Tämä raikas herkku on samalla myös mahtava vitamiinipommi, ja sopii oivasti juhannusjuhlien jälkkäriksi.

4 annosta

1/2 cantaloupe- tai hunajameloni
2 päärynää
2 kiiviä
1 1/2 dl pensasmustikoita
1 banaani
5 cm tuoretta inkivääriä
2 kanelitankoa
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl juoksevaa hunajaa

Koristeeksi
2 tuoretta viikunaa

  • Pilko kaikki hedelmät kulhoon.
  • Kuori inkivääri ja halkaise se pitkittäin, niin että syntyy mahdollisimman paljon
    makua antavaa leikkauspintaa.
  • Lisää inkivääripalat, kaneli-tangot, sitruunan mehu ja hunaja salaattiin. Anna maustua jääkaapissa noin 2 tuntia.
  • Poista inkiväärin palat ja kanelitangot salaatista ennen tarjoilua.
  • Lohko viikunoita salaatin koristeeksi.

Muista myös oivat lisukkeet grilliruuille. Katso koko lista täältä.

Sosekeitto lämmittää talvisäällä. Keitto on myös hyvä eväs, sillä se kulkee mukana kätevästi termarissa.

Kukkakaalikeitto

4 annosta

800 g kukkakaalia
2 rosamundaperunaa
1 sipuli
2 rkl rypsiöljyä
8 dl vettä
½ sitruunan mehu sitruunan raastettu kuori
3 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 prk (250 g) soijakerma
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa

Päälle :
kukkakaalia
oliiviöljyä
kurpitsansiemeniä

Tee näin:

  • Irrota kukkakaalista kanta. Lohko kaali kukinnoiksi ja ota kolmannes sivuun. Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipuli kuullottumaan. Kaada kattilaan vesi ja kasvikset. Hauduta noin 20 minuuttia eli kunnes kukkakaalit ja perunat ovat kypsiä.
  • Paahda sillä välin kolmannes kukkakaalinupuista. Sipaise pintaan oliiviöljyä ja laita palat uunipellille 275-asteisen uunin ylälämpöön noin 5 minuutiksi eli kunnes ne saavat hieman väriä.
  • Huom! Jos et halua paahtaa kukkakaaleja, käytä koko kukkakaali sosekeiton joukossa.
  • Soseuta keitto.
  • Lisää joukkoon sitruunan mehu ja kuori sekä tuoretta hienonnettua inkivääriä. Hauduta 10 minuuttia.
  • Viimeistele soijakermalla, hunajalla ja suolalla.
  • Tarjoa keitto paahdettujen kukkakaalien ja kurpitsansiemenien höystämänä.

Papupata on tuhtia syötävää. Mausteet ja ja yrtit tuovat siihen mukavasti potkua.

Papupadan resepti on kirjasta ET Klassikot – lukijoiden rakkaimmat reseptit (2012). Näin helsinkiläinen Tuuli Tukiainen kertoo reseptistään:

– Kasvissyöjänä käytän runsaasti papuja. Keitän niitä kerralla isomman määrän ja pakastan annospusseihin tulevaa käyttöä varten. Tämä chilillä ja mintulla ryyditetty pataruoka maistuu kaikille.

Tuulin papupata

4 annosta

1 prk ( 380 g) kidneypapuja tai 2 dl papuja keitettynä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ rkl rypsiöljyä
½ chilipalko
1 paprika
½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 rkl makeaa soijakastiketta
vettä (tai ruokajogurttia, kookosmaitoa, smetanaa)
1 tl kuivattua minttua tai 1 rkl tuoretta
½ tl mustapippuria
(sokeria, suolaa)

  1. Silppua sipulit ja valkosipuli ja kuullota ne öljyssä.
  2. Halkaise chilipalko, poista siemenet, pilko ja lisää kuutioidun paprikan kanssa pannulle.
  3. Sekoita joukkoon silputut aurinkokuivatut tomaatit, tomaattimurska, soija­kastike, vesi ja pavut. Anna muhia puolisen tuntia.
  4. Tasaa maku lusikallisella smetanaa, ruokajogurttia tai kookosmaitoa.
  5. Mausta lopuksi mintulla ja rouhitulla mustapippurilla. Maista ja lisää tarvittaessa ripaus sokeria ja suolaa.
  6. Tarjoa pata riisin tai tattarin kanssa.

Vinkki: Kokeile kidneypapujen tilalla härkäpapuja.