Emma Iivanaisen uutuuskirjan ohjeella tehdystä tähtipullasta tuli sysiruma, mutta herkullinen. Kirja itsessään on kuin koru.

Emma Iivanaisen mustakantisessa Emman makea joulu -kirjassa on ihanat kuvat. Sitä selaillessa tekee mieli kokeilla kaikkea: itse tehtyjä salmiakkitäytteisiä konvehteja, toinen toistaan upeampia kakkuja, joulupuun muotoisia tikkareita.

Ohjeet ovat kuitenkin aika vaativia, ja moniin niistä tarvitaan erityisvälineistöä, kuten erimuotoisia pursotusteriä eli tyllia.

Päätän aloittaa maltillisesti ja tehdä kahvipöytään kauniin kanelitähtipullan.

Taikinan kanssa kaikki menee mallikkaasti, mutta täytteestä tulee vähän liian juoksevaa, koska avattu pussi fariinisokeria on päässyt kuivahtamaan, ja elvytän tilannetta liian isolla lorauksella vettä. Vetinen kostautuu pullaa muotoillessa, mutta on lopulta ulkonäköongelmista pienin.

Pullan muotoiluohjeet tuntuivat aluksi monimutkaisilta, mutta kirjan havainnollisten kuvien kanssa homma oli odotettua helpompaa. Käytin samppajalasia apuna.

Miten onnistui?

Aluksi hyvät uutiset: pulla maistui ihanalta. Suosittelen kokeilemaan fariinisokerin ja voin yhdistelmää ihan tavallisten korvapuustien täytteenä. (Vielä herkumpia korvapuusteista tulee, kun ripottelet farniiisokeri-voiseoksen päälle kookoshiutaleita.)

Sitten huonot uutiset: pullasta tuli sysiruma. En käsitä, miten ennen uunia nostatettavasta ja uunissa vielä lisää kohoavasta pullasta voi mitenkään saada tasaista supersymmetristä leivonnaista kuin kirjan kuvassa. Jos joku keksii, miten se tehdään, niin laita ihmeessä viestiä elina.salo@sanoma.com, niin kokeilen uudemman kerran!

Paloiksi leikattuna rujo ulkonäkö liudentui niin, että kehtasin tarjota sitä vieraillekin. Maku sai kaikilta kehuja!

Kakkutaiteilija Emma Iivanaisen kanelitähtipulla

Pullataikina
2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
0,75 dl sokeria
2 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
75 g voita

Täyte
75 g voita
0,75 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl kanelia

Voiteluun
kananmunaa
ruokosokeria

Ohje
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan alustaen taikina. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäyksen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 10 minuuttia tai käsin noin 15 minuuttia.

Sekoita kaikki täytteen ainekset tasaiseksi tahnaksi. Jaa pullataikina neljään osaan ja kauli osat mahdollisimman ohuiksi ympyränmuotoisiksi levyiksi. levitä täytettä kolmelle taikinalevylle ja kasaa levyt päällekkäin. Nosta viimeinen taikinalevy kanneksi. Nipistele taikinalevyjen reunat hyvin kiinni.

Aseta juomalasi taikinalevyjen keskelle ja leikkaa 12 viiltoa lasin ympärille. Kieritä kaksi kierrosta jokaista taikinasuikaletta. Kieritä joka toinen taikinasuikale eri suuntaan, jotta syntyy tähtikuvio. Kohota pullaa liinan alla noin tunnin ajan. Voitele pulla kananmunalla ja ripottele päälle ruokosokeria. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.

Maailman parhaat korvapuustit tehdään juureen. ET:n toimittaja sai tämän ohjeen hyppysiinsä 25 vuotta sitten ja se on sittemmin hioutunut täydelliseksi.

"Sain maailman parhaan pullaohjeen 25 vuotta sitten. Se hioutui täydelliseksi, kun tein vapaaehtoistyötä SPR:n nuorten turvatalolla, missä leivoin pullaa pakkaset täyteen.

Täydellisyyteen saattaa vaikuttaa se, että lisään taikinaan sokeria, rasvaa ja kardemummaa aina hiukan enemmän kuin ohjeessa lukee. Sama pätee puustien täytteeseen: mitä huolellisemmin malttaa levittää voin (tai margariinin) tasaisesti koko pullalevylle ja mitä reilummalla kädellä ripsottelee sokeria ja kanelia, sitä parempia puusteja saa."

– Ilja Ojala, ET:n toimittaja

Maailman parhaat korvapuustit

Juuri

5 dl lämmintä maitoa
1 hiiva (50 g)
4 dl vehnäjauhoa

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot, sekoita.
  2. Anna tekeytyä noin puoli tuntia liinan alla lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa, jossa on valo päällä. 

Taikina

1 muna
1,5 dl sokeria
3-4 tl kardemummaa
150 g sulatettua voita tai margariinia
7-8 dl vehnäjauhoja

Lisäksi

noin 100 g pehmentynyttä voita tai margariinia
kanelia
sokeria
1 muna

  1. Lisää juuren joukkoon muna, sokeri ja rasva sekoittaen puuhaarukalla. Rasvaa ja sokeria voi mitata vähän reilummalla mitalla.
  2. Lisää vehnäjauhot erissä sekoittaen. Taikina saa olla ennemmin löysä kuin liian jämäkkä. 
  3. Kohota suljetussa uunissa liinalla peitettynä puolisen tuntia. 
  4. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet rasvasta, sokeria ja runsaasti kanelia. 
  5. Kääri levy tiukaksi rullaksi pitkältä sivulta aloittaen. Leikkaa rulla mielesi mukaan joko suoriksi tai hieman kolmionmuotoisiksi paloiksi.
  6. Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille niin, että leikkaussivut osoittavat sivuille. Jos leikkasit pullat kolmionmuotoisiksi, aseta "kärkiosa" ylöspäin.
  7. Paina sormella pullien pintaa keskeltä niin, että puustin poimut aukeavat sivuille.
  8. Kohota liinan alla vähintään 15 minuuttia.
  9. Kauli sillä välin toinen taikinapuolisko, täytä ja tee kuten edellisen kanssa.
  10. Voitele puustit kananmunalla ja ripottele halutessasi päälle raesokeria. Paista korvapuusteja uunin keskitasolla 225 asteessa noin 13 minuuttia. 
  11. Anna jäähtyä hetken ja nauti esimerkiksi maitolasillisen tai kaakaon kera.

Vinkkejä!

  • Puusteista saa tehdä juuri sen kokoisia kuin haluaa. Tiedetäänpä tapaus, jossa suuria pullia rakastava puoliso kyllästyi liian pieniin pulliin ja tarttui itse kaulimeen. Ohjeessa mainittujen 30 korvapuustin sijaan puoliso sai samasta ohjeesta aikaan yhdeksän (9) kappaletta mammuttipullia. 
  • Jos haluat oikaista, voit leipoa puustien sijaan kanelikierteitä. Kauli taikina ja levitä täytteet. Taita levy kahtia niin, että täyte jää sisäpuolelle. Leikkaa levystä noin 2 cm leveitä suikaleita. Kieritä suikaleita päistä eri suuntiin kierteelle ja pyöräytä kauniin muotoiseksi pullaksi. Kohota ja toimi kuten korvapuustien kanssa. 
  • Karamellimaista makua saat, kun lisäät täytteeseen fariinisokeria.