Kehitysvammaisen poikansa kanssa kahden asuva Matti Väliahdet, 76, viihtyy joulunalusajan keittiössä. Hän paistaa joka vuosi lahjaksi ja hyväntekeväisyyteen käsittämättömän määrän piparkakkuja.
Katso jutun lopusta myös Matin herkullinen resepti.

Toimituksen postilaatikossa odottaa maanantaiaamusta suuri laatikko. Se on täynnä piparkakkuja. Ne ovat peräisin loppukesän ET-lehdessä elämästään poikansa kanssa kertoneen Matti Väliahteen uunista. 

– Minulla on tapana ilahduttaa ihmisiä joulunaikaan piparkakuilla, Matti kertoo vaatimattomaan tyyliinsä.

Matti yksinkertaisesti pitää joulunajasta. Jo siksikin, että hänelle taloustyöt ovat mieluisia.

– Olen jo monia vuosia ottanut tavaksi leipoa piparkakkuja erilaisiin myyjäisiin ja lahjaksi.

Leivonnaisia ei synny vain muutamaa pellillistä, vaan yleensä useampi tuhat. Tänä jouluna, tähän mennessä, pipareita on paistunut noin 1 150. Parhaina jouluina niitä on lapattu uunista ulos jopa yli 3 000.

– Ja sitten välillä leivon jotain muuta. Niin kuin vaikkapa eilen itsenäisyyspäivänä leivoin 100 joulutorttua paikallisen kehitysvammayhdistyksen myyjäisiin.

"Itsenäisyyspäivänä leivoin 100 joulutorttua."

Piparkakuntuoksuinen joulupukki

Rovaniemeläinen Matti asuu kahden poikansa Pertin kanssa. Pertti ei juuri malta leipoa, mutta syömäpuoleen hän osallistuu hanakasti ja pyörii mukana ihmettelemässä.

– Pertti on jouluihmisiä, hän on tähän aikaan vuodesta oikein reipas. Itsenäisyyspäivänä meidän pöydässä komeili Pertin päivätoiminnassa askartelemat liput, Matti kertoo.

Piparkakkuja tehdessä Matti rentoutuu.

– Kun vaimoni aikoinaan menehtyi, minun elämääni helpotti se, että olin aina pitänyt taloustöistä. En joutunut opettelemaan kauhan pyörittelyä vasta silloin, Matti toteaa.

Keväisin syntyy munkkeja, jouluisin joululeivonnaisia. Kaikkia niitä on mukava antaa ihmisille ja lahjoittaa myytäväksi hyväntekeväisyyteen.

Matin piparkakkujen salaisuus on yllättävän vähäinen rasvamäärä, joka sekin on margariinia.

Vuosien testailun jälkeen alkuperäisannoksen "1 kilo voita" korvautuu nykyään 400 margariinilla. Ja hyviltä maistuvat, sen täytyy Matinkin myöntää.

– No eipä ole kukaan vielä valittanut, Matti nauraa.

Hänen hyvän joulumielen levittämisensä ei jää pelkkiin piparkakkuihin.

"Kun piparit jossain välissä on leivottu, ehdin vielä joulupukiksi."

 – Kun piparit jossain välissä on leivottu, ehdin vielä joulupukiksi. Ensimmäisenä odottavat Rovaniemen kehitysvammaisten joulujuhlat, sekin on äärettömän kivaa hommaa, tuo pukkina olo, Matti hymähtää.

Matin piparkakkuohje

  • 400 g 70-prosenttista Keiju-margariinia
  • 9 dl sokeria
  • 2 dl siirappia
  • 2 tl kardemummaa
  • 2 annospussia (á 18 g) piparkakkumaustetta
  • 6 tl soodaa
  • 6 kananmunaa
  • n. 2 litraa jauhoja
  • 5 dl perunajauhoja

Kaada kulhoon ensin sokerin kanssa kevyesti vatkatut kananmunat, sulatettu margariini ja siirappi.

Sekoita.

Lisää perunajauhot, mausteet ja venhäjauhot.

Anna taikinan vetäytyä mieluiten yön yli.

Paista 225-asteisessa uunissa kullanruskeiksi.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla.