Eturauhassyöpä on useimmiten paikallinen syöpä, joka ei aiheuta mitään terveysvaaraa. Silti potilasta huolettaa. Kymmeneen kysymykseen vastaa Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Harri Vertio.

1 Kun eturauhassyöpä havaitaan, miten sitä aletaan hoitaa?
Syövän levinneisyys on määritettävä ensin. Jos syöpä on paikallinen syöpä eli kasvaa vain eturauhasessa oman kapselinsa sisässä, valittavana on leikkaus, sädehoito tai lääkehoito. Tällainen syöpä paranee yleensä hyvin.

Aina eturauhassyöpää ei edes tarvitse hoitaa. Näin on silloin, jos se kasvaa todella hitaasti, aiheuttamatta vaaraa. Jos taas syöpä on levinnyt paikallisesti esimerkiksi jonkin verran kapselin ulkopuolelle, se voidaan hoitaa sädehoidolla. Muualle elimistöön levinnyttä syöpää yritetään jarrutella lääkkeillä.

2 Mihin eturauhassyövän lääkehoito perustuu?
Eturauhassyöpä on hormonilähtöinen syöpä. Lääkkeillä pyritään muuttamaan miehen hormonitasapainoa, jotta syöpäkasvain ei saisi mieshormonista kasvuvoimaa. Nopein ja tehokkain tapa on kivesten poisto, mutta myös lääkityksellä voidaan vähentää testosteronin tuotantoa ja estää mieshormonin vaikutuksia. Tällaisia lääkkeitä on käytössä useita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3 Missä vaiheessa sytostaatit tulevat hoitoon mukaan?
Sytostaatteja tarvitaan, jos syöpä on levinnyt ja etäpesäkkeitä on muualla elimistössä. Solunsalpaajilla tähdätään syöpäsolujen tuhoa­miseen. Eturauhassyövän lääkehoito on tullut yhä paremmaksi, mutta vielä ei ole osattu valmistaa täydellisesti toimivia täsmälääkkeitä eli vain syöpäsoluihin vaikuttavia lääkemolekyylejä. Siksi sytostaateilla on niin paljon haittavaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4 Milloin päädytään kivesten poistoon?
Poisto voidaan tehdä kaikissa eturauhassyöpämuodoissa, mutta käytännössä kivekset poistetaan silloin, kun syöpä on levinnyt. Usein mies saa leikkauksen jälkeen hormonieritykseen vaikuttavaa hoitoa.

5 Onko miehille olemassa eturauhaskudoksen säästävää leikkausta?
Säästäväksi voi sanoa leikkausta, jossa itse kives jää, mutta sen hormonia tuottava osuus otetaan pois. Poistetun kiveksen tilalle voidaan potilaan halutessa asettaa keinokives.

6 Meneekö hoidossa myös mieskunto?
Kyllä potenssi ainakin heikkenee suurella osalla miehistä leikkauksen ja hormonihoidon vaikutuksesta. Vähän harvemmin muilla hoidoilla, varsinkaan sädehoidolla.

7 Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain 4000 miestä. Miksi näin moni?
Syövän syitä ei tiedetä. Peräti noin puolella viisikymppisistä on eturauhasen syöpä ja hyvin suurelle osalle miehistä se tulee viimeistään vanhuusiässä.
Vaikka syövän ilmaantuvuus on näin yleinen, useimmilla syöpäkasvain pysyttelee koko eliniän hyvin pienenä ja kasvaa hitaasti. Mies siis kuolee erittäin todennäköisesti johonkin muuhun sairauteen kuin eturauhasen syöpään.

On hyvä muistaa, että lääkäriin on syytä lähteä, jos eturauhanen alkaa aiheuttaa ongelmia eli lähinnä virtsan tulon heikkenemistä. Silloin tutkitaan syövän mahdollisuus, vaikka virtsausongelmat saattavat myös johtua hyvälaatuisesta eturauhasen suurenemisesta.

Myös verivirtsaisuus ja eturauhasen kova kipu ovat lääkäriinlähdön paikkoja.

8 Mistä lääkäri tietää, mikä syöpä kasvaa hitaasti ja mikä on altis leviämään?
Ei lääkäri aina tiedäkään. Viitteitä sen sijaan on. Jos PSA-arvot alkavat nousta nopeasti, havaittua syöpää täytyy alkaa hoitaa. Hidaskasvuista syöpää ei haluta hoitaa sen vaarattomuuden vuoksi ja siksi, että syövän hoidossa on omat, usein hankalatkin sivuvaikutuksensa.
Eturauhassyövästä selviää yhdeksän sairastunutta kymmenestä, joten tauti on Suomessa hyvin hoidossa.

9 Eikö eturauhassyöpien hoitamatta jättäminen ole silti hirveä riski?
Kyllä se on riski. Myös potilaalle on usein järkytys, että todettua eturauhassyöpää ei aiota hoitaa. Terveydenhuolto on koettanut luoda tähän ongelmaan sellaisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi aktiivinen seuranta.

Se tarkoittaa sitä, että miestä tutkitaan useimmiten kerran vuodessa. Tarkistetaan, ettei syöpä pääse leviämään kapselinsa ulkopuolelle.
Eturauhassyöpään päästään nopeasti kiinni, jos kasvain alkaakin osoittaa ärhäköitymisen merkkejä. Valtakunnallista ja maksutonta eturauhassyövän seulontaa harkitaan parhaillaan.

10 Mistä eturauhassyöpäpotilas voi saada henkistä tukea ja apua?
Sairastuneella on kova tarve saada sairaudestaan tietoa. Luotettavaa tietoa syövistä löytyy syöpäjärjestöjen sivuilta, joilla kerrotaan myös maakunnallisista syöpäyhdistyksistä ja potilasjärjestöistä. Eturauhassyöpäpotilaiden yhdistykselläkin on omat nettisivunsa.
www.cancer.fi
www.propo.fi

Mikä ihmeen PSA?

  • PSA-eli eturauhaskoe on testi, jolla voidaan selvittää, onko miehellä eturauhassyöpä. Eturauhanen suurenee iän myötä ja siksi testin normaalit viitearvotkin nousevat, kun mies ikääntyy.
  • Kun PSA-arvo testissä on yli 10, syövän todennäköisyys on 50 prosenttia. Tutkimusta käytetään lähinnä jo todetun eturauhassyövän seurantaan.
  • Terveiden miesten syöpäseulontaan PSA:ta ei käytetä, koska koe ei ole siinä tarpeeksi hyvä. Lisäksi tiedetään, että useimmiten eturauhassyöpä kasvaa erittäin hitaasti ja jää niin paikalliseksi, ettei siitä koidu miehen elinaikana terveyshaittaa – eikä syöpää siksi tarvitse hoitaakaan.

Lähde: Mustajoki ja Kaukua: Senkka ja sata muuta tutkimusta. Duodecim 2008.

Sisältö jatkuu mainoksen alla