Uudet perunat saavat seurakseen savukaloja, sitruuna-ahventa, kotitekoista silliä. Keväisen herkuttelun kruunaa ihana vadelmatorttu.

Keitetyt uudet perunat

uusia perunoita
1–2 tl karkeaa merisuolaa/
 1 l vettä
tilliä

  1. Pese ja rapsuta perunat puhtaiksi.
  2. Keitä vesi. Lisää suola, tillin­varsia ja perunat.
  3. Keitä perunoita koon mukaan noin 15 minuuttia. Kun ne ovat napakan kypsiä, kaada vesi pois. Aseta perunoiden päälle pyyhe ja nosta kattila hetkeksi takaisin liedelle höyryttymään.
  4. Ripottele perunoille tuoretta tilliä.

Sipulikastike

2 punasipulia varsineen
2 keltasipulia varsineen
100 g voita
1 ½ tl suolaa
4 dl kiehuvaa vettä

  1. Kumoa silputut sipulit tarjoilukulhoon. Mittaa joukkoon voi ja suola.
  2. Keitä vesi ja kaada sipulien päälle juuri ennen ruokailua.
  3. Sekoita ja tarjoa uusien perunoiden kanssa.

Punasipulisilli

2 kevyesti suolattua sillifileetä
1 punasipuli
2 rkl hunaja-väkiviinaetikkaa
½ dl vettä
1 rkl juoksevaa hunajaa
(rosmariininoksa)

  1. Leikkaa silli annospaloiksi. Kuori ja leikkaa sipuli viipaleiksi.
  2. Sekoita liemi ja kaada sillipalojen ja punasipulien päälle.
  3. Voit lisätä joukkoon rosmariinia tai tuoretta basilikasilppua.

Sitruuna-ahven

4–8 ahvenfileetä
1 tl sitruunan raastettua kuorta
nokare voita
rouhittua valkopippuria
suolaa

  1. Lisää voinokare pannulle ja raasta joukkoon pestyn sitruunan raastettua kuorta. Hauduta sitruunankuorta hetki voisulassa.
  2. Lisää ahvenfileet pannulle. Paista kummaltakin puolelta.
  3. Rouhi pintaan valkopippuria ja lisää kevyesti suolaa.

Marinoitu savusilakka

10 savusilakkaa
1 keltasipuli varsineen
Marinadi
1 dl rypsiöljyä
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl Provencen yrttejä
½ tl sokeria
½ tl suolaa
valkopippuria

  1. Perkaa savusilakat ja pilko kalat pieniksi paloiksi.
  2. Sekoita marinadi ja kaada kalojen päälle. Lisää joukkoon pilkottu sipuli varsineen.
  3. Anna makujen tekeytyä kylmässä ennen tarjoilua.

Savulohitahna

300 g savulohta
½ dl silputtua ruohosipulia
½ dl silputtua tilliä
1 ½ rkl sitruunamehua
1 dl ranskankermaa tai
turkkilaista jogurttia

  1. Poista lohipalasta nahka ja ruodot. Hienonna kala karkeaksi.
  2. Silppua ruohosipuli ja tilli. Pese sitruuna ja purista tarvittava määrä mehua.
  3. Yhdistä ainekset tahnaksi.
  4. Anna makujen tekeytyä kylmässä ennen tarjoilua.

Jälkiruoka: Vadelmatorttu

125 g voita tai margariinia
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl ruokosokeria
1 rkl vettä

Täyte
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl ruokosokeria
2 munaa
100 g jauhettua mantelia
3 dl vadelmia
100 g tummaa suklaata
mantelilastuja

Koristeeksi
vadelmia

  1. Nypi voin joukkoon vehnäjauhot ja sokeri. Lisää vesi. Taputtele tasaiseksi palloksi.
  2. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa kelmuun pakattuna puolisen tuntia.
  3. Levitä taikina jauhotetulle pöydälle ja kauli ohueksi piirakkapohjaksi. Levitä pohja piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla muutamia reikiä.
  4. Esipaista 200-asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia.
  5. Valmista kuorrute. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää joukkoon munat yksitellen ja lopuksi mantelijauho. Leikkaa suklaa rouheeksi.
  6. Ripottele piirakkapohjalle suklaarouhetta ja vadelmia.
  7. Levitä mantelitäyte päälle ja koristele mantelilastuilla.
  8. Paista piirasta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
  9. Koristele torttu tuoreilla vadelmilla ennen tarjoilua.

Katso tästä parhaat jälkiruokareseptit!

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.