Kun jalkapohjissa on nestettä, missä on vika? Omalääkäri vastasi ongelmaan ja sai myös lukijat kommentoimaan asiaan. Osalla vaiva liittyy kilpirauhaseen.

Olen 62-vuotias nainen. Jalkapohjiini kertyy yön aikana nestettä. Kun lähden kävelemään, tuntuin siltä kuin olisi geelityyny olisi keskellä jalkapohjaa. Päivän aikana neste häviää.

Ei se elämänmenoa haittaa, mutta harmillista tämä kyllä on.

Mistä on kyse? Olen perusterve, ei ole sokeritautia eikä mitään muutakaan.
– Geelityynyt

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Etpäs nyt heitäkään mitään  helppoa kysymystä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäinen ajatus on: onkohan neste todellista vai voisiko se olla vain vääristynyt tuntoaistimus? Tunnistaako sen siis sormin tutkimalla? Aamulla on nest tuntuu, mutta illalla taas ei.

Jalkapohjissa on joskus harvinaisia sidekudoskasvaimia, mutta ne ovat järjestään kipeitä eivätkä välillä häviä. Holvijänteen tulehdus, plantaarifaskiitti, voisi ehkä lieväoireisena selittää tuntemuksen, mutta ei tyynymäisiä nestekertymiä.

Ääreishermoston vioittuminen, tyypillisesti diabeteksessä, tuottaa jalkapohjan vääristyneitä tuntemuksia. Potilaat kuvaavat sitä monesti pumpulin päällä kävelemisenä. Se tulee hermosäryn ja tuntopuutosten kyytipoikana, joten pois se sinusta.

Omalääkäri Risto Laitila huusi myös lukijoita apuun mystisessä vaivassa, ja sai muun muassa alla olevat vastaukset.

Lukijoiden vastauksia x 8

 1. Olen jo pari vuotta tarkkaillut jalkojeni päkiöitä samantapaisen ilmön takia, odottanut, että ilmiö katoaa tai laajenee laajemmin jalkapohjiin, mutta se on pysynyt samalla alueella koko ajan. Minäkin olen perusterve ja kävin mittauttamassa verensokerin tämän ilmiön takia.
  Minulla tuntemus ei niinkään ole geelityynyn päällä kävelyä, vaan ikäänkuin sukka olisi kasassa päkiän kohdalla, eikä ilmiö katoa päivän aikana.
  Minulla on aina ollut huono ääreisverenkerto, ja olen epäillyt, että olen joskus palelluttanut jalkapohjani niin, että osasta on tunto kadonnut.
  Olen myös parina viime talvena pitkäaikaisessa ulkoilussa käyttänyt kengissäni "Grabber toe warmers"-lämmittimiä, joiden lämmöntuotanto perustuu jonkinlaiseen kemialliseen reaktioon, ja olen miettinyt voisiko se aiheuttaa näitä omituisia tuntohäiriöitä. Olisi todella mielenkiintoista löytää selitys tälle ilmiölle.
  Ystävällisin terveisin
  63 v.
 2. Kysymystä lukiessani muistin, että minullahan oli sama epämiellyttävä vaiva vielä vajaa vuosi sitten.
  Tuntemuksen häviäminen omalla kohdallani lienee seurausta vesijuoksun (puoli tuntia 1-2 kertaa viikossa) lisäämisestä viikoittaiseen liikuntaohjelmaan, johon jo on kuulunut 1-2 tuntia Pilates- ym. jumppaa. Todennäköisempi syy omasta mielestäni on kuitenkin se, että lopetin Simvastatin (20 mg) kolestorolilääkkeen käytön jatkuvien lihaskipujen puoli vuotta sitten. Olen myös huomannut, että oloni on yleisestikin selkeämpi.
  Ystävälliset terveiset Espoosta
  Espoon geelityyny
 3. Minulla on vuosikausia vaivannut vastaava vaiva. Jalkapohjaan ilmestyy nesterakkuloita, joiden aikana kävely on muin kävelisi tyynyn tai kumipallon päällä. Aikanaan kävin jopa ihotautilääkärille näyttämässä rakkuloita. Hänen diagnoosinsa oli sieni-infektiosta tai jopa allergiasta sieni-infektioon (jonka reaktiota pallukat olisivat). Silloin saamani ihottumalääke ei tuonut ratkaisua.
  Rakkulat ovat kuitenkin , vaikka eivät kovin suuriksi paisukaan, varsin epämiellyttäviä. Juuri kuten kysyjä lehdessä kuvaa. Hoitamattomana ne lisääntyvät eivätkä kokemukseni mukaan parane itsestään.
  Rakkulat ilmestyvät epäsäännöllisesti, mitään loogista laukaisumekanismia en ole huomannut. Jotenkin käyttäytyminen muistuttaa huuliherpeksen  epämääräisyyttä.
  Olen kehittänyt rakkuloihin hoidon, joka tepsii varmasti.
  Toimin seuraavasti:
  1) Puhkaisen steriilillä neulalla rakkulan /rakkulat jos niitä on useita. Puristan Betadine-liuokseen kostutetulla pumpuliliuskalla  ihoa, ja samalla puristan rakkulan sisältämän nesteen varovasti pois.
  2) Laitan rakkulakohdan päälle Betadine-voidetta ja lopuksi laastarin. Hoitoa jatketaan puhdistamalla ja laastaroimalla jalkapohjaa muutaman vuorokauden ajan, noin kolme/ neljä kertaa vuorokaudessa.
  Selvää on tietenkin että jalat pestään myös tarpeen mukaan.
  Sen eliminoimiseksi, että kyseessä olisi jokin sieni-infektion tapainen, pesen varmuuden vuoksi vaivan ja hoidon aikana käyttämäni sukat 60 asteisella pesuohjelmalla.
  Laastari jalkapohjassa on melkein huomaamaton rakkulaan verrattuna. Lisäksi totean, että rakkulan kehittyminen kertoo itsestään aivan alkuvaiheestaan lähtien kutinana ja paineen/"kumipallon" tuntemuksena. Mitä aikaisemmin hoidon alkaa, sen nopeampaa on paraneminen.
  Rakkulat pois
 4. Iskiashermoni on vioittunut ja hermojuuri arpeutunut vaikean välilevyprolapsin ja sitä seuranneiden kahden leikkauksen jälkeen. Krooniseen hermovauriokipuun käyttämäni "tuhti" lääkitys, Lyrica, Rivatril, Tramal, lisänä Diurex  on saamieni tietojen mukaan loppuikäinen, mutta siitä huolimatta hermokipu ja sähköiskut on lähes jatkuvia.
  Esimerkiksi asfaltilla tai muuten kovalla alustalla kävelyn jälkeen päkiä on kuin pallo, varpaat ei yllä lattiaan.
  Vastauksessa kuvattu "kuin pumpulin päällä" ei minulla pidä paikkaansa, "pallo" on niin arka, ettei sille voi varata, vaan pitää astua kantapäällä. Kaikkein paras on nostaa jalka vaakatasoon ja ottaa rennosti :)
  Selitystä en vaivalleni ole saanut, mutta itse olen ajatellut sen johtuvan hermopäätteiden liiallisesta ärsytyksestä. Voisiko kyseessä olla sellainen, mene ja tiedä.
  Pallopäkiä
 5. Ymmärrän henkilön tilanteen täysin. Minulla on vuosien ajan ollut aamuisin sama tuntemus jalkapohjissa. Käytän siitä nimitystä "pullonpohjilla kävely".
  Eli aamulla kun lasken jalat vuoteesta lattialle, jalkapohjat tuntuvat pyöreiltä - jotenkin hieman kuin puutuneilta. Se tuntemus on vain kävellessä, muuten ei tunnu mitään outoa. Tuntuu vielä,kun nousen aamupalalta, jota nautin ainakin puoli tuntia lehdenlukuineen. 
  Sitten kun teen aamutoimia seisovillani (pesu, hiusten laitto yms) se tunne häviää huomaamatta. Eli tuntuu vain aamuisin vähän aikaa seisoessa.
  Yhdistän itse tämän diabetekseeni,joka todettiin muutama vuosi sitten. Olen 56-vuotias. Tuntuma alkoi samoihin aikoihin,kun lääkitys.
  Nimitys pullonpohjakävely juontaa 80-luvulta, jolloin 50-vuotiaalla esimiehelläni todettiin kakkostyypin diabetes ja hän kertoi töissä, että aamulla hän aina vähän aikaa kävelee "pyöreillä jalkapohjilla".
  Nyt ymmärrän mistä hän puhui. Itse en ole kysynyt asiaa lääkäriltä, koska se ei vaivaa liikaa. Jalkani (esim. nilkat) eivät ole aamulla turvoksissa eikä mielestäni jalkapohjatkaan ulkoisesti katsottuna.
 6. Aamuisin, joskus muulloinkin, jalkapohjani ovat arat astua. Mitään näkyvää ei ole, vain riipivä kipu. Jaloissa muuallakin nestettä, hiukan turvotusta. Hoidoksi olen saanut akupunktiota ja  laserkynähoitoa. (Hoitoja antaa lääkäri.)
  Olisiko tällä mitään tekemistä kihdin kanssa, kun joskus kipu myös isovarpaan tyvessä. Jalkaterien sisäsivuilla on vuosia ollut vaaleita nystyröitä, esim. liikunnan jälkeen selvemmin näkyvinä. Nyt hoidon jälkeen himmeämpinä. Näitä joku on sanonut kalkkikertymiksi. Luulen myös niiden aiheuttavan joskus arkuutta. Teen seisomatyötä ja nykyisin hiukan ylipainoinen, (159 cm, 66 kg). Toivott. tiedoista on apua.
  Helena H
 7. Minulla on vastaavaa, kylläkin päkiän kohdalla, on kuin kävelisi ilmatyynyn päällä.
  Minulla vaiva liittyy kilpirauhasen vajaatoimintaan, joka oli aika toimimaton, kun asia todettiin (TSH 78, T4V mittaamattoman matala, S-TRoAB 1298 ) keväällä 2009. Aika monet muutkin arvot olivat pielessä.
  Parantuminen kesti kauan, arvot sahasivat, tsh 20-30, jouluun asti. Vasta keväällä 2010 arvot alkoivat lähestyä normaaleja- jolloin todettiin muistin oleellinen huonontuminen. 2011 lähtien kaikki on ollut kunnossa.
  Sairauden aikana oli hyvin monenlaisia vaivoja, esim turvotuksia, erityisesti pää, kaula, kainalo, polvet ja jalkapohjat.
  Jännä juttu , että tämä jalkapohjan (mulla vain vasen) turvotus toimii edelleen. Se on vähän kuin ennakoiva verikoe, jos selvää turvotusta, tsh on nousussa. Mitenkään kipeä se jalkapohja ei ole, vähän kummallinen.
  Oisko näistä kokemuksista mitään apua?
  Terveisin Eeva
 8. Olen 36-vuotias terve nainen. Tunnistin täysin naisen kertomuksen siitä, kuinka tuntuu kuin olisi geelityynyt jalkojen alla kun pitäisi lähteä kävelemään.
  Työskentelen yöhoitajana vanhainkodissa, ja välillä kiireisen yön jälkeen tunnen jalkapohjissani jonkinlaista kipua. Kun herään päiväuniltani, niin jalkapohjat ovat aivan turvonneen tuntuiset ja tuntuu todellakin kuin olisi geelityynyt jalkapohjien alla. Käveleminen on silloin todella hankalaa ja tekee kipeääkin. Kun laittaa pehmeät sukat jalkaan, niin helpottaa vähän.
  Olen katsonut jalkapohjiani silloin, kun ne tuntuvat turvonneilta, mutta mitään ei näy päällepäin. Turvonnutta tunnetta kestää yleensä päivän, eikä se helpota vaikka olisi jalat koholla. Myös hierominen sattuu.
  Myös minä olisin utelias tietämään mistä on kyse. Olin "iloisesti" hämmästynyt, kun luin palstalta, että joku muukin kärsii samasta vaivasta.
  Kevätteveisin yöperhonen

Lue kaikki kilpirauhasvaivoista. ET-lehden kattavan artikkeliarkiston löydät täältä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Minulla oli myös aamuisin tunne kuin kävelisin "geelin" päällä.

Myöhemmin minulla todettiin nivelreuma,
geelitunnetta ei ole enää, mutta jalkapöydät on pahasti "levinneet",
hankalaa löytää enää sopivia kenkiä :(

Sisältö jatkuu mainoksen alla