Miten oireilevat harmaakaihi, glaukooma tai ikärappeuma silmissä? Entä miten silmiä pitää hoitaa? Asiantuntijamme vastasi lukijoiden kysymyksiin.

HARMAAKAIHI

1 Lääkäri kertoi, että minulla on seurantaa vaativa harmaakaihi. Olen huolissani – enkö saakaan kaihiini hoitoa?

Ole rauhassa, saat kyllä, jos kaihi alkaa vaikeuttaa näkemistäsi. Kaihi tarkoittaa mykiön samentumista, ja kun ikää tulee tarpeeksi, mykiö alkaa samentua meillä kaikilla – on kuin katselisi maailmaa likaisen ikkunan takaa. Siinä mielessä harmaakaihi on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö.

Kaihi on toki jo alkuvaiheessakin harmillinen juttu. Kaihin sumentama silmä on usein herkkä häikäisylle, toisaalta hämärässä näkeminen heikentyy. Myös värien näkeminen saattaa muuttua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaihisi on siis siinä vaiheessa, että sitä on järkevä seurata. Käynti silmälääkärissä 1–2 vuoden välein riittää, jos silmä on muuten terve. Kun on hoidon aika, tehdään kaihileikkaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaihileikkaukseen yksityissairaalaan voit toki hakeutua myös aiemmin, vaikka näkösi ei olisi vielä heikentynyt kovin paljon.

2 Miten kaihileikkaus tapahtuu? Ja voiko se epäonnistua?

Harmaakaihi leikataan tavallisesti ultraäänitekniikalla paikallispuudutuksessa. Silmien pintaan laitetaan puuduttavia tippoja ja silmään tehdään pieni viilto, jonka kautta samentunut mykiö poistetaan. Tilalle asetetaan tekomykiö. Tarpeen mukaan leikataan vain toinen silmä tai molemmat.

Potilaalle leikkaus on sinänsä helppo. Tarvitsee vain maata selällään 20–30 minuutin ajan, kipua ei tunnu. Potilas on hereillä koko ajan, ja silmä pysyy auki metallisen luomenlevittimen avulla.
Kaihileikkaukset epäonnistuvat erittäin harvoin. Leikkauksen jälkeen on aivan tavallista, että silmiä ajoittain särkee ja ne ovat pitkään kuivat. Silmiä pitää lääkitä jonkin aikaa antibiooteilla ja kortisonilla.
Uusinta uutta on veitsetön femtolaserleikkaus. Niitä tehdään Suomessa vain yksityisesti.

IKÄRAPPEUMA

3 Tuttavani sai silmäoireilleen nimen silmänpohjan ikärappeuma. Kuulin, että tautimuotoja on kaksi: kuiva ja kostea. Mitä eroa niillä on?

Molemmissa ikärappeumissa on kyse on tarkan näkemisen alueelle kohdistuvasta silmäsairaudesta. Tarkan näkemisen alue on nimeltään makula ja taudista käytetään myös nimitystä makula­degeneraatio.
Kun tarkan näön alue vaurioituu, lukeminen käy usein mahdottomaksi ja esimerkiksi kasvoja on vaikea tai jopa mahdotonta erottaa. Näkökentän reunoilla näkö on normaali.

Kuten totesit, ikärappeumaa on kahta muotoa: kuivaa ja kosteaa. Kuivassa rappeumassa oireet ovat usein lievemmät, ja tauti etenee hitaammin kuin kosteassa. Kosteaan rappeumaan on kuitenkin hoitoja, mutta kuivaan ei – tutkimus käy kyllä kiivaana.

Kuivaa muotoa potee 80 prosenttia kaikista ikärappeumapotilaista. Silloin verkkokalvon sisään kertyy nestettä ja kuona-ainetta, ja valoa aistivien solujen toiminta heikkenee.

Kosteassa muodossa silmänpohjan suonikalvostoon muodostuu uusia verisuonia, jotka kasvavat hallitsemattomasti. Verisuonet tihkuvat ja aiheuttavat turvotusta, ja verkkokalvon eri kerrokset saattavat irrota toisistaan.

4 Mistä tiedän, onko minulla kostea ikärappeuma? Entä miten sitä hoidetaan – säästyykö näkö?

Kostea ikärappeuma tuottaa varsin nopeasti selviä oireita. Hakeudu vetkuttelematta silmälääkäriin tai terveyskeskukseen, jos huomaat, että kirjaimet tai ympäristön viivat vääristyvät.

Viime vuosina tähän tautimuotoon on saatu uusia lääkeaineita, jotka pistetään pienellä neulalla suoraan silmän sisään. Miellyttävää se ei ole, mutta mikä tärkeintä, pistokset todennäköisesti säästävät näkösi.
Pistoksia annetaan aluksi kolmen tai viiden injektion sarjana. Osalla potilaista uudissuonien kasvu hidastuu tai jopa pysähtyy, osalla rappeuma etenee hoidoista huolimatta. Pistoksia tarvitaan usein toistuvasti, jotta näkökyky säilyisi.

GLAUKOOMA

5 Naapurillani on glaukooma. Millainen tauti se on?

Glaukooma, entiseltä nimeltään viherkaihi, on sairaus, jossa näköhermo vaurioituu. Miksi näin käy, sitä ei varmuudella tiedetä. Naapurisi näkökenttä on alkanut kaventua ja siihen on ilmaantunut sokeita alueita.

Glaukooma on usein salakavala tauti, koska se ei vaikuta tarkkaan näkemiseen ennen kuin taudin loppuvaiheessa. Kun naapurisi huomasi näkökentän häiriöt, näköhermo saattoi olla jo pahoin vioittunut. Ikävä juttu glaukoomassa on se, että hermoa ei saa enää millään konstilla terveeksi.

6 Onko olemassa kotimittaria, joka mittaisi silmänpaineeni?

Eipä ole. Kohonnut silmänpaine, glaukooman tärkein riskitekijä, ei tunnu potilaasta useimmiten miltään. Vain harvoin tauti etenee ärhäkästi.

Useimpien potilaiden diagnoosi siis viivästyy ehkä jopa 5–10 vuodella. Jotta sinulle ei kävisi näin, ota tavaksesi käydä kerran vuodessa tai kahdessa mittauttamassa silmänpaineesi ja tutkituttamassa silmänpohjasi silmälääkärillä. Se on ainoa tapa pysyä kartalla silmien kunnosta.
Joissakin optikkoliikkeissä tarjotaan tätä nykyä perusteellista silmätutkimusta uusin laittein. Ole varovainen: jos silmän sisäosien tutkimusta yrittää tulkita joku muu kuin silmälääkäri, et saa silmiesi terveydestä luotettavaa tietoa. Vain silmälääkärillä on siihen asiaankuuluva koulutus, joten varmista, että jos kuva otetaan, sen myös tarkistaa silmälääkäri.

7 Miten glaukoomaani hoidetaan?

Tautiin on omat silmätipat, jotka alentavat silmänpainetta. Tippojen vaihtoehtona on leikkaus- tai laserhoito.

Taudin alkuvaiheessa potilas voi usein vaikuttaa hoitovaihtoehdon valintaan sen jälkeen, kun silmälääkäri on kertonut, mitä hoidot sisältävät. Jos olet epävarma, kumpi hoito sinun pitäisi valita, kysy lääkäriltä, kumman hän itse valitsisi, jos olisi sinun asemassasi.

Muistathan kuitenkin, että glaukooman ai­heuttamia vaurioita ei lääketiede pysty millään parantamaan. Kaikki hoitomenetelmät tähtäävät silti taudin etenemisen hidastamiseen ja näkökyvyn säilymiseen.

Kysymys hoitotakuusta

Hoitotakuu silmäsairauksissa kuulemma joskus takkuaa. Pitääkö paikkansa?
Kyllä. Joissakin sairaanhoitopiireissä on tingitty säännöllisestä seurannasta tai harvennettu tarkistusvälejä jopa hoitotakuun piiriin kuuluvissa silmäsairauksissa.

Uusi terveydenhuoltolaki laajentaa ensi vuonna potilaan mahdollisuuksia valita oma hoitopaikkansa. Jos haluat tietää, kuuluisiko sinun silmäsairauttasi seurata tai hoitaa julkisessa sairaanhoidossa, kannattaa kysyä neuvoa esimerkiksi omasta terveyskeskuksesta tai silmäpoliklinikan hoitajalta.

Asiantuntijana silmätautien erikoislääkäri, LT Ulla Näpänkangas, Tilkan silmäsairaala, Coronaria Silmäklinikka Oy.

Näin pidät huolta näöstäsi

 • Tupakointi on pahinta mitä voit tehdä silmillesi. Lopeta, jos vielä savuttelet!
 • Ylipaino on myös silmäsairauksien riskitekijä. Jo pienikin painonpudotus kohentaa myös silmiesi hyvinvointia.
 • Silmien suojaus auringolta on panostus silmäterveyteen. Jos sinulla on silmälasit, hanki aurinkolasit vahvuuksilla optikolta.
 • Monipuolinen ravinto on hyväksi silmille. Mikään yksittäinen ravintoaine, kuten mustikka, ei täsmäkohenna silmäterveyttäsi.

Kiusana kuivat silmät

 • Tunnistatko nämä oireet: Silmät alkavat punoittaa, tuntua ärsyyntyneiltä, vetistävät ja silmän pinnalla voi tuntua roskan tunnetta? Jos vastaat kyllä, sinulla on kuivat silmät.
 • Hanki  apteekista ”keinokyyneleitä”, joita voit tiputtaa silmiin aina, kun ne tuntuvat kuivilta. Yöksi kannattaa hankkia silmän pintaa kosteuttavia geelejä.
 • Jos silmäsi tuppaavat kuivumaan tietokonetyössä tai vaikkapa lukiessasi, katso vaikka ikkunaan ja anna katseesi hakeutua vähäksi aikaa kaukaisuuteen. Rasittuneita silmiä voi auttaa sekin, jos puristat niitä kiinni, avaat ja puristat uudestaan. Kostuttavia tippoja kannattaa lisätä usein päätetyön aikana.
 • Jos kuivasilmäisyys tuntuu jääneen päälle ja näöntarkkuus sumenee, mene silmälääkäriin. Kyse voi olla myös silmän pinnan virus- tai bakteeritulehduksesta tai silmien allergisesta oireilusta.

Paljonko maksaa?

 • Julkisessa terveydenhuollossa maksat silmätutkimuksistasi ja hoidoista vain säädetyn poliklinikkamaksun ja hoitopäivä­maksuja.
 • Yksityisellä puolella hoidetaan kaikkia silmäsairauksia. ­

Tässä joitakin esimerkkihintoja, joista Kela-korvauksen osuus ­on jo vähennetty.

 • silmälääkärin perustutkimus alkaen 70 e
 • glaukoomatutkimukset noin 175 e
 • ikärappeumatutkimus noin 86 e
 • ikärappeuman hoitoon käytettävä pistos alkaen 258 e/kerta
 • kaihileikkaus n. 1500 e/silmä
verkkokalvo

verkkokalvo kirjoitti:
Onko kellään omakohtaista kokemusta verkkokalvon irtoamisesta, oireista ja sen hoidosta? Etsiskelin mutta en löytänyt sellaista ketjua täältä et-netistä.

Olin kaksi viikkoa sitten harmaakaihileikkauksessa ja silmän oikeassa reunassa on varjo, kaaren tapainen... netistä luin, että saattaapi olla oire verkkokalvon irtoamisesta.  Silmä ei ole kipeä ja näen sillä hyvin. Jälkitarkastus on kahden viikon päästä.

Jos ketään kiinnostaa niin turhaan huolehdin ja opin sen, ettei netin juttuihin kannata luottaa 100%... niitä lukemalla vain aiheuttaa itselleen turhaa huolta.

Jälkitarkistuksessa selvisi, että verkkokalvoni on kunnossa ja että kaihileikkaus onnistui loistavasti, ei mitään komplikaatioita. Leikatussa silmässä näkyvä kaari on tekomykiölinssin reuna, sen näkyminen ei ole haitallista eikä estä "täydellistä" näkemistä. Joillekin kaari häipyy itsestään vuoden sisällä, joillekin se jää pysyväksi.

Iloinen yllätys oli, että leikkauksessa myös lähinäköni parani : ennen + 4, nyt +2 vaikka oli tarkoitus korjata näkö niin, että näen kauas ilman laseja. Silmänpaine myös tippui. Ennen oli jatkuvasti 22, nyt 18.

Jälkihoito , kolmen eri lääkkeen tiputtelu silmään 4 kertaa päivässä ja lääkeiden välillä vähintään 15 min + silmätipat tarvittaessa, väliä lääkkeisiin vähintään tunti + suojakilpi silmässä yöllä vähintään kaksi viikkoa, oli kyllä sen verran haastavaa touhua, että leikkautan toisen silmän vasta vuoden päästä.

verkkokalvo

Onko kellään omakohtaista kokemusta verkkokalvon irtoamisesta, oireista ja sen hoidosta? Etsiskelin mutta en löytänyt sellaista ketjua täältä et-netistä.

Olin kaksi viikkoa sitten harmaakaihileikkauksessa ja silmän oikeassa reunassa on varjo, kaaren tapainen... netistä luin, että saattaapi olla oire verkkokalvon irtoamisesta.  Silmä ei ole kipeä ja näen sillä hyvin. Jälkitarkastus on kahden viikon päästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla