Ilmassa leijuu rapeiden piparien ja suussa sulavien nekkujen tuoksuja. Leivo herkkuja joulupöytään, perinteisiä ja uusia!

Nekkupiparit

4 dl tummaa siirappia
2 dl sokeria
250 g voita
2 ½ tl neilikkaa
2 ½ tl kanelia
7–8 dl vehnäjauhoja
2 ½ tl soodaa
(nonparelleja,
sokerikuorrutetta)

  1. Mittaa siirappi, sokeri, voi, neilikka ja kaneli isohkoon kattilaan. Kiehauta seos siirappiseksi ja hauduta 5 minuuttia.
  2. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää ne kädenlämpöiseen seokseen. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Kauli taikinasta ohuita levyjä ja painele niistä muoteilla pipareita.
  4. Paista pipareita uunin keskitasolla, 200 asteessa 5–7 minuuttia.

Vinkkejä:

  • Voit koristella piparit värikkäillä nonparelleilla. Kauli ne kevyesti piparien pintaan ennen paistamista. Sokerikuorrutus kannattaa pursottaa vasta paiston jälkeen, kun pinta on jäähtynyt.
  • Ohjeessa siirappia on melko paljon, eikä sitä saa ylittää pisaraakaan.
  • Oleellista on, että jauhot lisätään kädenlämpöiseen siirappiin, takinan antaa vetäytyä kylmässä seuraavaan päivään ja kotiuunin tehosta riippuen piparit paistetaan 200-225 asteessa.
  • Jauhoja kannattaa lisätä, jos taikina tuntuu leivottaessa pehmeältä.
  • Kannattaa paistaa aina koekakku uunissa, näin näkee helposti miten taikina toimii, jauhot kun ovat usein hieman erilaisia.

Taatelikakku

1 pkt (250 g) taateleita
2 dl sokeria
2 dl vettä
200 g voita
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
tomusokeria koristeluun

  1. Lohko kivettömät taatelit kattilaan. Lisää sokeri ja vesi. Hauduta niin, että taatelit irtoavat toisistaan ja pehmenevät. Lohko voi joukkoon ja anna sulaa tasaiseksi.
  2. Lisää hieman jäähtyneeseen taateliseokseen muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.
  3. Kumoa taikina leivitettyyn rengasvuokaan.
  4. Kypsennä kakkua uunin ala-tasolla 180 asteessa noin 40 minuuttia.
  5. Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla.

Vinkkejä:

  • Käytä  maitoyliherkälle laktoositonta voita tai leivontamargariinia.
  • Upean muodon antaa jykevä amerikkalainen kakkuvuoka, joka on valualumiinia.

Karpalokakku 

Kakkupohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
¾ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte ja kostutus:
2 dl vettä
2 rkl sokeria
2 ps (à 200 g) karpaloita
1 prk (2–2 ½ dl) kuohukermaa tai Flora vispiä, sokeria

Koristeluun:
osa marjoista
1 dl hyytelösokeria, Dan Sukker
2 pkt ( à 250 g) sokerimassaa, Dr. Oetker
tomusokeria

  1. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi munavaahtoon. Kumoa taikina leivitettyyn irtopohjavuokaan.
  2. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.
  3. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
  4. Jaa puolukat kolmeen osaan. Yhdet tarvitaan kostutusta varten, toiset kermavaahdon joukkoon ja kolmannet koristeeksi.
  5. Ota kolmannes puolukoista kulhoon, lisää vesi ja sokeri. Soseuta sauvasekoittimella tai painellen haarukalla. Kostuta tällä seoksella kakun pinta ja kerrokset. Leivin­sivellin on hyvä apu!
  6. Vatkaa kerma täytettä varten kuohkeaksi. Lisää joukkoon osa puolukoista survottuna sekä sokeria maun mukaan. Levitä täyte kerroksiin ja kokoa kakku.
  7. Koristele. Aseta kakun päälle piparimuotti, esimerkiksi tähti. Kaada puolukat muotin sisään. Valmista hyytelösokerista paketin ohjeen mukaan kiille ja lusikoi se  puolukoiden päälle. Sivele myös kakun pinta ohuelti kiilteellä, niin saat pinnasta viimeistellyn. Irrota muotti varovasti, kun kiille on hyytynyt.
  8. Viimeistele kakku seuraavana päivänä sokerireunuksella. Kauli valmiista sokerimassasta suorakaiteen muotoinen levy. Käytä kaulimisessa apuna tomusokeria, se estää sokerimassaa tarttumasta pöydän pintaan. Kierrä levy kakun ympärille ja rypytä kevyesti yläreunasta. Jos massaa jää jäljelle, pakkaa se tiiviisti pussiin seuraavaa käyttökertaa varten.

Vinkki:  Kakun voi pakastaa täytettynä. Viimeistele pinta ja reunat kuitenkin vasta ennen tarjoilua. 

Karpalonekku

1 tl limetin raastettua kuorta
½  dl kuohukermaa
2 dl ruokosokeria
2 dl  vaaleaa siirappia

Päälle:
1 ps (175 g) pähkinäsekoitusta, esim. Pirkka
kuivattuja karpaloita, esim. Biokia

  1. Paahda pähkinät kevyesti paistinpannulla. Raasta pestyn limetin vihreä kuori.
  2. Mittaa nekkuja varten kattilaan kuohukerma, sokeri ja siirappi. Lisää limettiä.
  3. Kuumenna seosta sekoitellen miedolla lämmöllä. Nekkumassa on valmista, kun pudotat tipan seosta kylmään veteen ja seos pysyy pisaran muodossa.
  4. Kaada kuuma nekkumassa karamellimuotteihin. Ripottele päälle pähkinöitä ja karpaloita.

Vinkki: Todella rapeat lohkot saat, kun sulatat vain ruokosokeria, noin 4 dl. Kun sokeri hieman paksuuntuu, levitä se nopeasti uunipannulle leivin­paperin päälle ja koristele ohjeen tapaan.

Jouluhalko

Kääretorttupohja:
5 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaota

Väliin:
aprikoosi- tai viikunahilloa
Kuorrutus
100 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa

Koristeluun:
muutama pala tummaa
suklaata
marsipaania
(karpaloita)

  1. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon vehnäjauho-kaakaoseos.
  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoon.
  3. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 8 minuuttia. Levitä pöydälle toinen leivinpaperi ja sirottele sille sokeria.
  4. Kumoa kääretorttu heti paiston jälkeen leivinpaperille ja irrota pinnasta toinen, uunissa ollut paperi.
  5. Levitä jäähtyneelle levylle hilloa.
  6. Kääri leivonnainen tiukasti rullalle leivinpaperin avulla. Voit pakastaa tortun tässä vaiheessa tai nostaa sen jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi.
  7. Valmista kuorrute. Sulata suklaa kattilassa tai mikrossa miedolla lämmöllä. Vatkaa kerma kuohkeaksi. Yhdistä ainekset, kun suklaa on hieman jäähtynyt. Älä anna sen kuitenkaan jämähtää!
  8. Kokoa halko. Leikkaa kääretortusta päät viistosti ja liitä kääretortun kylkeen oksiksi. Levitä kuorrute. Koristele pinta suklaarouheella, marsipaanista kaulituilla ja leikatuilla lehdillä sekä karpaloilla.

Päärynäkakku

200 g voita tai leivontamargariinia
3 dl tomusokeria
4 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl päärynämehua
2 tl vaniljasokeria
100 g tummaa suklaata
2 rkl kaakaojauhetta
1 prk (410 g) säilykepäärynöitä

  1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vaahtoon samalla sekoittaen.
  2. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja siivilöi taikinaan. Lorauta joukkoon päärynämehua.
  3. Jaa taikina kahteen osaan. Mausta toinen puoli vaniljasokerilla, toinen rouhitulla tummalla suklaalla ja kaakaojauheella.
  4. Lusikoi erivärisiä taikinanokareita vuorotellen kakkuvuokaan. Voit tehdä yhden ison kakun (halkaisija noin 27 senttiä) tai pienempiä.
  5. Pudota keskelle kakkua yksi tai useampi säilykepäärynä.
  6. Paista isoa kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia. Pienemmille kakuille riittää noin 200 astetta ja 20 minuuttia.
  7. Parhaimmillaan kakku on muutama päivä leipomisesta, vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.

Vinkki: Päärynän sijaan voit käyttää glögillä marinoituja rusinoita tai kuivattuja luumuja. Kokeile myös pieniä päärynöitä vaniljasiirapissa (Pirkka).

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.