Mustikkapannareita ja vienosti anikselta maistuvaa mustikkaista siirappia. Oi ihana heinäkuu!

  • 3 munaa
  • 1 prk (200 g) maitorahkaa
  • 2 dl tavallista tai kivennäisvettä
  • 2 dl spelttijauhoja
  • 1 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl tavallista tai hedelmäsokeria
  • ripaus suolaa
  • 3–4 dl mustikoita(2 rkl hillosokeria)
  • 1 sitruunan raastettu kuori

Vaahdota munat. Sekoita rahka ja vesi vaahtoon. Lisää jauhot pinnalle, tee keskelle kuoppa ja mittaa leivinjauhe siihen. Sekoita se ensin jauhoihin, sitten jauhot nesteeseen.

Mausta mustikat halutessasi sokerilla ja sitruunankuorella. Kumoa taikinaan, nostele vain muutama kerta.

Sipaise pannuun rasvaa ja paista pannukakut miedolla lämmöllä.

Tarjoa kuumina mustikoiden ja/tai mustikkasiirapin kanssa, ohje alla.

Mustikkasiirappi

  • 2 dl hedelmäsokeria
  • 5 dl mustikoita
  • 2 dl vettä
  • 2 tähtianista

Mittaa aineet kattilaan.

Keitä hiljalleen, välillä kattilaa ravistaen, kunnes liemi on siirappimaista. Aikaa kuluu puolisen tuntia.

Kaada siirappi kulhoon siivilän läpi. Poista tähtianikset. Pullota siirappi erikoisherkuksi  ja tarjoa  esimerkiksi  jäätelön tai lettujen kastikkeena.

Katso myös nämä ihanat mustikkaherkut:

Tämä kiireisen kalakeitto kypsyy vartissa valmiiksi. Tämä resepti on suunniteltu yhdelle tai kahdelle syöjälle. Määriä lisäämällä saat sopan isommalle porukalle.

Lämminsavulohikeitto

1-2 annosta

1 porkkana
1 iso peruna
4 dl vettä
½ kalaliemikuutio
100 g lämminsavulohta
1 dl ruokakermaa
lehtipersiljaa tai tilliä
(suolaa)

  1. Kuori ja viipaloi porkkana, kuori ja kuutioi peruna. Kuumenna vesi kattilassa, lisää joukkoon kalaliemikuutio ja kasvikset. Keitä noin 10 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  2. Paloittele savulohi ja lisää keittoon ruokakerman kanssa.
  3. Silppua pinnalle lehtipersiljaa tai tilliä. Maista, onko suolaa sopivasti.

Vinkki! Kokeile maustettua ruokakermaa. Savulohikeittoon sopii esimerkiksi ruokakerma valkoviini & tilli.

Alkutalven iltoihin sopii muheva pataruoka. Pitkään olutliemessä muhineet kuivatut luumut ovat tämän ruuan juju.

Annos on viidelle

500 g naudanpaistia
300 g porsaanlihaa suurina kuutioina tai 800 g karjalanpaistilihaa
100 g herkkusieniä
7 salottisipulia
1 rkl voita tai margariinia
200 g kuivattuja luumuja
8 maustepippuria
2 laakerinlehteä
1–2 tl suolaa
n. 2 dl olutta, esim. savuolutta

  • Harjaa herkkusienet puhtaiksi ja leikkaa suuriksi lohkoiksi.
  • Kuori sipulit ja leikkaa puoliksi. Kuullota sipulit ja sienet rasvassa paistinpannussa. Siirrä kasvikset uunin kestävään, kannelliseen pataan.
  • Lisää luumut, maustepippurit ja laakerinlehdet.
  • Ruskista lihakuutiot kahdessa erässä paistinpannussa. Mausta suolalla ja siirrä pataan. Huuhdo pannu oluella ja kaada pataan. Kuumenna paisti liedellä kiehuvaksi.
  • Nosta pata 200-asteisen uunin alatasolle. Kypsennä 1,5–2 tuntia. Peitä kannella kypsennyksen puolivälissä ja laske lämpö 175 asteeseen. Lisää olutta tarvittaessa haudutuksen aikana.
  • Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Mirja Mäkelä Kotkasta kertoo suosikkireseptinsä tarinan:
”Äidilläni oli tapana hauduttaa paisti hitaasti vaaleassa lager-oluessa, 1960-luvulla valikoimat kun eivät olleet vielä kovin kummoiset. Nyt kun saatavilla on kaikenlaisia trendioluita, olutpaistin voi maustaa makunsa mukaan vaikka savuoluella. Mielestäni parhaat patalihat saa irtotiskiltä, mutta myös valmiiksi pakattu karjalanpaistiliha käy.”

Resepti on kirjasta ET Klassikot – lukijoiden rakkaimmat reseptit (2012).