Eturauhassyöpä aiheuttaa erektiovaivoja, mutta samalla parantaa perhesuhteita. Tutkimukseen osallistui yli 900 miestä.

Eturauhassyöpä löydetään Suomessa  useimmiten hyvissä ajoin paikallisena kasvaimena.

Sairastuneet osaavat nykyään vaatia tietoa erilaisista hoitovaihtoehdoista – leikkaus ei ole ainut mahdollisuus. Syöpä ja hoidot vaikuttavat usein negatiivisesti potilaiden arkeen ja myös kokemukseen omasta miehisyydestään, mutta samalla sairaus lähentää suhteita perheeseen.

Noin kaksi kolmasosaa Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry eli PROPOn kyselyyn osallistuneista syöpäpotilaista on erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä nykyiseen elämänlaatuunsa ja runsas 80 prosenttia näkee elämänsä sairauden myötä positiivisesti aivan eri tavalla kuin aiemmin. 

Suhde perheeseen on parantunut 90 prosentin mielestä ja suhde vaimoon/elämänkumppaniin noin 70 prosentin mielestä.

Eturauhassyöpä ja  sen hoidot aiheuttavat erilaisia virtsaamisvaivoja suurelle osalle potilaista, mutta niiden vaikutus elämänlaatuun ei kyselyn mukaan ole kovin merkittävä. Sen sijaan seksuaalisen halun heikkeneminen ja erektiovaikeudet heikentävät omaa miehisyyden tunnetta.  Lähes 70 prosenttia vastanneista koki syövän ja hoidon vaikuttaneen miehisyyteensä negatiivisesti.

Yleisimmät hoitomuodot ovat leikkaushoito, sädehoito sekä lääkehoito ja usein näitä hoitoja yhdistetään keskenään.

- Eturauhassyöpädiagnoosin saaneet miehet osaavat jo kysyä lisää tietoa eri hoitomuodoista ja niiden mahdollisista sivuvaikutuksista hoitavalta lääkäriltään.  Kyselyn mukaan suuri osa potilaista on myös itse saanut vaikuttaa omaan hoitoonsa., toteaa PROPOn toiminnanjohtaja Hannu Tavio.

Kahdella kolmasosalla vastaajista tuo toivoa mahdollisuus elää vuosia aktiivista elämää syöpädiagnoosista huolimatta. Lähes puolen mielestä vertaistiedon saaminen siitä, miten eturauhassyövän kanssa voi jatkaa hyvää elämää, antaa uskoa tulevaisuuteen. Myös uudet hoitovaihtoehdot ja hoitojen haittavaikutusten vähentämiseen tähtäävä tutkimus antavat toivoa.

PROPOn jäsenkyselyjä lähetettiin kaikkiaan 1780 ja vastauksia tuli 905 eli vastausprosentti nousi kiitettävän korkeaksi ollen 51. Vastanneiden syöpäpotilaiden keski-ikä oli 72 vuotta ja 84 % heistä oli avo- tai avioliitossa.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Hannu Tavio, Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry PROPO
Sähköposti: hannu.tavio@cancer.fi

PROPOn jäsenkysely: www.propo.fi

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto