Herkullisesta porkkanafeta-voileipäkakusta saat näyttävän juhlapöydän tähden. Pyöreänmallisen kakun kokoat näppärästi näillä ohjeilla.

Porkkanafeta-voileipäkakku

noin 12 isoa  paahtoleipäviipaletta

1 dl vettä

1 sitruunan mehu

Täyte 1

3 reilun kokoista porkkanaa

200 g pehmeää fetaa

2 rkl sitruunamehua

½ tl sokeria

Täyte 2

1 ps (200 g) pakasteherneitä

½ ruukkua basilikaa

200 g tuorejuustoa

½ rkl sitruunan kuorta

¼ tl suolaa

Kuorrute

3 dl turkkilaista jugurttia

200 g tuorejuustoa

Koristeeksi

3 porkkanaa

1 dl kivettömiä mustia oliiveja

herneenversoja

  • Tee täyte 1. Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä ne kypsiksi vähässä vedessä. Kaada keitinvesi pois. Lisää jäähtyneiden porkkanoiden joukkoon murennettu feta, sitruunamehu ja ripaus sokeria. Sekoita ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
  • Tee täyte 2. Laita sulaneet herneet, basilikanlehdet, tuorejuusto, sitruunankuori ja suola kulhoon. Soseuta ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
  • Purista sitruunamehu kostutusta varten. Lisää joukkoon vesi.
  • Kokoa voileipäkakku. Laita irtopohjaisen noin 23-senttisen kakkuvuuan pohjalle leivinpaperi. Leikkaa paahtoleivistä pois reunat. Aseta pohjalle kaksi leipäpalaa. Leikkaa muutama pienempi pala. Rakenna palojen avulla pyöreä pohja kakulle.
  • Levitä pohjan päälle porkkanalevitettä. Asettele päälle paahtoleipäviipaleet. Kostuta kerros sitruunavedellä. Levitä päälle hernetahna. Jatka kokoamista kerros kerrokselta. Viimeiseksi kerrokseksi tulee leipää.
  • Kääri tuorekelmu kakun suojaksi. Nosta kakku jääkaappiin ja anna tekeytyä seuraavaan päivään.
  • Tee kuorrute. Laita jugurtti valumaan kahvinsuodatinpussiin tunniksi. Sekoita jugurtin joukkoon tuorejuusto sähkövatkaimella.
  • Irrota kakku vuuasta. Leikkaa ja asettele leivinpaperista palat suojamaan tarjoiluvatia. Nosta kakku tarjoiluvadille. Levitä kuorrute kakun pintaan ja reunoihin.
  • Koristele kakku. Kuori porkkanat ja höylää juustohöylällä porkkanan pituisia lastuja. Kääri lastut ruusukkeiksi ja nosta ne kakun pinnalle. Laita ruusukkeen keskelle oliivi. Viimeistele kakku herneenversoilla.

Pyöreästä kasviskakusta riittää 12 palaa.

Näin kokoat pyöreän kakun

1. Leikkaa paahtoleipäviipaleista sopivia paloja vuokaan tai käytä pyöreäksi leivottua leipää.

2. Kostuta pehmeä paahtoleipä maltillisesti ja tiivis vuokaleipä perusteellisemmin. Käytä makuja, jotka sopivat yhteen täytteiden kanssa eli kasvis-, kala- tai lihalientä, sitruunavettä tai vaikka olutta.

3. Täytteitä  tehdään yhtä kakkua varten yleensä kaksi toisiinsa sopivan makuista. Täyte voi olla tehty kasviksista, lihasta tai kalasta. Toinen täytteistä voi olla myös esimerkiksi yrttinen pesto. Pääasia on, että täyte sitoo kakun rakenteen yhteen. Väliin voi laittaa pienen määrän jotain ”irtonaista”, esimerkiksi yrttisilppua.

4. Koristele kakku täytteiden mukaan. Jos täytteeseen on silputtu ruohosipulia, voi ruohosipuli koristaa myös kakun pintaa tai reunoja. Mieti yrteiksi ja koristeiksi aineksia, jotka eivät nuukahda hetkessä. Esimerkiksi porkkanalastut, oliivit ja herneenversot kestävät raikkaina, jos kakku joutuu odottamaan tarjoilua.

 

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.