Tämä silli valmistuu nopeasti vappupöytään.

4 annosta

2 kpl matjessillifileetä

Kastike

2 dl smetanaa
1 rkl dijoninsinappia
¾ dl hienonnettua tilliä
¾ dl hienonnettua ruohosipulia
½ tl sokeria

Pinnalle

tilliä

Teitkö jo munkit? Katso helppo ohje tästä.

  • Valuta ja pyyhi fileiden pinta. Leikkaa fileet viistopaloiksi.
  • Yhdistä kastikeainekset ja lisää joukkoon silli. Anna makujen tekeytyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.
  • Koristele annos tillillä.
     

    Muista myös sima! Katso uudet reseptit tästä.

Tämä kiireisen kalakeitto kypsyy vartissa valmiiksi. Tämä resepti on suunniteltu yhdelle tai kahdelle syöjälle. Määriä lisäämällä saat sopan isommalle porukalle.

Lämminsavulohikeitto

1-2 annosta

1 porkkana
1 iso peruna
4 dl vettä
½ kalaliemikuutio
100 g lämminsavulohta
1 dl ruokakermaa
lehtipersiljaa tai tilliä
(suolaa)

  1. Kuori ja viipaloi porkkana, kuori ja kuutioi peruna. Kuumenna vesi kattilassa, lisää joukkoon kalaliemikuutio ja kasvikset. Keitä noin 10 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  2. Paloittele savulohi ja lisää keittoon ruokakerman kanssa.
  3. Silppua pinnalle lehtipersiljaa tai tilliä. Maista, onko suolaa sopivasti.

Vinkki! Kokeile maustettua ruokakermaa. Savulohikeittoon sopii esimerkiksi ruokakerma valkoviini & tilli.

Alkutalven iltoihin sopii muheva pataruoka. Pitkään olutliemessä muhineet kuivatut luumut ovat tämän ruuan juju.

Annos on viidelle

500 g naudanpaistia
300 g porsaanlihaa suurina kuutioina tai 800 g karjalanpaistilihaa
100 g herkkusieniä
7 salottisipulia
1 rkl voita tai margariinia
200 g kuivattuja luumuja
8 maustepippuria
2 laakerinlehteä
1–2 tl suolaa
n. 2 dl olutta, esim. savuolutta

  • Harjaa herkkusienet puhtaiksi ja leikkaa suuriksi lohkoiksi.
  • Kuori sipulit ja leikkaa puoliksi. Kuullota sipulit ja sienet rasvassa paistinpannussa. Siirrä kasvikset uunin kestävään, kannelliseen pataan.
  • Lisää luumut, maustepippurit ja laakerinlehdet.
  • Ruskista lihakuutiot kahdessa erässä paistinpannussa. Mausta suolalla ja siirrä pataan. Huuhdo pannu oluella ja kaada pataan. Kuumenna paisti liedellä kiehuvaksi.
  • Nosta pata 200-asteisen uunin alatasolle. Kypsennä 1,5–2 tuntia. Peitä kannella kypsennyksen puolivälissä ja laske lämpö 175 asteeseen. Lisää olutta tarvittaessa haudutuksen aikana.
  • Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Mirja Mäkelä Kotkasta kertoo suosikkireseptinsä tarinan:
”Äidilläni oli tapana hauduttaa paisti hitaasti vaaleassa lager-oluessa, 1960-luvulla valikoimat kun eivät olleet vielä kovin kummoiset. Nyt kun saatavilla on kaikenlaisia trendioluita, olutpaistin voi maustaa makunsa mukaan vaikka savuoluella. Mielestäni parhaat patalihat saa irtotiskiltä, mutta myös valmiiksi pakattu karjalanpaistiliha käy.”

Resepti on kirjasta ET Klassikot – lukijoiden rakkaimmat reseptit (2012).