Vanhan kansan tuntema lehtikaali on ponnahtanut unohduksista trendiruoaksi. Voimavihanneksessa on C-vitamiinia jopa kaksi kertaa enemmän kuin appelsiinissa.

1. Puhtia puolustuskykyyn

Sata grammaa lehtikaalia tyydyttää päivän C-vitamiinitarpeen mennen tullen. C-vitamiini suojaa soluja haitalliselta hapettumiselta, tehostaa elimistön puolustuskykyä ja edistää raudan imeytymistä.
Lehtikaalissa on C-vitamiinia 110 mg/ 100 g, appelsiinissa 51 mg/ 100 g.

Tätä tärkeää vitamiinia ei kannata haalia apteekista – vaan jääkaapista

Keventäjän kaveri

Kuitupitoinen lehtikaali täyttää mahan tehokkaasti vähillä kaloreilla. Lisäksi kuidut tekevät hyvää ruoansulatuselimistölle: parantavat vatsan toimintaa ja vähentävät ummetusta.
100 g lehtikaalia sisältää energiaa 40 kcal, kuitua 2 g.

2. Potkua proteiinista

Lehtikaali on oiva ruoka ikääntyvälle, sillä se sisältää proteiinia yhtä paljon kuin rasvaton maito, 35 prosenttia energiasisällöstä. Riittävä proteiinin saanti suojaa muun muassa lihaskadolta ja edesauttaa toimintakyvyn säilymistä.

Taustaa: Mistä saa parhaiten proteiineja?

3. Terveellisiä väriaineita

Lehtikaali sisältää runsaasti karoteenia. Karoteenit ovat oransseja, keltaisia ja punaisia kasvien väriaineita, jotka peittyvät vihreissä kasveissa lehtivihreään. Väriaineet toimivat elimistössä antioksidantteina ja voivat auttaa ehkäisemään sepelvaltimotautia ja syöpiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Huomio! Varo vihreitä ruokia, jos syöt näitä lääkkeitä

4. Täydennystä raudansaantiin

Voimakas vihreä väri kertoo, että lehtikaalissa on paljon rautapitoisia, yhteyttäviä viherhiukkasia. Yli 60-vuotiaiden suositeltava raudansaanti on 9 mg/vrk.
Lehtikaali sisältää rautaa 0,4 mg /100 g.

5. Syöpää vastaan

Lehtikaali sisältää muiden kaalien tavoin glukosinolaatteja, rikkiyhdisteitä, jotka näyttävät ehkäisevän syöpiä. Glukosinolaatit ovat helposti haihtuvia, joten syöpää torjuvia vaikutuksia voi saada vain kypsentämättömästä tai kevyesti höyrytetystä kaalista.


Lähteet: fineli.fi, kasvikset.fi, terveyskirjasto.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla