Samasta ruispiparitaikinasta voi valmistaa helposti myös makoisia ruiskierteitä.

Ruispiparit

200 g voita tai leivontamargariinia
2 dl siirappia
2 dl ruokosokeria
1 rkl kanelia
2 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl pomeranssinkuorta
1 dl ruokakermaa
2 munaa
4 dl ruisjauhoja
noin 7–8 dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl soodaa

  1. Sulata rasva kattilassa. Lisää joukkoon siirappi, ruokosokeri ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  2. Nosta kattila pois liedeltä. Lisää hieman jäähtyneeseen seokseen kerma, munat sekä jauhot, joihin sooda on sekoitettu.
  3. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa hyvin peiteltynä seuraavaan päivään.
  4. Kauli taikina ohueksi levyksi ja painele piparimuoteilla pipareita.
  5. Paista pipareita 200-asteisen uunin keskitasolla 5–8 minuuttia.
  6. Jäähdytä ja koristele sokerivesikuorrutteella, nonparelleilla yms.

Muunnos 1: Ruista ja juustoa

Lyömätön yhdistelmä: ruispiparit ja sinihomejuusto. Erilaisilla muoteilla loihdit mieleisiäsi pipareita.

Muunnos 2: Kierteitä

  1. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
  2. Levitä luumu- tai omena-kanelimarmeladia ohut kerros ja ripottele mantelirouhetta päälle.
  3. Kierrä taikina rullaksi ja leikkaa pötkö sentin viipaleiksi.
  4. Asettele kierteet pellille, ripottele pintaan vielä mantelirouhetta.
  5. Kypsennä 200 asteessa uunin keskitasolla 10–15 minuuttia.