Kesäkurpitsa ja feta maustavat tämän kesäisen piirakan.

Pohja
2 dl puolikarkeita täysjyvä­spelttijauhoja
1 dl spelttihiutaleita
1 tl kuivahiivaa
1 dl vettä
½ tl suolaa
½ dl juoksevaa margariinia

Täytepala
kesäkurpitsaa
100 g pehmeää fetaa(esim. Apetina)
2 dl ruokakermaa
2  munaa
1 tl viherpippuria
1 tl kuivattua kirveliä
1 tl sitruunan kuorta

  1. Sekoita spelttijauhot ja -hiutaleet sekä kuivahiiva keskenään.
    Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Vaivaa jauhot sekä suola ja margariini joukkoon.
  2. Taputtele taikina ison vuoan (halkaisija 27 cm) tai annosvuokien pohjalle ja reunoille (6–10 muffinivuokaa).
  3. Valmista täyte. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Asettele ne työlaudalle ja ripottele pinnalle kevyesti suolaa. Suola irrottaa ylimääräisen kosteuden. Taputtele muutaman minuutin päästä pinnalle kirvonnut vesi pois esimerkiksi talouspaperilla.
  4. Murusta feta kermaan ja vatkaa joukkoon munat. Hiero viherpippurit kämmenpohjassa murusiksi ja lisää kuivatun kirvelin kanssa seokseen.
  5. Mausta seos raastetulla sitruunankuorella. Huom! Pese sitruuna ensin ja käytä vain keltaista osaa.
  6. Kaada täyte piirakan päälle ja asettele pinnalle kesäkurpitsan viipaleita.
  7. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa kunnes täyte on hyytynyt. Iso piirakka kypsyy noin 30 minuutissa, pienet noin 20 minuutissa.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.