Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Bataatti, avokado ja lohi tekevät tästä salaatista paitsi raikkaan, niin äärimmäisen täydellisen makunautinnon.

4 annosta

400 g bataattia
½ l vettä
1 ½ dl täysjyväkuskusia
1 tl suolaa
300 g loimulohta
1 avokado
1 ps salaattisekoitusta
herneenversoja

Sitruunakastike

3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
1 tl sokeria
¼ tl suolaa

  • Kuori ja kuutioi bataatti. Keitä vesi ja lisää bataatit kypsymään noin 6 minuutiksi. Nosta palat reikäkauhalla sivuun jäähtymään.
  • Lisää kuumaan bataattien keitinveteen suola ja täysjyväcouscous. Nosta kansi tiiviisti paikoilleen ja anna kuskusin turvota noin
    10 minuuttia. Kurkista kattilaan ja sekoita kuskus irtonaiseksi.
  • Irrota loimulohesta nahka ja kuutioi kala. Kuori ja poista avokadosta kivi ja kuutioi hedelmä.
  • Sekoita sitruunakastike. Lisää kuskusin joukkoon bataatit, avokado ja sitruunakastike.
  • Kumoa salaattisekoitus tarjoiluvadille. Kaada sen päälle kuskus ja kalapalat. Koristele salaatti herneenversoilla

Muista myös nämä salaatit

Mehukkaan lasagnen uumenissa on reilusti kalaa ja pinaattia. Lohen pehmeä rasva tekee hyvää aivoille ja sydämelle. Pinaatti on täyttä rautaa.

Lohilasagne

6 annosta

6 täysjyvälasagnelevyä
600 g lohifilee
1 rkl karkeaa merisuolaa

Kastike
20 g voita
½ dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
2 dl raejuustoa
2 dl emmental-mozzarellaraastetta
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä

Pinaattitäyte
1 sipuli
½ rkl öljyä
2 ps (à 200 g) lehtipinaattia pakasteesta
½ dl sitruunamehua
½ tl suolaa

Päälle
1 dl emmental-mozzarellaraastetta

  1. Pyyhi lohi ja nypi mahdolliset ruodot. Hiero karkea merisuola kalan pintaan ja anna sen suolaantua puolisen tuntia huoneenlämmössä. Tee sillä välin kastike ja valmistele täytteet.
  2. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja lorauttele vähitellen joukkoon maito. Hauduta kastiketta 20 minuuttia. Lisää lopuksi kastikkeeseen raejuusto ja juustoraaste sekä suola ja pippuri.
  3. Hienonna sipuli ja kuullota silppua muutama minuutti paistinpannulla. Kumoa joukkoon kohmeiset lehtipinaatit. Hauduta seosta 3–5 minuuttia eli kunnes pinaatti on sulanut. Mausta sitruunamehulla ja suolalla.
  4. Pyyhi suola lohen pinnalta. Leikkaa kala graaviviipaleiksi.
  5. Valuta puolet valkokastikkeesta lasagne­vuuan pohjalle (vuoka noin 24 x 18 cm). Lado kerros lasagnelevyjä kastikkeen päälle. Peittele levyt pinaatilla ja kerroksella kala­viipaleita. Kerrosta vielä pinaattia, kalaa ja lasagnelevyjä sekä loput valko­kastikkeesta. Ripottele pintaan juusto­raastetta.
  6. Paista lasagnea 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Reippaan talvipäivän hämärtyessä maistuu ruokaisa piirakka. Hyvin kypsynyt goudajuusto ja granaattiomenainen hunaja on kerrassaan herkullinen makuyhdistelmä. 

Goudapiirakka

Pohja

200 g voita tai leivontamargariinia
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 rkl kylmää vettä

Täyte

3 dl goudajuustoa raastettuna
2 kananmunaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl ruokakermaa
3 rkl silputtua tuoretta timjamia
¾ tl mustapippuria myllystä
¾ tl suolaa

  1. Sekoita pehmeä voin joukkoon kuivat aineet. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikinasta pallo ja nosta se kelmuun käärittynä jääkaappiin.
  2. Raasta gouda karkeaksi raasteeksi. Sekoita juustoraasteeseen munat, tuorejuusto ja kerma. Silppua timjami joukkoon ja mausta täyte rouhitulla mustapippurilla. Lisää suola.
  3. Taputtele taikina pyöreän vuuan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle.
  4. Paista juustopiirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Granaattiomenahunaja

500 g juoksevaa hunajaa
1 granaattiomena
2 tähtisanista

Halkaise ja granaattiomena ja irrota siitä siemenet. Lusikoi siemenet purkkiin ja kaada päälle hunaja. Sekoita joukkoon tähtianikset. Anna hunajan tekeytyä kylmässä muutaman päivän. Tarjoa juustopiirakan kanssa.