Glögin kanssa maistuvat piparit: nopeat, kotoiset, mausteiset tai suklaiset. Olisiko tänään aikaa leipoa näitä?
Nopeat piparit
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria, 1 dl siirappia
1 dl vettä
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 tl piparkakkumaustetta
- Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää siirappi ja vesi sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet.
- Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa.
- Kauli jauhoseoksella jauhotetulla pöydällä levyksi.
- Ota piparkakkuja ja paista niitä 175 asteessa kymmenen minuuttia.
Kotoiset piparit
200 g voita tai margariinia
1 dl tavallista tai fariinisokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja, ohrakasta tai mantelijauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
- Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa muna joukkoon.
- Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan.
- Leivo tangoiksi ja leikkaa ne viipaleiksi tai pyörittele palat pallosiksi.
- Koristele piparit mieleiseksesi kirsikoilla, manteleilla, pähkinöillä, kookoshiutaleilla, raesokerilla tai kanelilla.
- Paista 175 asteessa 10–15 minuuttia.
Mausteiset piparit
2 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl maustepippuria
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
400 g voita
5 dl sokeria
1 muna
2 dl kuohukermaa
3 tl soodaa
14 dl vehnäjauhoja
- Kuumenna siirappi ja lisää siihen mausteet.
- Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa muna joukkoon.
- Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne sekä jäähtynyt siirappiseos ja kerma vaahtoon. Sekoita mahdollisimman vähän, jotta taikina ei sitkisty.
- Anna taikinan olla viileässä seuraavaan päivään.
- Kauli taikina useassa erässä ohueksi levyksi. Ota muotilla mieleisiäsi piparkakkuja. Paista niitä 200 asteessa viitisen minuuttia.
Suklaiset piparit
250 g voita
dl sokeria
1,5 dl siirappia
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
1,5 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
3–4 rkl kaakaojauhetta
2 munaa
3 tl soodaa
1 tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja
- Mittaa kattilaan rasva, sokeria, siirappi, mausteet ja kaakaojauhe. Kiehauta, anna jäähtyä ja vatkaa vaahdoksi. Lisää munat yksitellen seosta reippaasti vatkaten.
- Sekoita sooda ja suola jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan varovasti sekoitellen.
- Anna takikinan rauhoittua jääkaapissa yön yli.
- Kauli taikina ohueksi. Ripottele pinnalle ohut tasainen kerros kidesokeria juuri ennen kaulinnan loppua. Ota muotilla levystä isohkoja piparkakkuja ja paista 180 asteessa noin 6 minuuttia.