaan perinteitä. Valtakunnallisissa piirakkamestaruuskilpailuissa nuorin osanottaja oli vasta 2,5-vuotias. Voi sitä intoa!

Sinun piiraitasi on lähetetty ympäri maailmaa. Mitä tapahtui?

Olen ollut mukana Eurokokkien yhdistyksessä ja pääsyt sen myötä edustustehtäviin. Kerran pulikoin mieheni kanssa Suomen ulkomaankaupanliiton järjestämille messuille Japaniin 20 000 piirasta. Piiraitani on syöty myös Brysselissä, lähetystöjen juhlissa ja presidenttien edustustilaisuuksissa.

Olet saanut myös Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinnon. Mitä se merkitsee?

Arvostan tunnustusta erittäin paljon. Sain sen tekemästäni työstä karjalaisen ruokaperinteen puolestapuhujana ja siitä, että opetan ihmisille, miten aidot piiraat leivotaan. Se on elämäntyöni.

Resepti: Airan sulhaspiirakat

25-30 kpl

Kuoritaikina

2 dl vettä
4 dl ruissihtijauhoja
1 tl suolaa

Täyte

5 dl vettä
3 dl puuroutumatonta riisiä
1 tl suolaa
50 g voita

Paistaminen

kirkastettua voita tai öljyä

  1. Kaada kuoritaikinan ainekset yleiskoneeseen. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia, niin saat hyvän sitkon. Anna taikinan levätä riisinkeiton ajan.
  2. Hauduta irtonainen riisi kypsäksi vedessä. Mausta suolalla ja voilla.
  3. Pyöritä taikinasta pötkö ja leikkaa se noin 30 palaksi. Taputtele palat kakkaroiksi. Peitä kakkarat liinalla.
  4. Ajele kakkaroista pari millimetriä ohuita pyöreitä kuoria. Levitä riisiä puolikkaalle kuorta ja käännä kuori kaksin kerroin. Ummista reuna sormin tai teevadin reunalla painaen.
  5. Paista piiraat paistinpannulla kirkastetussa voissa tai öljyssä kullanruskeiksi. Tarjoa pannulämpiminä voin tai munavoin kanssa.

Vinkki! Piiraat eivät pala, kun ne paistetaan kirkastetulla voilla. Se tehdään sulattamalla voi ja kuorimalla pinnalta vaahto. Valmiina tuotetta löytyy nimellä Jokipoika Ghee kirkastettu voi.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 10/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla