Emma Iivanaisen uutuuskirjan ohjeella tehdystä tähtipullasta tuli sysiruma, mutta herkullinen. Kirja itsessään on kuin koru.

Emma Iivanaisen mustakantisessa Emman makea joulu -kirjassa on ihanat kuvat. Sitä selaillessa tekee mieli kokeilla kaikkea: itse tehtyjä salmiakkitäytteisiä konvehteja, toinen toistaan upeampia kakkuja, joulupuun muotoisia tikkareita.

Ohjeet ovat kuitenkin aika vaativia, ja moniin niistä tarvitaan erityisvälineistöä, kuten erimuotoisia pursotusteriä eli tyllia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päätän aloittaa maltillisesti ja tehdä kahvipöytään kauniin kanelitähtipullan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taikinan kanssa kaikki menee mallikkaasti, mutta täytteestä tulee vähän liian juoksevaa, koska avattu pussi fariinisokeria on päässyt kuivahtamaan, ja elvytän tilannetta liian isolla lorauksella vettä. Vetinen kostautuu pullaa muotoillessa, mutta on lopulta ulkonäköongelmista pienin.

Pullan muotoiluohjeet tuntuivat aluksi monimutkaisilta, mutta kirjan havainnollisten kuvien kanssa homma oli odotettua helpompaa. Käytin samppajalasia apuna.

Miten onnistui?

Aluksi hyvät uutiset: pulla maistui ihanalta. Suosittelen kokeilemaan fariinisokerin ja voin yhdistelmää ihan tavallisten korvapuustien täytteenä. (Vielä herkumpia korvapuusteista tulee, kun ripottelet farniiisokeri-voiseoksen päälle kookoshiutaleita.)

Sitten huonot uutiset: pullasta tuli sysiruma. En käsitä, miten ennen uunia nostatettavasta ja uunissa vielä lisää kohoavasta pullasta voi mitenkään saada tasaista supersymmetristä leivonnaista kuin kirjan kuvassa. Jos joku keksii, miten se tehdään, niin laita ihmeessä viestiä elina.salo@sanoma.com, niin kokeilen uudemman kerran!

Paloiksi leikattuna rujo ulkonäkö liudentui niin, että kehtasin tarjota sitä vieraillekin. Maku sai kaikilta kehuja!

Kakkutaiteilija Emma Iivanaisen kanelitähtipulla

Pullataikina
2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
0,75 dl sokeria
2 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
75 g voita

Täyte
75 g voita
0,75 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl kanelia

Voiteluun
kananmunaa
ruokosokeria

Ohje
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan alustaen taikina. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäyksen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 10 minuuttia tai käsin noin 15 minuuttia.

Sekoita kaikki täytteen ainekset tasaiseksi tahnaksi. Jaa pullataikina neljään osaan ja kauli osat mahdollisimman ohuiksi ympyränmuotoisiksi levyiksi. levitä täytettä kolmelle taikinalevylle ja kasaa levyt päällekkäin. Nosta viimeinen taikinalevy kanneksi. Nipistele taikinalevyjen reunat hyvin kiinni.

Aseta juomalasi taikinalevyjen keskelle ja leikkaa 12 viiltoa lasin ympärille. Kieritä kaksi kierrosta jokaista taikinasuikaletta. Kieritä joka toinen taikinasuikale eri suuntaan, jotta syntyy tähtikuvio. Kohota pullaa liinan alla noin tunnin ajan. Voitele pulla kananmunalla ja ripottele päälle ruokosokeria. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Mummoni leipoi

Kohottaisin ja paistaisin astian sisässä kuin bostonkakun, vaikken ole tuota kokeillutkaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla