Herkullisesta porkkanafeta-voileipäkakusta saat näyttävän juhlapöydän tähden. Pyöreänmallisen kakun kokoat näppärästi näillä ohjeilla.

Porkkanafeta-voileipäkakku

noin 12 isoa  paahtoleipäviipaletta

1 dl vettä

1 sitruunan mehu

Täyte 1

3 reilun kokoista porkkanaa

200 g pehmeää fetaa

2 rkl sitruunamehua

½ tl sokeria

Täyte 2

1 ps (200 g) pakasteherneitä

½ ruukkua basilikaa

200 g tuorejuustoa

½ rkl sitruunan kuorta

¼ tl suolaa

Kuorrute

3 dl turkkilaista jugurttia

200 g tuorejuustoa

Koristeeksi

3 porkkanaa

1 dl kivettömiä mustia oliiveja

herneenversoja

  • Tee täyte 1. Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä ne kypsiksi vähässä vedessä. Kaada keitinvesi pois. Lisää jäähtyneiden porkkanoiden joukkoon murennettu feta, sitruunamehu ja ripaus sokeria. Sekoita ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
  • Tee täyte 2. Laita sulaneet herneet, basilikanlehdet, tuorejuusto, sitruunankuori ja suola kulhoon. Soseuta ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
  • Purista sitruunamehu kostutusta varten. Lisää joukkoon vesi.
  • Kokoa voileipäkakku. Laita irtopohjaisen noin 23-senttisen kakkuvuuan pohjalle leivinpaperi. Leikkaa paahtoleivistä pois reunat. Aseta pohjalle kaksi leipäpalaa. Leikkaa muutama pienempi pala. Rakenna palojen avulla pyöreä pohja kakulle.
  • Levitä pohjan päälle porkkanalevitettä. Asettele päälle paahtoleipäviipaleet. Kostuta kerros sitruunavedellä. Levitä päälle hernetahna. Jatka kokoamista kerros kerrokselta. Viimeiseksi kerrokseksi tulee leipää.
  • Kääri tuorekelmu kakun suojaksi. Nosta kakku jääkaappiin ja anna tekeytyä seuraavaan päivään.
  • Tee kuorrute. Laita jugurtti valumaan kahvinsuodatinpussiin tunniksi. Sekoita jugurtin joukkoon tuorejuusto sähkövatkaimella.
  • Irrota kakku vuuasta. Leikkaa ja asettele leivinpaperista palat suojamaan tarjoiluvatia. Nosta kakku tarjoiluvadille. Levitä kuorrute kakun pintaan ja reunoihin.
  • Koristele kakku. Kuori porkkanat ja höylää juustohöylällä porkkanan pituisia lastuja. Kääri lastut ruusukkeiksi ja nosta ne kakun pinnalle. Laita ruusukkeen keskelle oliivi. Viimeistele kakku herneenversoilla.

Pyöreästä kasviskakusta riittää 12 palaa.

Näin kokoat pyöreän kakun

1. Leikkaa paahtoleipäviipaleista sopivia paloja vuokaan tai käytä pyöreäksi leivottua leipää.

2. Kostuta pehmeä paahtoleipä maltillisesti ja tiivis vuokaleipä perusteellisemmin. Käytä makuja, jotka sopivat yhteen täytteiden kanssa eli kasvis-, kala- tai lihalientä, sitruunavettä tai vaikka olutta.

3. Täytteitä  tehdään yhtä kakkua varten yleensä kaksi toisiinsa sopivan makuista. Täyte voi olla tehty kasviksista, lihasta tai kalasta. Toinen täytteistä voi olla myös esimerkiksi yrttinen pesto. Pääasia on, että täyte sitoo kakun rakenteen yhteen. Väliin voi laittaa pienen määrän jotain ”irtonaista”, esimerkiksi yrttisilppua.

4. Koristele kakku täytteiden mukaan. Jos täytteeseen on silputtu ruohosipulia, voi ruohosipuli koristaa myös kakun pintaa tai reunoja. Mieti yrteiksi ja koristeiksi aineksia, jotka eivät nuukahda hetkessä. Esimerkiksi porkkanalastut, oliivit ja herneenversot kestävät raikkaina, jos kakku joutuu odottamaan tarjoilua.

 

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Gluteeniton brita-kakku täytetään raparperilla, mansikoilla ja maustetaan vaniljarahkalla. Tällä herkullisella kakulla hurmaat taatusti vieraat!

Raparperi-brita

10 palaa

  • 125 g voita tai leivontamargariinia
  • 1 dl sokeria
  • 3 keltuaista
  • 1 ½ dl (75 g) mantelijauhetta
  • ½ dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ dl maitoa

Marenki

  • 3 valkuaista
  • 1 ½ dl sokeria

Täyte

  • 2 raparperinvartta
  • 2 dl vettä
  • ½ dl sokeria
  • ½ l mansikoita
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 prk (200 g) vaniljarahkaa
  • 1 rkl sokeria

Tee näin

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen samalla vatkaten voi-sokerivaahdon joukkoon. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi maito. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle 25 x 30 senttiseksi levyksi. Käytä apuna mantelijauhoja.
  3. Paista kakkupohjaa 10 minuuttia.
  4. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri. Vatkaa kunnes vaahdosta tulee jämäkkää ja kiiltävää. Ota kakkupohja uunista ja levitä marenki aaltomaisesti kakun pinnalle. Jatka paistamista noin 15 minuuttia eli kunnes marengin pinta on saanut hieman väriä.
  5. Valmista täyte. Leikkaa raparperit viiden sentin pätkiksi. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon sokeri. Lisää raparperit, kun sokeri on liuennut. Hauduta raparpereja muutama minuutti ja nosta ne pois liemestä, kun ne ovat hieman pehmenneet. Lohko mansikat. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja lisää joukkoon rahka ja sokeri.
  6. Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Levitä kermavaahtoa ja päälle mansikoita ja raparpereja. Nosta toinen levy päälle ja jatka täyttämistä. Koristele pinta mansikoilla ja raparpereilla.