Kuva Tuomas Kolehmainen
Kuva Tuomas Kolehmainen

Tämä juhlaherkku saa kruununsa makeista hedelmistä.

10 annosta

Marenkipohja
4 valkuaista
2 dl tomusokeria
1 tl limetin mehua
½ rkl perunajauhoja

Valkosuklaatäyte
150 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
1 dl turkkilaista jogurttia
sokeria

Lisäksi
6 kiiviä
viinirypäleitä
limetti
herneenversoja
neilikan kukkia

  • Valmista marenki. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaiset, tomusokeri ja tilkka limetinmehua kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi.
    Vaahtoa saa vatkata pitkään, noin 6 minuuttia. Lopun limetin voit jättää koristeluun. Siivilöi vaahdon joukkoon perunajauhot.
  • Levitä massa kolmeksi pyöreäksi levyksi leivinpaperille. Kunkin levyn halkaisija on
    noin 18 cm.
  • Kypsennä levyjä 100-asteisesessa kiertoilmauunissa kahdessa tasossa noin tunti. Alenna lämpötila 75 asteeseen ja jatka kypsentämistä, kunnes marengit ovat rapeita. Sammuta uuni, avaa luukku raolleen ja anna marenkienkuivua yön yli uunissa.
  • Valmista täyte. Sulata valkosuklaa mikroaaltouunissa miedolla teholla. Vatkaa kermapehmeäksi vaahdoksi. Yhdistä kerma, sula suklaa ja jogurtti. Makeuta maun mukaan sokerilla.
  • Kuori ja leikkaa kiivit ohuiksi viipaleiksi. Pese rypäleet ja lohko limetti.
  • Kokoa kakku. Levitä marenkilevyn päälle kiivejä ja valkosuklaavaahtoa.
    Nosta päälle toinen kerros ja jatka samaan tapaan.
  • Koristele lopuilla kiiviviipaleilla, rypäleillä ja limetin lohkoilla. Halutessasi lisää herneenversoja ja neilikan kukkia. Anna makujen imeytyä viileässä muutama tunti ennen tarjoilua.

Ihanat kakut juhliin x 10

  1. Mansikka-mascarponekakku
  2. Porkkanakakku
  3. Banaanikahvikakku
  4. Suussa sulava juustokakku
  5. Juustoinen valkosuklaakakku
  6. Suklainen täytekakku
  7. Puolukkakakku ilman uunia
  8. Valkosuklaa-jogurttikakku
  9. Aprikoosimaustekakku
  10. Prinsessatorttu (kuva alhaalla)

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Gluteeniton brita-kakku täytetään raparperilla, mansikoilla ja maustetaan vaniljarahkalla. Tällä herkullisella kakulla hurmaat taatusti vieraat!

Raparperi-brita

10 palaa

  • 125 g voita tai leivontamargariinia
  • 1 dl sokeria
  • 3 keltuaista
  • 1 ½ dl (75 g) mantelijauhetta
  • ½ dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ dl maitoa

Marenki

  • 3 valkuaista
  • 1 ½ dl sokeria

Täyte

  • 2 raparperinvartta
  • 2 dl vettä
  • ½ dl sokeria
  • ½ l mansikoita
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 prk (200 g) vaniljarahkaa
  • 1 rkl sokeria

Tee näin

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen samalla vatkaten voi-sokerivaahdon joukkoon. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi maito. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle 25 x 30 senttiseksi levyksi. Käytä apuna mantelijauhoja.
  3. Paista kakkupohjaa 10 minuuttia.
  4. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri. Vatkaa kunnes vaahdosta tulee jämäkkää ja kiiltävää. Ota kakkupohja uunista ja levitä marenki aaltomaisesti kakun pinnalle. Jatka paistamista noin 15 minuuttia eli kunnes marengin pinta on saanut hieman väriä.
  5. Valmista täyte. Leikkaa raparperit viiden sentin pätkiksi. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon sokeri. Lisää raparperit, kun sokeri on liuennut. Hauduta raparpereja muutama minuutti ja nosta ne pois liemestä, kun ne ovat hieman pehmenneet. Lohko mansikat. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja lisää joukkoon rahka ja sokeri.
  6. Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Levitä kermavaahtoa ja päälle mansikoita ja raparpereja. Nosta toinen levy päälle ja jatka täyttämistä. Koristele pinta mansikoilla ja raparpereilla.