Herkullisesta porkkanafeta-voileipäkakusta saat näyttävän juhlapöydän tähden. Pyöreänmallisen kakun kokoat näppärästi näillä ohjeilla.

Porkkanafeta-voileipäkakku

noin 12 isoa  paahtoleipäviipaletta

1 dl vettä

1 sitruunan mehu

Täyte 1

3 reilun kokoista porkkanaa

200 g pehmeää fetaa

2 rkl sitruunamehua

½ tl sokeria

Täyte 2

1 ps (200 g) pakasteherneitä

½ ruukkua basilikaa

200 g tuorejuustoa

½ rkl sitruunan kuorta

¼ tl suolaa

Kuorrute

3 dl turkkilaista jugurttia

200 g tuorejuustoa

Koristeeksi

3 porkkanaa

1 dl kivettömiä mustia oliiveja

herneenversoja

  • Tee täyte 1. Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä ne kypsiksi vähässä vedessä. Kaada keitinvesi pois. Lisää jäähtyneiden porkkanoiden joukkoon murennettu feta, sitruunamehu ja ripaus sokeria. Sekoita ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
  • Tee täyte 2. Laita sulaneet herneet, basilikanlehdet, tuorejuusto, sitruunankuori ja suola kulhoon. Soseuta ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
  • Purista sitruunamehu kostutusta varten. Lisää joukkoon vesi.
  • Kokoa voileipäkakku. Laita irtopohjaisen noin 23-senttisen kakkuvuuan pohjalle leivinpaperi. Leikkaa paahtoleivistä pois reunat. Aseta pohjalle kaksi leipäpalaa. Leikkaa muutama pienempi pala. Rakenna palojen avulla pyöreä pohja kakulle.
  • Levitä pohjan päälle porkkanalevitettä. Asettele päälle paahtoleipäviipaleet. Kostuta kerros sitruunavedellä. Levitä päälle hernetahna. Jatka kokoamista kerros kerrokselta. Viimeiseksi kerrokseksi tulee leipää.
  • Kääri tuorekelmu kakun suojaksi. Nosta kakku jääkaappiin ja anna tekeytyä seuraavaan päivään.
  • Tee kuorrute. Laita jugurtti valumaan kahvinsuodatinpussiin tunniksi. Sekoita jugurtin joukkoon tuorejuusto sähkövatkaimella.
  • Irrota kakku vuuasta. Leikkaa ja asettele leivinpaperista palat suojamaan tarjoiluvatia. Nosta kakku tarjoiluvadille. Levitä kuorrute kakun pintaan ja reunoihin.
  • Koristele kakku. Kuori porkkanat ja höylää juustohöylällä porkkanan pituisia lastuja. Kääri lastut ruusukkeiksi ja nosta ne kakun pinnalle. Laita ruusukkeen keskelle oliivi. Viimeistele kakku herneenversoilla.

Pyöreästä kasviskakusta riittää 12 palaa.

Näin kokoat pyöreän kakun

1. Leikkaa paahtoleipäviipaleista sopivia paloja vuokaan tai käytä pyöreäksi leivottua leipää.

2. Kostuta pehmeä paahtoleipä maltillisesti ja tiivis vuokaleipä perusteellisemmin. Käytä makuja, jotka sopivat yhteen täytteiden kanssa eli kasvis-, kala- tai lihalientä, sitruunavettä tai vaikka olutta.

3. Täytteitä  tehdään yhtä kakkua varten yleensä kaksi toisiinsa sopivan makuista. Täyte voi olla tehty kasviksista, lihasta tai kalasta. Toinen täytteistä voi olla myös esimerkiksi yrttinen pesto. Pääasia on, että täyte sitoo kakun rakenteen yhteen. Väliin voi laittaa pienen määrän jotain ”irtonaista”, esimerkiksi yrttisilppua.

4. Koristele kakku täytteiden mukaan. Jos täytteeseen on silputtu ruohosipulia, voi ruohosipuli koristaa myös kakun pintaa tai reunoja. Mieti yrteiksi ja koristeiksi aineksia, jotka eivät nuukahda hetkessä. Esimerkiksi porkkanalastut, oliivit ja herneenversot kestävät raikkaina, jos kakku joutuu odottamaan tarjoilua.

 

ET:n lukijan 70-luvulta peräisin oleva mustikkapiirakkaohje on huikean yksinkertainen ja juuri siksi niin herkullinen. Piirakkapohjan raikastaa sitruuna.

Lilli Hasselman sai 70-luvulla työkaveriltaan täydellisen mustikkapiirakan ohjeen. Hän poimii siihen täytteet salaisesta mustikkapaikastaan Lopella. Lilli kertoi ET:lle mustikkamuistoistaan.

Mikä mustikoiden poimimisessa on hauskinta?

Ehdottomasti eväät. Kävin lapsena äidin ja sisarusteni kanssa Tuusulan Sarvikalliolla mustikassa. Retken paras hetki oli, kun avasimme rapisevista kääreistä voileivät ja joimme marjamehua pullosta. Vaikka pikkutyttönä aika mustikkametsässä tuntui pitkältä, ei mustikan poimintaa tarvinnut suorittaa. Keräsimme marjoja pikku kuppiin ja kävimme kaatamassa ne äidin ämpäriin. Vieläkin pitää mustikassa olla eväät mukana.

Noukitko käsin vai poimurilla?

Ennen aina käsin, nykyään poimurilla. Tyylin vaihto johtuu siitä, että en jaksa enää olla metsässä kuin kaksi tuntia kerrallaan, muuten selkä väsyy. Tunti poimintaa, välikahvit, sitten toinen tunti perään ja kotiin. Poimurilla saa enemmän saalista, ja kotona on aikaa perata marjoja.

Yksin vai yhdessä?

Käyn mustikkametsässä ystäväni Auliksen kanssa. Salaista paikkaa emme kerro muille. Lapsenlapsia on hankala houkutella mustikkametsään, sieneen he lähtevät mieluummin. Taitan aina kotiin viemisiksi mustikanvarvun niille, jotka eivät olleet matkassa, jotta hekin saavat napsia mustikoita suoraan varvusta.

Lilli Hasselmanin mielestä mustikkametsässä pitää aina olla eväät mukana.
Lilli Hasselmanin mielestä mustikkametsässä pitää aina olla eväät mukana.

Syötkö saalista jo metsässä?

En koskaan syö mustikoita metsässä, sinne mennään keräämään. Keräämästä tultuani nautin kulhollisen mustikkamaitoa kotikeittiössä.

Mikä on tämän mustikkapiirakan ohjeen salaisuus?

Sitruunan raikastama voinen pohja ja mahdottoman paljon mustikoita täytteessä. Sain ohjeen 70-luvun alussa työkaveriltani ja olen leiponut sitä siitä lähtien. Tyttärenpoikani Olli pyytää aina nimipäivälahjaksi kokonaisen piirakan, jonka voi syödä yksin. Monet vieraamme tilaavat sitä etukäteen, kun tulevat kyläilemään.

Mustikkapiirakka

8-10 palaa

Pohja:

  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • 2 rkl sokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 rkl sitruunamehua

Täyte:

  • ½ l mustikoita
  • 2 dl sokeria
  • 2–3 rkl vehnäjauhoja

Päälle

  • 2–5 dl mustikoita
  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä sitruunamehu.
  3. Levitä leivinpaperi piirakka- tai irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle. Painele taikina pohjalle ja reunoille.
  4. Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja vehnäjauhot. Kumoa mustikat piirakkapohjan päälle.
  5. Paista piirakkaa noin 30 minuuttia.
  6. Kumoa valmiin piirakan päälle tuoreita mustikoita.

Vinkki! Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön tai kylmänä vaniljakastikkeen kanssa.

Ihanaakin ihanammat muurikkaletut syntyvät vehnä- ja ohrajauhoja yhdistämällä. Nauti sellaisenaan tai marjojen ja kermavaahdon kanssa.

Suomen parhaat muurinpohjaletut

  • 1 l täysmaitoa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 1/2 dl ohrajauhoja
  • 1 kananmuna
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa
  • voita paistamiseen
  1. Sekoita maito ja jauhot kulhossa. Anna turvota viileässä 4-5 tuntia.
  2. Lisää muna ja suola taikinaan juuri ennen paistamista. Taikina ei saa olla liian sakeaa, koska silloin se ei leviä tarpeeksi ohuesti pannulle.
  3. Kuumenna muurikkapannu ja levitä sille voita.
  4. Kaada 1 desilitra taikinaa pannun yläreunalle ja levitä se lastalla ohueksi, reikäiseksi kerrokseksi. Pannu on sopivan lämmin, kun taikina tarttuu siihen hyvin.
  5. Kun letun reuna on ruskistunut, irrota reunat lastan avulla ja anna letun paistua vielä hetki ennen kääntämistä. Käännä ja paista vielä hetki.
  6. Tarjoa lettu sellaisenaan, voilla siveltynä tai marjojen ja kermavaahdon kera.