Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -kirja saa veden kielelle. Helppo luumurahkakakku maistui kaikenikäisille vieraille.

En ole jouluihminen, mutta Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -kirja viettelee suunnittelemaan kaikenlaista jouluhyvää. Mikä parasta, näillä ohjeilla on käyttöä muulloinkin kuin jouluna.

Vesi herahtaa kielelle tämän kirjan kanssa. Siihen ovat syynä ennen muuta Laura Riihelän herkulliset kuvat. Kiitos myös Timo Hämäläiselle selkeästä taitosta: kuva omallaan sivullaan ja ohje toisella, ei turhia kikkailuja.

Kirja sisältää kaikkea hyvää jouluksi: alkuun ja napostelunälkään, pääruuiksi ja oheen, jälkiruuiksi, kahvipöytään ja pikkuherkuiksi. Tekijät ovat laatineet runsaasti ohjeita myös vegaaneille, mistä iso plussa.

Ruuissa on perinteinen pohja, mutta modernit höysteet. Miten olisi vaikkapa uunirosolli? Rosollille tehdään gratiinikastike vuohenjuustosta ja kuohukermasta. Täytetty possunfileerulla, jonka sisuksiin upotetaan parmankinkkua ja salviaa, näyttää myös mitä herkullisimmalta. Mutta kun puoliso on jouluisin ehdoton kinkkumies, täytynee säästää tämä ohje myöhemmäksi.

Tekijät ovat ajatelleet joulua ruokapöytää pidemmälle. Mainio lisä ovat ruokalahjaohjeet. Purkkiin voi kerrostaa vaikkapa joulupuuron, näkkärin tai joulucookiesatsin kuivat ainekset ja lykätä ohjeen kylkeen. Joulukoristeita tuskin askartelen, mutta voisin, koska niidenkin ohjeet ovat aika simppelit.

Erikoisuus: tässä joulukirjassa muistetaan, että elämää on myös joulun jälkeen ja pyöräytetään lopuksi herkut tähteistä.

Rahkan rakastajille

Perhe rakastaa perinteitä, joten joulupöydän suolaisia emme juuri vaihtele. Jälkiruuat saavat olla mitä vain, mutta usein unohdamme ne suosiolla ja satsaamme kakkuun.

Valitsin Luumurahkakakun, koska rakastan rahkaa, jogurttia ja luumua. Toinen peruste oli ohjeen yksinkertaisuus. Voisin kuvitella tekeväni tällaisen tänä jouluna.

Kerrankin tein justiin niin kuin ohjeessa sanottiin. Eikä mikään mennyt tehdessä pieleen – ihme! Lopputulos jopa muistuttaa kirjan ohjetta, ihme numero kaksi.

Tarjosin kakkua lapsille ja lastenlapsille – sama porukka istuu pöydällä joulupäivänäkin. Hyvin kelpasi Leolle, 3,5, ja Iidalle, pian 2 vuotta.

Hyvää joulua!

Luumurahkakakku

8-10 annosta

POHJA

200 g Digestive-keksejä
80 g voita

TÄYTE

5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
5 dl maustamatonta jogurttirahkaa
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
150 g luumumarmeladia
(tilkka kuumaa vettä)

KORISTELUUN

Rouhittua tummaa suklaata

Tee näin:

Murskaa keksit tehosekoittimessa hienoksi jauhelmaksi. Sulata voi ja sekoita se keksijauhelman joukkoon. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija noin 22 cm) pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jogurttirahkaan sokeri ja luumumarmeladi. Kääntele seokseen myös kermavaahto. Kuumenna tilkka vettä ja liuota siihen pehmenneet, kuivaksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivate täyteseokseen ohuena nauhana hyvin sekoittaen.

Levitä täyte keksipohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Koristele suklaarouheella ja vie tarjolle.

Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm: Hyvää joulua. Valokuvat Laura Riihelä. WSOY.

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.

Maailman parhaat korvapuustit tehdään juureen. ET:n toimittaja sai tämän ohjeen hyppysiinsä 25 vuotta sitten ja se on sittemmin hioutunut täydelliseksi.

"Sain maailman parhaan pullaohjeen 25 vuotta sitten. Se hioutui täydelliseksi, kun tein vapaaehtoistyötä SPR:n nuorten turvatalolla, missä leivoin pullaa pakkaset täyteen.

Täydellisyyteen saattaa vaikuttaa se, että lisään taikinaan sokeria, rasvaa ja kardemummaa aina hiukan enemmän kuin ohjeessa lukee. Sama pätee puustien täytteeseen: mitä huolellisemmin malttaa levittää voin (tai margariinin) tasaisesti koko pullalevylle ja mitä reilummalla kädellä ripsottelee sokeria ja kanelia, sitä parempia puusteja saa."

– Ilja Ojala, ET:n toimittaja

Maailman parhaat korvapuustit

Juuri

5 dl lämmintä maitoa
1 hiiva (50 g)
4 dl vehnäjauhoa

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot, sekoita.
  2. Anna tekeytyä noin puoli tuntia liinan alla lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa, jossa on valo päällä. 

Taikina

1 muna
1,5 dl sokeria
3-4 tl kardemummaa
150 g sulatettua voita tai margariinia
7-8 dl vehnäjauhoja

Lisäksi

noin 100 g pehmentynyttä voita tai margariinia
kanelia
sokeria
1 muna

  1. Lisää juuren joukkoon muna, sokeri ja rasva sekoittaen puuhaarukalla. Rasvaa ja sokeria voi mitata vähän reilummalla mitalla.
  2. Lisää vehnäjauhot erissä sekoittaen. Taikina saa olla ennemmin löysä kuin liian jämäkkä. 
  3. Kohota suljetussa uunissa liinalla peitettynä puolisen tuntia. 
  4. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet rasvasta, sokeria ja runsaasti kanelia. 
  5. Kääri levy tiukaksi rullaksi pitkältä sivulta aloittaen. Leikkaa rulla mielesi mukaan joko suoriksi tai hieman kolmionmuotoisiksi paloiksi.
  6. Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille niin, että leikkaussivut osoittavat sivuille. Jos leikkasit pullat kolmionmuotoisiksi, aseta "kärkiosa" ylöspäin.
  7. Paina sormella pullien pintaa keskeltä niin, että puustin poimut aukeavat sivuille.
  8. Kohota liinan alla vähintään 15 minuuttia.
  9. Kauli sillä välin toinen taikinapuolisko, täytä ja tee kuten edellisen kanssa.
  10. Voitele puustit kananmunalla ja ripottele halutessasi päälle raesokeria. Paista korvapuusteja uunin keskitasolla 225 asteessa noin 13 minuuttia. 
  11. Anna jäähtyä hetken ja nauti esimerkiksi maitolasillisen tai kaakaon kera.

Vinkkejä!

  • Puusteista saa tehdä juuri sen kokoisia kuin haluaa. Tiedetäänpä tapaus, jossa suuria pullia rakastava puoliso kyllästyi liian pieniin pulliin ja tarttui itse kaulimeen. Ohjeessa mainittujen 30 korvapuustin sijaan puoliso sai samasta ohjeesta aikaan yhdeksän (9) kappaletta mammuttipullia. 
  • Jos haluat oikaista, voit leipoa puustien sijaan kanelikierteitä. Kauli taikina ja levitä täytteet. Taita levy kahtia niin, että täyte jää sisäpuolelle. Leikkaa levystä noin 2 cm leveitä suikaleita. Kieritä suikaleita päistä eri suuntiin kierteelle ja pyöräytä kauniin muotoiseksi pullaksi. Kohota ja toimi kuten korvapuustien kanssa. 
  • Karamellimaista makua saat, kun lisäät täytteeseen fariinisokeria.