Eturauhassyöpä on useimmiten paikallinen syöpä, joka ei aiheuta mitään terveysvaaraa. Silti potilasta huolettaa. Kymmeneen kysymykseen vastaa Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Harri Vertio.

1 Kun eturauhassyöpä havaitaan, miten sitä aletaan hoitaa?
Syövän levinneisyys on määritettävä ensin. Jos syöpä on paikallinen syöpä eli kasvaa vain eturauhasessa oman kapselinsa sisässä, valittavana on leikkaus, sädehoito tai lääkehoito. Tällainen syöpä paranee yleensä hyvin.

Aina eturauhassyöpää ei edes tarvitse hoitaa. Näin on silloin, jos se kasvaa todella hitaasti, aiheuttamatta vaaraa. Jos taas syöpä on levinnyt paikallisesti esimerkiksi jonkin verran kapselin ulkopuolelle, se voidaan hoitaa sädehoidolla. Muualle elimistöön levinnyttä syöpää yritetään jarrutella lääkkeillä.

2 Mihin eturauhassyövän lääkehoito perustuu?
Eturauhassyöpä on hormonilähtöinen syöpä. Lääkkeillä pyritään muuttamaan miehen hormonitasapainoa, jotta syöpäkasvain ei saisi mieshormonista kasvuvoimaa. Nopein ja tehokkain tapa on kivesten poisto, mutta myös lääkityksellä voidaan vähentää testosteronin tuotantoa ja estää mieshormonin vaikutuksia. Tällaisia lääkkeitä on käytössä useita.

3 Missä vaiheessa sytostaatit tulevat hoitoon mukaan?
Sytostaatteja tarvitaan, jos syöpä on levinnyt ja etäpesäkkeitä on muualla elimistössä. Solunsalpaajilla tähdätään syöpäsolujen tuhoa­miseen. Eturauhassyövän lääkehoito on tullut yhä paremmaksi, mutta vielä ei ole osattu valmistaa täydellisesti toimivia täsmälääkkeitä eli vain syöpäsoluihin vaikuttavia lääkemolekyylejä. Siksi sytostaateilla on niin paljon haittavaikutuksia.

4 Milloin päädytään kivesten poistoon?
Poisto voidaan tehdä kaikissa eturauhassyöpämuodoissa, mutta käytännössä kivekset poistetaan silloin, kun syöpä on levinnyt. Usein mies saa leikkauksen jälkeen hormonieritykseen vaikuttavaa hoitoa.

5 Onko miehille olemassa eturauhaskudoksen säästävää leikkausta?
Säästäväksi voi sanoa leikkausta, jossa itse kives jää, mutta sen hormonia tuottava osuus otetaan pois. Poistetun kiveksen tilalle voidaan potilaan halutessa asettaa keinokives.

6 Meneekö hoidossa myös mieskunto?
Kyllä potenssi ainakin heikkenee suurella osalla miehistä leikkauksen ja hormonihoidon vaikutuksesta. Vähän harvemmin muilla hoidoilla, varsinkaan sädehoidolla.

7 Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain 4000 miestä. Miksi näin moni?
Syövän syitä ei tiedetä. Peräti noin puolella viisikymppisistä on eturauhasen syöpä ja hyvin suurelle osalle miehistä se tulee viimeistään vanhuusiässä.
Vaikka syövän ilmaantuvuus on näin yleinen, useimmilla syöpäkasvain pysyttelee koko eliniän hyvin pienenä ja kasvaa hitaasti. Mies siis kuolee erittäin todennäköisesti johonkin muuhun sairauteen kuin eturauhasen syöpään.

On hyvä muistaa, että lääkäriin on syytä lähteä, jos eturauhanen alkaa aiheuttaa ongelmia eli lähinnä virtsan tulon heikkenemistä. Silloin tutkitaan syövän mahdollisuus, vaikka virtsausongelmat saattavat myös johtua hyvälaatuisesta eturauhasen suurenemisesta.

Myös verivirtsaisuus ja eturauhasen kova kipu ovat lääkäriinlähdön paikkoja.

8 Mistä lääkäri tietää, mikä syöpä kasvaa hitaasti ja mikä on altis leviämään?
Ei lääkäri aina tiedäkään. Viitteitä sen sijaan on. Jos PSA-arvot alkavat nousta nopeasti, havaittua syöpää täytyy alkaa hoitaa. Hidaskasvuista syöpää ei haluta hoitaa sen vaarattomuuden vuoksi ja siksi, että syövän hoidossa on omat, usein hankalatkin sivuvaikutuksensa.
Eturauhassyövästä selviää yhdeksän sairastunutta kymmenestä, joten tauti on Suomessa hyvin hoidossa.

9 Eikö eturauhassyöpien hoitamatta jättäminen ole silti hirveä riski?
Kyllä se on riski. Myös potilaalle on usein järkytys, että todettua eturauhassyöpää ei aiota hoitaa. Terveydenhuolto on koettanut luoda tähän ongelmaan sellaisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi aktiivinen seuranta.

Se tarkoittaa sitä, että miestä tutkitaan useimmiten kerran vuodessa. Tarkistetaan, ettei syöpä pääse leviämään kapselinsa ulkopuolelle.
Eturauhassyöpään päästään nopeasti kiinni, jos kasvain alkaakin osoittaa ärhäköitymisen merkkejä. Valtakunnallista ja maksutonta eturauhassyövän seulontaa harkitaan parhaillaan.

10 Mistä eturauhassyöpäpotilas voi saada henkistä tukea ja apua?
Sairastuneella on kova tarve saada sairaudestaan tietoa. Luotettavaa tietoa syövistä löytyy syöpäjärjestöjen sivuilta, joilla kerrotaan myös maakunnallisista syöpäyhdistyksistä ja potilasjärjestöistä. Eturauhassyöpäpotilaiden yhdistykselläkin on omat nettisivunsa.
www.cancer.fi
www.propo.fi

Mikä ihmeen PSA?

 • PSA-eli eturauhaskoe on testi, jolla voidaan selvittää, onko miehellä eturauhassyöpä. Eturauhanen suurenee iän myötä ja siksi testin normaalit viitearvotkin nousevat, kun mies ikääntyy.
 • Kun PSA-arvo testissä on yli 10, syövän todennäköisyys on 50 prosenttia. Tutkimusta käytetään lähinnä jo todetun eturauhassyövän seurantaan.
 • Terveiden miesten syöpäseulontaan PSA:ta ei käytetä, koska koe ei ole siinä tarpeeksi hyvä. Lisäksi tiedetään, että useimmiten eturauhassyöpä kasvaa erittäin hitaasti ja jää niin paikalliseksi, ettei siitä koidu miehen elinaikana terveyshaittaa – eikä syöpää siksi tarvitse hoitaakaan.

Lähde: Mustajoki ja Kaukua: Senkka ja sata muuta tutkimusta. Duodecim 2008.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto