Kehitysvammaisen poikansa kanssa kahden asuva Matti Väliahdet, 76, viihtyy joulunalusajan keittiössä. Hän paistaa joka vuosi lahjaksi ja hyväntekeväisyyteen käsittämättömän määrän piparkakkuja.
Katso jutun lopusta myös Matin herkullinen resepti.

Toimituksen postilaatikossa odottaa maanantaiaamusta suuri laatikko. Se on täynnä piparkakkuja. Ne ovat peräisin loppukesän ET-lehdessä elämästään poikansa kanssa kertoneen Matti Väliahteen uunista. 

– Minulla on tapana ilahduttaa ihmisiä joulunaikaan piparkakuilla, Matti kertoo vaatimattomaan tyyliinsä.

Matti yksinkertaisesti pitää joulunajasta. Jo siksikin, että hänelle taloustyöt ovat mieluisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olen jo monia vuosia ottanut tavaksi leipoa piparkakkuja erilaisiin myyjäisiin ja lahjaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leivonnaisia ei synny vain muutamaa pellillistä, vaan yleensä useampi tuhat. Tänä jouluna, tähän mennessä, pipareita on paistunut noin 1 150. Parhaina jouluina niitä on lapattu uunista ulos jopa yli 3 000.

– Ja sitten välillä leivon jotain muuta. Niin kuin vaikkapa eilen itsenäisyyspäivänä leivoin 100 joulutorttua paikallisen kehitysvammayhdistyksen myyjäisiin.

"Itsenäisyyspäivänä leivoin 100 joulutorttua."

Piparkakuntuoksuinen joulupukki

Rovaniemeläinen Matti asuu kahden poikansa Pertin kanssa. Pertti ei juuri malta leipoa, mutta syömäpuoleen hän osallistuu hanakasti ja pyörii mukana ihmettelemässä.

– Pertti on jouluihmisiä, hän on tähän aikaan vuodesta oikein reipas. Itsenäisyyspäivänä meidän pöydässä komeili Pertin päivätoiminnassa askartelemat liput, Matti kertoo.

Piparkakkuja tehdessä Matti rentoutuu.

– Kun vaimoni aikoinaan menehtyi, minun elämääni helpotti se, että olin aina pitänyt taloustöistä. En joutunut opettelemaan kauhan pyörittelyä vasta silloin, Matti toteaa.

Keväisin syntyy munkkeja, jouluisin joululeivonnaisia. Kaikkia niitä on mukava antaa ihmisille ja lahjoittaa myytäväksi hyväntekeväisyyteen.

Matin piparkakkujen salaisuus on yllättävän vähäinen rasvamäärä, joka sekin on margariinia.

Vuosien testailun jälkeen alkuperäisannoksen "1 kilo voita" korvautuu nykyään 400 margariinilla. Ja hyviltä maistuvat, sen täytyy Matinkin myöntää.

– No eipä ole kukaan vielä valittanut, Matti nauraa.

Hänen hyvän joulumielen levittämisensä ei jää pelkkiin piparkakkuihin.

"Kun piparit jossain välissä on leivottu, ehdin vielä joulupukiksi."

 – Kun piparit jossain välissä on leivottu, ehdin vielä joulupukiksi. Ensimmäisenä odottavat Rovaniemen kehitysvammaisten joulujuhlat, sekin on äärettömän kivaa hommaa, tuo pukkina olo, Matti hymähtää.

Matin piparkakkuohje

  • 400 g 70-prosenttista Keiju-margariinia
  • 9 dl sokeria
  • 2 dl siirappia
  • 2 tl kardemummaa
  • 2 annospussia (á 18 g) piparkakkumaustetta
  • 6 tl soodaa
  • 6 kananmunaa
  • n. 2 litraa jauhoja
  • 5 dl perunajauhoja

Kaada kulhoon ensin sokerin kanssa kevyesti vatkatut kananmunat, sulatettu margariini ja siirappi.

Sekoita.

Lisää perunajauhot, mausteet ja venhäjauhot.

Anna taikinan vetäytyä mieluiten yön yli.

Paista 225-asteisessa uunissa kullanruskeiksi.

Vierailija

Aivan ihana ihminen tämä Matti. Olisipa näitä Matteja enemmän tässä maailmassa. Kiitos Matti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla