Miten kantapään luupiikkitauti syntyy ja auttaako jumppa, kysyy ET:n lukija. Omalääkäri Risto Laitila vastaa.

Kärsin kantapään luupiikkitaudista. Jumppaa kuulemma suositellaan, mutta auttaako se oikeasti? Vaiva kai paranee usein itsekseenkin. Miten tauti muuten oikein syntyy?

– Kantapääparka 57 v

Omalääkäri Risto Laitila vastaa:

Luupiikkitauti on oikeasti jalkapohjan kalvojänteen kivulias rappeutumisilmiö kantaluun kiinnittymiskohdassa. Kun isovarvas ojentuu askeltaessa, kalvojänne kiristyy ja tukee jalkaa. Kalvojänne tekee askeltamisesta kevyttä ja kaunisrytmistä yhdessä nilkan ja jalkaterän joustavan liikkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Iän myötä kalvojänteen kimmoisuus vähenee, ja kaikki altistuvat vaivalle. Erityisen alttiita ovat vaihdevuosia lähestyvät naiset, ylipainoiset ja seisomatyöläiset. Jäykkä nilkkanivel, pohjelihasten kireydet ja jalkaterän poikkeava anatomia voivat edesauttaa plantaarifaskiitiksikin sanotun kiusan kehittymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jumppa on tärkeää. Kalvojännettä ja pohjelihaksia pitäisi venytellä sinnikkäästi. Lisäksi jalkaterän virheasentojen korjaus hyvillä jalkineilla ja mahdollisilla hoitopohjallisilla voivat estää taudin syntyä ja myös sen uusimista.

Kantapää piikkikö

Hyvä konsti , hiero niinsanottuja luupiikkeja kolfpallolla ,villasukka jalkaan ja pallo sinne ,pyörittelet palloa näin löydät kipeät kohdat. TOIMII HYVIN ON KOKEMUSTA

Vierailija

Jalkaterän ja nilkan virheasennot voivat heijastua kipuina selässä asti. Jalassa on 52 luuta ja yli sata lihasta.

Jalkafysioterapeutit tekevät tukipohjallisia jalkaterän virheasentojen korjaamiseksi. Näitä on kaikissa suurissa kaupungeissa. Lääkärin lähetteellä saa kelakorvauksen jalkafysioterapeutin tutkimuksesta.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla