Tuikkiva ja viiltävä iskiaskipu on hermosärkyä, jonka aika onneksi yleensä parantaa. Useimmiten se saa alkunsa välilevyn pullistumasta.

 1. Mistä iskiaskivussa on kyse?

  Iskiaskipu johtuu alaselän ja pakaran tienoilla kulkevan iskiashermon ärsytyksestä. Kun niin käy, alaselkä kipeytyy usein pahasti ja kipu tuntuu tietyissä asennoissa yleensä viiltävinä tai tuikkivina kiputuntemuksina. Hermosta kipu säteilee jalkaan ja jopa varpaisiin asti. Raajaan saattaa ilmaantua myös pistelyä, tunnottomuutta tai lihasheikkoutta.

 2. Onko iskias sama asia kuin välilevyn pullistuma tai tyrä?

  Ei aina, mutta kivun syntysyyt liittyvät usein juuri välilevyn pullistumaan. Jos välilevy pääsee rappeutumaan, alaselän nikamien välilevy voi revetä niin, että välilevyn hyytelömäistä sisältöä työntyy ulos. Syntynyt pullistuma tai tyrä saattaa painaa  iskiashermoa kivuliain seurauksin.
  Iskiaskivun erottaa muista alaselän kiputiloista kivun luonne: ärsyyntynyt hermo välittää kiputuntemukset muuallekin kehoon kuin selän alueelle, nimenomaan raajoihin.

  Kiinnostava artikkeli: Miten pääsen eroon notkoselästä? 10 kysymystä

 3. Miten hoidan iskiaskipua?

  Ole kärsivällinen. Iskiaskipu paranee itsestään, joskin hitaammin kuin lihaksista johtuva selkäkipu. Puolet potilaista joutuu sietämään yhtäjaksoista iskiaskipua kuukaudenkin verran, etenkin, jos kivun syynä on iskiashermoa painava välilevyn pullistuma.
  Kipua voi hallita tulehduskipulääkkeillä; sen sijaan kipugeeleistä ei iskiaskipuun ole apua. Liikkumista pitää jatkaa. Liiku kipusi ehdoilla, mutta päivittäin.

 4. Auttaako lämpö tai kylmä?

  Kumpaakin konstia kannattaa kokeilla. Yksi kokee kylmägeelipussilla hautomisen lievittävän kipuja, toinen vannoo lämpöhauteen nimiin.
  Tutkittua apua on fysioterapiasta. Fysioterapeutin ohjein löydät liikesuunnat, joita kannattaa kipuoireisena välttää ja toisaalta suosia. Liikeharjoittelu on tärkeää siksikin, että oikeilla liikkeillä voi nopeuttaa esimerkiksi välilevyn pullistuman vetäytymistä takaisin normaaliksi.

 5. Entä, jos tavalliset tulehduskipulääkkeet ­eivät riitä?

  Lääkäri voi määrätä pahaan iskiaskipuun keskushermostoon vaikuttavia opiaatteja tai hermosärkyä loiventavia neuropaattisen kivun lääkkeitä. Jälkimmäisiin kuuluu muun muassa amitriptyliini.
  Useimmilla iskiaskipupotilailla viiltävän kivun terävin kärki taittuu näiden lääkkeiden avulla.

 6. Hakeutuisinko sähköhoitoon tai ­akupunktioon?

  Kumpikin hoitotapa voi tehota myös iskiaskipuun, mutta etukäteen sitä ei voi luvata. Akupunktio on parhaimmillaan hyvä tapa laukaista lihasjännitys, ja sähköhoito helpottaa usein juuri hermoista lähtevää neuropaattista särkyä. Käänny koulutetun fysioterapeutin puoleen.

 7. Onko selän tukivyöstä hyötyä?

  Vyö tukee selkää, joten kokeilla kannattaa. Monet selkäpotilaat käyttävät tukivyötä vaikkapa kotitöissä ja silloin, kun pitää nostella tavaroita. Hanki iskiasvyö terveyskaupasta, jotta saat vyön käyttöön oikeat ohjeet ja vaivaasi varmasti sopivan tuotteen.

 8. Mitä teen, jos yöuneni menevät kivun takia?

  Kaikille iskiaspotilaille sopivaa vinkkiä ei ole antaa. Etsi sinulle parhaiten sopiva nukkuma-asento. Monelle se on kylkimakuu niin, että kehon paino on kipeällä kyljellä. Kokeile asettaa iskiaskohdan ja patjan väliin matala tyyny, joka tukee kipeää kohtaa.
   

  Monta tuntia sinä istut päivässä? Tämän se kertoo kehostasi

 9. Kumpi toimii paremmin: istuma- vai seisomatyö?

  Istuminen rasittaa alaselkää selkeämmin kuin seisominen. Näin siksi, että istuessa alaselkään kohdistuu huomattavasti korkeampi paine kuin seistessä. Koeta säätää tuolia loivaan takakenoon, se saattaa helpottaa. On myös hyvä nousta tuolista säännöllisin väliajoin seisaalleen. Jos mahdollista, aseta esimerkiksi tietokone hyllylle siten, että pystyt naputtelemaan sitä seisaallasi.

 10. Milloin on syytä lähteä  lääkäriin?

  Silloin, jos jalkaterästä lähtevät voimat tai jalka alkaa läpsyä. Mene lääkäriin myös silloin, jos virtsan tai ulosteen pidätyskyky katoaa tai iskiaskipu yltyy aivan sietämättömäksi. Nämä oireet ovat merkkejä vaikeasta hermojuurivauriosta tai siitä, että iskiashermo on niin pahasti jumissa, että se täytyy leikata. Iskias leikataan myös siinä tapauksessa, että potilaalle ilmaantuu jalkojen halvausoireita.
   

  Lue myös: Istutko lysyssä? Aloita ryhtiremontti

  Asiantuntijana fysiatrian erikoislääkäri, asiantuntijalääkäri Harri Hämäläinen, HUS ja Selkäliitto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Söin usein toistuvaan iskiasvaivaan lääkärin määräyksestä voimakasta Buranaa. Se ei auttanut. Kävin myös niksauttajalla mutta ei auttanut. Sitten ortopedikäski hankkia kunnonjämäkät lenkkarit. Jopa parani, eikä sen koomin ole uusiutunut. Kuntosalin selkäkiikussa venyttely tuntuu hyvältä, jos tunuu iskiakselta tuntuvia alkuoireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla