
Uudet perunat saavat seurakseen savukaloja, sitruuna-ahventa, kotitekoista silliä. Kesäisen herkuttelun kruunaa ihana vadelmatorttu.
Keitetyt uudet perunat
uusia perunoita
1–2 tl karkeaa merisuolaa/
1 l vettä
tilliä
- Pese ja rapsuta perunat puhtaiksi.
- Keitä vesi. Lisää suola, tillinvarsia ja perunat.
- Keitä perunoita koon mukaan noin 15 minuuttia. Kun ne ovat napakan kypsiä, kaada vesi pois. Aseta perunoiden päälle pyyhe ja nosta kattila hetkeksi takaisin liedelle höyryttymään.
- Ripottele perunoille tuoretta tilliä.
Sipulikastike
2 punasipulia varsineen
2 keltasipulia varsineen
100 g voita
1 ½ tl suolaa
4 dl kiehuvaa vettä
- Kumoa silputut sipulit tarjoilukulhoon. Mittaa joukkoon voi ja suola.
- Keitä vesi ja kaada sipulien päälle juuri ennen ruokailua.
- Sekoita ja tarjoa uusien perunoiden kanssa.
Punasipulisilli
2 kevyesti suolattua sillifileetä
1 punasipuli
2 rkl hunaja-väkiviinaetikkaa
½ dl vettä
1 rkl juoksevaa hunajaa
(rosmariininoksa)
- Leikkaa silli annospaloiksi. Kuori ja leikkaa sipuli viipaleiksi.
- Sekoita liemi ja kaada sillipalojen ja punasipulien päälle.
- Voit lisätä joukkoon rosmariinia tai tuoretta basilikasilppua.
Sitruuna-ahven
4–8 ahvenfileetä
1 tl sitruunan raastettua kuorta
nokare voita
rouhittua valkopippuria
suolaa
- Lisää voinokare pannulle ja raasta joukkoon pestyn sitruunan raastettua kuorta. Hauduta sitruunankuorta hetki voisulassa.
- Lisää ahvenfileet pannulle. Paista kummaltakin puolelta.
- Rouhi pintaan valkopippuria ja lisää kevyesti suolaa.
Marinoitu savusilakka
10 savusilakkaa
1 keltasipuli varsineen
Marinadi
1 dl rypsiöljyä
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl Provencen yrttejä
½ tl sokeria
½ tl suolaa
valkopippuria
- Perkaa savusilakat ja pilko kalat pieniksi paloiksi.
- Sekoita marinadi ja kaada kalojen päälle. Lisää joukkoon pilkottu sipuli varsineen.
- Anna makujen tekeytyä kylmässä ennen tarjoilua.
Savulohitahna
300 g savulohta
½ dl silputtua ruohosipulia
½ dl silputtua tilliä
1 ½ rkl sitruunamehua
1 dl ranskankermaa tai
turkkilaista jogurttia
- Poista lohipalasta nahka ja ruodot. Hienonna kala karkeaksi.
- Silppua ruohosipuli ja tilli. Pese sitruuna ja purista tarvittava määrä mehua.
- Yhdistä ainekset tahnaksi.
- Anna makujen tekeytyä kylmässä ennen tarjoilua.
Jälkiruoka: Vadelmatorttu
125 g voita tai margariinia
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl ruokosokeria
1 rkl vettä
Täyte
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl ruokosokeria
2 munaa
100 g jauhettua mantelia
3 dl vadelmia
100 g tummaa suklaata
mantelilastuja
Koristeeksi
vadelmia
- Nypi voin joukkoon vehnäjauhot ja sokeri. Lisää vesi. Taputtele tasaiseksi palloksi.
- Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa kelmuun pakattuna puolisen tuntia.
- Levitä taikina jauhotetulle pöydälle ja kauli ohueksi piirakkapohjaksi. Levitä pohja piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla muutamia reikiä.
- Esipaista 200-asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia.
- Valmista kuorrute. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää joukkoon munat yksitellen ja lopuksi mantelijauho. Leikkaa suklaa rouheeksi.
- Ripottele piirakkapohjalle suklaarouhetta ja vadelmia.
- Levitä mantelitäyte päälle ja koristele mantelilastuilla.
- Paista piirasta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
- Koristele torttu tuoreilla vadelmilla ennen tarjoilua.