Yritykset ja repsahdukset ovat aina seuranneet toisiaan. Usein totutut mieliteot nostavat päätään, silloin sorrun herkkuihin ja ikävät oireet palaavat, Arja Kivekäs kertoo.
Yritykset ja repsahdukset ovat aina seuranneet toisiaan. Usein totutut mieliteot nostavat päätään, silloin sorrun herkkuihin ja ikävät oireet palaavat, Arja Kivekäs kertoo.

Enää ei leipää tarvitse hylätä, vaikka vatsa oikkuilisi vehnästä tai hiivasta, tietää Arja Kivekäs.

Hiivasyndrooma on vaivannut Arja Kivekästä, 50, vuosikymmeniä. Paras apu on löytynyt välttämällä sokeria, vehnää, hiivaa ja teollisia elintarvikkeita.

– Turvotus jäi pois muutamassa päivässä, vireystila koheni ja muutkin oireet väistyivät. Paino putosi puolessa vuodessa 10 kiloa – enkä edes lisännyt liikuntaa, Arja kertoo vähähiilihydraattisen ruokavalion vaikutuksista.

Tarja Kvarnströmillä, 66, todettiin 1980-luvun alussa laktoosi-intoleranssi ja vuonna 1985 keliakia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun luovuin kotimaisesta viljasta oloni parani hiljalleen, vatsaoireet helpottivat, paino ja veriarvot alkoivat nousta. Pahimmillaan painoin vain 45 kiloa, Tarja muistelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun keliakiani todettiin, kaupassa oli tasan yhtä lajia gluteenitonta jauhoa. Se muistutti lähinnä perunajauhoa. Ei ollut tietoakaan valmiista leivonnaisista, näkkileivistä, kekseistä tai makaroneista. Nyt valikoima on hyvä, ja käytän mielelläni valmiita leipäseoksia.

"Kun keliakiani todettiin, kaupassa oli tasan yhtä lajia gluteenitonta jauhoa."

Tarja Kvarnströmin valinta on puhdas kaura.
Tarja Kvarnströmin valinta on puhdas kaura.

Arjan ja Tarjan suosikkireseptit

Arjan hiivaton pizza

  • 6 dl ruisjauhoja (tai gluteenitonta tummaa jauhoseosta)
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 1 ½ tl suolaa
  • 3 dl vettä
  • 3 rkl öljyä/sulatettua voita

Yhdistä leivinjauhe, suola ja ruisjauhot.

Lisää vesi ja öljy, vaivaa taikinaksi.

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.

Täytä pizza mielesi mukaan.

Paista 250 asteessa 12–15 minuuttia.

 

Tarjan gluteeniton näkkileipä

  • 2 dl maissijauhoja
  • 0,75 dl auringonkukansiemeniä
  • 0,5 dl pellavansiemeniä
  •  0,5 dl seesaminsiemeniä
  •  0,5 dl kurpitsansiemeniä
  •  2,5 dl kiehuvaa vettä
  •  0,5 dl öljyä
  •  sormisuolaa

Yhdistä kuivat ainekset kulhossa ja kaada joukkoon kiehuva vesi ja öljy.

Sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kaada massa pellille leivinpaperin päälle.

Laita käsi muovipussiin ja tasoita taikina mahdollisimman ohueksi.
Ripottele sormisuola taikinan pinnalle.

Leikkaa halutessasi taikina sopivan kokoisiksi paloiksi.

Paista kiertoilmauunissa 150 asteessa noin 1 tunti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla