Kuva Tuomas Kolehmainen
Kuva Tuomas Kolehmainen

Tämä juhlaherkku saa kruununsa makeista hedelmistä.

10 annosta

Marenkipohja
4 valkuaista
2 dl tomusokeria
1 tl limetin mehua
½ rkl perunajauhoja

Valkosuklaatäyte
150 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
1 dl turkkilaista jogurttia
sokeria

Lisäksi
6 kiiviä
viinirypäleitä
limetti
herneenversoja
neilikan kukkia

  • Valmista marenki. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaiset, tomusokeri ja tilkka limetinmehua kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi.
    Vaahtoa saa vatkata pitkään, noin 6 minuuttia. Lopun limetin voit jättää koristeluun. Siivilöi vaahdon joukkoon perunajauhot.
  • Levitä massa kolmeksi pyöreäksi levyksi leivinpaperille. Kunkin levyn halkaisija on
    noin 18 cm.
  • Kypsennä levyjä 100-asteisesessa kiertoilmauunissa kahdessa tasossa noin tunti. Alenna lämpötila 75 asteeseen ja jatka kypsentämistä, kunnes marengit ovat rapeita. Sammuta uuni, avaa luukku raolleen ja anna marenkienkuivua yön yli uunissa.
  • Valmista täyte. Sulata valkosuklaa mikroaaltouunissa miedolla teholla. Vatkaa kermapehmeäksi vaahdoksi. Yhdistä kerma, sula suklaa ja jogurtti. Makeuta maun mukaan sokerilla.
  • Kuori ja leikkaa kiivit ohuiksi viipaleiksi. Pese rypäleet ja lohko limetti.
  • Kokoa kakku. Levitä marenkilevyn päälle kiivejä ja valkosuklaavaahtoa.
    Nosta päälle toinen kerros ja jatka samaan tapaan.
  • Koristele lopuilla kiiviviipaleilla, rypäleillä ja limetin lohkoilla. Halutessasi lisää herneenversoja ja neilikan kukkia. Anna makujen imeytyä viileässä muutama tunti ennen tarjoilua.

Ihanat kakut juhliin x 10

  1. Mansikka-mascarponekakku
  2. Porkkanakakku
  3. Banaanikahvikakku
  4. Suussa sulava juustokakku
  5. Juustoinen valkosuklaakakku
  6. Suklainen täytekakku
  7. Puolukkakakku ilman uunia
  8. Valkosuklaa-jogurttikakku
  9. Aprikoosimaustekakku
  10. Prinsessatorttu (kuva alhaalla)

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.