Perinteinen makaronilaatikko uudistuu, kun siihen upottaa vihanneksia ja pekonia. Parilla vaihdoksella onnistuu myös kevyempi versio. Tämä resepti julkaistiin ET-lehdessä 5/2017 virheellisesti ilman kananmunien määrää. Tässä korjattu ohje.

Makaronilaatikko

6 annosta

1 ps (400 g) täysjyvämakaroneja
1 pkt (170 g) pekonia
1 sipuli
400 g naudan jauhelihaa
1 tl paprikajauhetta
2 tl oreganoa
1 tl mustapippuria myllystä
1 tl suolaa
1 maustekurkku
4 dl lehtikaalia silputtuna
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
2 dl ruokakermaa
3 munaa
150 g cheddarraastetta
10 kirsikkatomaattia

 

  1. Keitä makaronit pussin ohjeen mukaan. Valuta ja jätä siivilään odottamaan.
  2. Pilko sipuli ja puolet pekonista.
  3. Lisää pekonipalat paistinpannulle ruskistumaan. Sekoita joukkoon jauheliha ja sipuli. Ruskista seos ja mausta se paprikajauheella, oreganolla, pippurilla ja suolalla.
  4. Pilko maustekurkku kuutioiksi. Leikkaa lehtikaalin lehdistä pois kova lehtiruoti ja silppua kaali.
  5. Valmista lihaliemi. Lisää joukkoon kerma ja munat.
  6. Kokoa makaronilaatikko reiluun 4 litran uunivuokaan. Lisää makaronit, jauheliha, maustekurkkukuutiot, lehtikaali ja juustoraaste. Sekoita tasaiseksi.
  7. Lorauta päälle liemi. Halkaise kirsikkatomaatit ja asettele pintaan. Laita pinnalle loput pekonipalat.
  8. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 1 tunti. Jos pinta tummuu liikaa, alenna lämpö 175 asteeseen.

Vinkki! Kevyempi laatikko syntyy, kun kerman korvaa maidolla ja jättää pekonin kokonaan pois.

Miten saada sienikeitosta samettista ja kermaisen tuntuista ilman kuohukermaa ja turhia kaloreita? Tämän herkullisen kantarellikeiton salaisuus on soseutus.

Keitosta kuin keitosta tulee täyteläinen, kun siihen lisää kuohukermaa, mutta jos haluaa syödä kevyemmin, paksun kerman tilalle pitää keksiä jotain muuta. 

Tähän kantarellikeittoon lisätään porkkanaa ja selleriä, jotka sekä keventävät että antavat makua. Kuohukerman sijaan käytetään Koskenlaskijajuustoa, jossa on rasvaa kolmasosa vähemmän kuin kuohukermassa. Lisäksi se antaa keitolle täyteläistä makua.

Kun valmis keitto soseutetaan, siitä tulee samettista ja kuohkeaa – ilman suuria kalorimääriä.

Soseutettu kantarellikeitto

öljyä
½ purjo paloiteltuna
100 g juuriselleriä
1 keskikokoinen porkkana
1 valkosipulin kynsi
5 dl käsiteltyjä kantarelleja (nesteet poistettu, paloiteltuja)
8 dl kasvislientä
200 g voimakasta Koskenlaskijajuustoa
1 dl ruokakermaa
muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia
vajaa maustemitta valkopippuria

  1. Kuullota öljyssä purjopalat, pilkottu valkosipuli, kuutioidut porkkanat ja sellerit. Lisää pilkotut  sienet.
  2. Sekoittele hetki ja lisää kasvisliemi. Keitä noin 15 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
  3. Lisää Koskenlaskija paloina ja anna sen sulaa keiton joukkoon. Lisää ruokakerma, hienonnetut yrtit ja valkopippuri ja kiehauta. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella tai yleiskoneessa. Ripottele keiton päälle persiljaa ja tarjoile.

Tämä ruoka vie Thaimaan makumaailmaan. Merellisen curryn raaka-aineita voi muunnella oman maun mukaan. 

Merellinen vihreä curry

200 g kuorittuja jättikatkarapuja
200 g vaaleaa kalaa
seesamiöljyä
2 tl vihreää currytahnaa
1 chilipalko
2-3 valkosipulin kynttä
1 tlk kookosmaitoa
1 rkl osterikastiketta
paksoita (tai pinaattia)
kevätsipulia
hunaja- tai verkkomelonia
tuoretta korianteria

  1. Kuumenna wokkipannulla tilkka seesamiöljyä. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, chili ja kevätsipuli. Kuullota
  2. Lisää currytahna ja hetken päästä kookosmaito sekä osterikastike. Kuumenna ja anna kiehua lempeästi muutama minuutti.
  3. Lisää katkaravut, paloitellut kalat, hunajamelonipalat ja paksoin lehdet. Kypsennä pari minuuttia. Lisää lopuksi tuore korianteri. Tarkista maku.
  4. Lisää suolaisuutta saat lisäämällä soijakastiketta.
  5. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.