Parkinsonin taudin syntyyn johtava tekijä saattaa löytyä suolistosta tai ylähengitysteistä. Asiaa tutkitaan Helsingin yliopistossa.

Helsingin yliopistossa on meneilläään tutkimus, jossa verrataan Parkinsonin tautia sairastavien ja terveiden verrokkien nenänielun ja suoliston mikorobeja.
 
Nenänielu ja suolisto otettiin tutkimuksen kohteeksi, koska ensimmäiset Parkinsonin tautiin liittyvät hermosoluvauriot syntyvät nimenomaan hajuaistiin liittyvissä aivojen osissa ja suoliston hermostossa.
 
- Nenänielussa ja suolistossa on paljon mikro-organismeja, joten tuntuu luonnolliselta etsiä tautiin vaikuttavia mikrobeja näistä paikoista, sanoo LT Filip Scheperjans, joka on toinen tutkimuksen johtajista.

Michael J. Foxin säätiöltä rahaa

Jos mikrobikoostumus osoittautuu erilaiseksi kahden eri tutkimusryhmän välillä, saadaan paljon uutta tietoa Parkinsonin taudin synnystä.
 
Tutkijat pitävät mahdollisena, että taudin käynnistäjä voisi olla infektio. Siihen viittaa se, että Parkinsonin tautiin sairastumisia todetaan usein ajallisina ja paikallisina ryppäinä.

Suomalaistutkimus sai Michael J. Foxin säätiöltä jo aikaisemmin 75 000 dollaria, ja jatkotutkimusta varten säätiö myönsi 394 000 dollaria. Amerikkalainen elokuvanäyttelijä Michael J. Fox sairastaa Parkinsonin tautia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaistutkimusta johtavat LT Filip Scheperjans ja Laboratorion johtaja Petri Auvinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla