
Ei vappua ilman suussasulavia munkkeja. Kokeile ruokatoimittajamme, television kokkiohjelma Soppa 365:n Christina Aaltion klassikkoreseptiä ja nauti vapun makeasta herkusta.
noin 30 kpl
1/2 l maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
14–16 dl vehnäjauhoja
150 g voita tai leivontamargariinia
Paistamiseen
1 l rypsiöljyä
Pinnalle
sokeria
Muista myös sima! Katso uudet reseptit tästä.
- Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi.
- Alusta loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Lisää viimeisenä pehmeä tai sulatettu rasva. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
- Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota pullat liinan alla.
- Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kokeile öljyn kuumuutta taikinapalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170–180 asteista), kun taikina tulee kauniin ruskeaksi muutamassa minuutissa.
- Varaa kattilan lähelle kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa.
- Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.
- Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa.
Vinkki: Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon. Voit käyttää samaa öljyä 2-3 paistokertaan.
Öljy säilyy jääkaapissa. Vanhentuneen öljyn voi hävittää pullossa sekajätteen mukana.