Hyvä uni rakastaa rutiineja ja hellää hoivaa. Lue vinkit, miten rauhoitat itsesi unta odottamaan.

Liiku lempeästi

Rauhallinen kävelylenkki auttaa laskeutumaan lepoon. Kehon jännitykset saavat kyytiä, ja mieli rauhoittuu. Piristävän hikiliikunnan paras aika on aamulla tai alkuiltapäivästä.

Hemmottele unta

Aloita hyvän unen valmistelu jo alkuillasta. Hoivaa itseäsi ja nautiskele vaikka lämpimästä suihkusta tai kylvystä. Kuuntele rauhallista musiikkia. Anna itsellesi lupa hellittää.

Kahvittele aamulla

Moni ei juo kahvia enää iltapäivälläkään, sillä se voi valvottaa. Myöskään teetä, kaakaota ja kolajuomia ei kannata nauttia illalla. Kupillinen kamomillateetä taas rentouttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lämmin maito on klassikko, joka toimii myös aikuisilla.

Syö itsesi uniseksi

Hiilihydraatteja ja tryptofaania sisältävät ruuat saavat haukottelemaan. Lämmin maito on klassikko, joka toimii myös aikuisilla. Rauhoittavia uniaterioita ovat leipäviipale kalkkunaleikkeen kera tai puuro siemenillä ja banaaniviipaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varusta unipesä

Rakenna itsellesi kutsuva unipesä. Petaa sänkyyn kauniit lakanat ja tuuleta huone raikkaaksi. Pimennysverhot ja silmälaput ovat pelastus etenkin valoisina kesäöinä. Kunnon korvatulpat saattavat parantaa yöunien laatua pikkurahalla.

Jätä kännykkä

Puhelimen sinivalo ja somen selaaminen ovat myrkkyä nukkumatille. Toisaalta kännykkään ladattava meditaatiosovellus voi olla ihana apu mielen rauhoittamiseen illalla. Mindfulness-guru Leena Pennasen sovelluksessa on harjoituksia myös suomeksi.

Lähteet: terveyskirjasto.fi, mielenterveystalo.fi, mindfulness.fi

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 11/20.

Sisältö jatkuu mainoksen alla